IV. Svjetske igre – Neki od sudionika – Ljubica Banić

Ljubica je rođena u Peruu za koji je nastupila na I. Svjetskim igrama u Zadru 2006. godine. Na IV. Igrama nastupa za Englesku.

 

Svaki od natjecatelja koji stižu u Zagreb ima svoju posebnu životnu priču. Njihovi su životni putevi različiti ali je jedno isto – ljubav prema Hrvatskoj. Upravo ta ljubav je glavni motivator i kod Ljubice.

„Pratim sport bavim se sportom i volim ga gledati. Moj hrvatski nije najbolji, ali trudim se i još uvijek učim,“ s osmjehom u razgovoru priča simpatična Ljubica.

U Peruu nema mnogo Hrvata i nije lako njegovati tradiciju, hrvatske običaje i učiti hrvatski jezik. Ljubica je kao model na mnogim natjecanjima ljepote zastupala Hrvatsku. Često ju se moglo susresti i na kulturno-zabavnim događanjima za Hrvate. Na jednom je upoznala Krešimira Kurtaka koji je s KUD-om Ivan Goran Kovačić nastupio prije više godina u Peruu.

«Prijateljstvo koje smo tada sklopili još uvijek traje, Ljubici sam vodič kroz Zagreb. Tokom obilaska imala je želju obući se u narodnu nošnju pa sam joj tu želju ispunio,» rekao je Kurtek koji je Ljubicu dopratio u Studentski dom gdje su natjecatelji smješteni.

Ljubav je Ljubicu odvela u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje živi i radi u Kentu. Sad joj je Hrvatska bliže pa to koristi i češće posjećuje rodbinu koja se najvećim dijelom nalazi u okolici Zadra odakle su Ljubičini korijeni. Te posjete koristi da još bolje nauči hrvatski. Jako se veseli Igrama, upoznavanju domovine i sklapanju novih prijateljstava.

Ljubica u narodnoj nošnji

Krešimir Kurtek – prijateljstvo koje traje više od 20 godina

U društvu s novinarima HRT-a