Ovog vikenda posjetite međunarodni Esslinger Bürgerfest

Građani Esslingena i mnogobrojne gradske udruge pozivaju na tradicionalni i već široko poznati Esslinger Bürgerfest, koji se od 1973. održava početkom srpnja, točnije rečeno, ove godine 8. i 9.srpnja.

Hrvatska kulturna zajednica Esslingen tu tradiciju podupire svojom nazočnošću već gotovo 30 godina.

Ne samo da iz godine u godinu, na svom štandu uz Hrvatske delicije i pića ugošćavaju hrvatski živalj i internacionalne goste, nego svoje sudjelovanje šire na više kulturnih i humanitarnih polja.

Tako su nezaboravni nastupi Folklorne skupine „Tamburica“ čiji su nastupi plijenili mnogobrojnu publiku svojim karakterističnim zvucima, interesantnim koreografijama i prekrasnim narodnim nošnjama.

Prvi puta, nakon više godina, ove godine neće biti nastupa folkloraša, koji su nakon visemjesečne pauze, na zadovojstvo svih u Esslingenu, vrijedno nastavili s radom i probama. Pozornicu su ovaj put ipak prepustili mladom tamburaškom sastavu „Crveno lišće“ koji će goste na Marktplatzu zabavljati u subotu 08.07. od 20 sati.

Svake godine je veliki dio prihoda usmjeren u humanitarne svrhe. Do sada su u tom smislu potpomognuti projekti SOS Dječje selo u Ladimirevcima, Dječja bolnica Bistra, Dom Sv. Ana u Vinkovcima, žrtve poplava u Bosni i Hrvatskoj, donirano je višestruko u Kruh Sv. Ante i upućena direktna pomoć brojnim obiteljima.

Ovo događanje pruža priliku da i djeca Hrvatske nastave pokažu što su vična i voljna učiniti. Ove godine će djeca nastavnih mjesta Esslingen i Nellingen zajedno sa učiteljicama Kristinom i Danijelom i vrijednim roditeljima pokazati što mogu.

Dječja radionica počinje u nedjelju od 14 sati, a djeca će svoje uratke prodavati u humanitarne svrhe. Dosadašnjih godina su izrađivali licitarska srca, ukrasne vrecice lavande, oslikavali i ukrasavali staklenke stihovima hratskih pjesnika te ostvarenim prihodima potpomogli kuću „Obitelj sv. Josipa“ dom za smještaj trudnica i samohranih majki, a ove godine su odlučili izmedju ostaloga donirati i  misionarski projekt „Mali dom“ u Keniji.

Štand Hrvatske kulturne zajednice i ove godine se nalazi na uglu Martkplatz – Kleiner Markt. Hrvati iz Esslingena pozivaju Vas na događaj godine i na mjesto koje je poznato po interesantinim susretima, zadovoljstvu, dobroj hrani i kapljici, veseloj pjesmi, kolu i drmešu.

Dobro nam došli!

Autor:
Draga Riedel

Tekst uredila:
Ivana Pavletić (Lička)