Hrvati uspješno predstavili domovinu na Bürgerfestu u Esslingenu

Ni iznimno visoke temperature i vlaga u zraku nisu omele članove i pomagače Hrvatske kulturne zajednice da odrade još jedno iznimno uspješno sudjelovanje na međunarodnom Bürgerfestu u Esslingenu.

U šarenilu nacija koje u Esslingenu žive i djeluju u različitim kulturnim, sportskim i vjerskim udrugama, Hrvatska kulturna zajednica dala je svoj pečat i svoju boju.

Kao i svake godine, na glavnom gradskom trgu, u blizini gradske vijećnice vrvilo je mnoštvo u majicama sa šahovncom, odzvanjali su zvuci tamburice i služila se domaća hrana i kapljica.

Nakon godina sudjelovanja na festu i već nadaleko poznatog “štimunga” koji dosegne svoj vrhunac u kasnim subotnjim satima, štand Hrvatske kulturne zajednice i njegovi vrijedni suradnici nisu ni ove godine iznevjerili mnogobrojne goste.

Pomogli su im u tome i članovi TS “Crveno lišće” koji su na glavnoj gradskoj pozornici svirali na poziv gradskog vijeća za kulturu.

Za primijetiti je bila izuzetno velika angažiranost mladih koji su vrijedno ruku uz ruku radili zajedno s iskusnijim članovima udruge.

Nakon gradske utrke u nedjelju i laganog buđenja grada nakon duge i tople subtnje noći, budio se i hrvatski štand.

U nedjelju su se i najmlađi članovi hrvatske zajednice, učenici hrvatske nastave iz Esslingena i Nelingena uključili u aktivnost zajednice.

Zajedno sa svojim učiteljcama i roditeljima izrađivali su i prodavali male kamene brodice. Dobit od prodaje namijenili su projektu “Mali Dom” u Keniji i humanitarnom projektu Marijine ruke u Međugorju.

Slijedeći primjer vrijednih učenika i dobar dio zarade Hrvatske zajednice ići će u humanitarne svrhe, potrebitima u Domovini i izvan nje.

Ono što je zasigurno vrijednije od svega je pokazano i dokazano zajedništvo i sloga, ponos na vlastite korijene i kulturu koja se čitala na licima svih, organizatora i gostiju hrvatskog štanda.

Vidimo se do godine na istom mjestu!

CJeloukupnu fotogaleriju možete pregledati na FACEBOOK stranici.

Tekst:
Draga Riedel

Tekst uredila:
Ivana Pavletić (Lička)

Foto: HKZ Esslingen