IV. Svjetske igre – stigli prvi sudionici

Sve je spremno za IV. Hrvatske svjetske igre koje će početi svečanim otvaranjem u utorak, 18. i trajati do 22.srpnja 2017.

 

Ove godine na Igrama sudjeluje rekordan broj sudionika. Više od 900 Hrvata i potomaka Hrvata stići će iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele u glavni grad Hrvatske.

Igre se održavaju pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, te pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba. Organizatori Igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres.

Državni tajnik Zvonko Milas, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo

Dolazak prvih sudionika Igara

 

Prve pristigle sudionike Igara koji su već u ponedjeljak stigli, u Studentskom naselju Stjepan Radić pozdravili su organizatori Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa.

«Prve, druge i treće Igre Svjetski je kongres organizirao sam, potpora nam je bio naš hrvatski narod. Hrvatski svjetski kongres nije tu da bi samo organizirao Igre, imamo i druge radne odbore. U organizaciji ovih četvrtih Igara velika nam je potpora Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojem je na čelu Zvonko Milas. Ponosan sam na ovo što će se sljedeća četiri dana u Zagrebu događati,» s oduševljenjem je rekao Vinko Sabljo i zahvalio Središnjem državnom uredu, Zvonku Milasu i njegovom timu na izuzetnom angažmanu.

«Ove igre ostati će upamćene po rekordnom broju natjecatelja koji su došli iz svih djelova svijeta. Hrvatima je sport uvijek bio na posebnom mjestu, sportom su iskazivali nacionalan ponos, kroz sport su njegovali hrvatski identitet u zemljama u kojima žive. Ove Igre su spona koja veže Hrvate iz iseljeništva s domovinom, organizacija je najbolji dokaz da želimo jačati zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske,» kazao je između ostalog Milas.

Valentina Crepulja, natjecateljica iz Švicarske kao glavnu motivaciju je navela svoju braću koji su bili na prvim Igrama 2006. u Zadru i prijateljstva koja je stekla na zadnjim Igrama. «Sigurno ću opet doći,» poručila je Valentina.

Valentina Crepulja, natjecateljica iz Švicarske s organizatorima

Uz sportski i natjecateljski dio, za sudionike je pripremljen bogat kulturni, turistički i zabavni sadržaj koji će im približili hrvatski kulturni i društveni život i boravak u domovini učiniti nezaboravnim.

Iz Kanade je stiglo 50 natjecatelja

Cijeli program možete pogledati OVDJE.