Jedno je srce – jedna je Hrvatska – Premijer Plenković otvorio IV. Hrvatske svjetske igre

Trg Bana Jelačića bio je u večernje sate u utorak, 18. srpnja 2017. ispunjen Hrvaticama i Hrvatima iz cijelog svijeta. Uz natjecatelje, svečanom su otvaranju IV. Svjetskih igara uz ugledne goste iz politike, sporta i kulture nazočili  i mnogobrojni Zagrepčani.

Svečanom otvaranju Igara koje su organizirali Hrvatski svjetski kongres i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske prethodila je u zagrebačkoj katedrali koja je bila ispunjena do zadnjeg mjesta sveta misa koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Pjevanje su predvodili fra Šimun Šito Ćorić i Frane Vugdelija.

Ispred katedrale vijorile su se zastave svih zemalja koje su na ovim igrama zastupljene, pozdravljali stari poznanici i sklapala nova prijateljstva.

Na Trgu Bana Jelačića sve je bilo spremno za svečano otvaranje. Uz bogat kulturno umjetnički program pozdravne riječi  natjecateljima i nazočnim gostima uputili su predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Jasen Mesić i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Renata Margetić-Urlić.

Naizmjenično s govornicima u bogatom programu nastupili su razni umjetnici – Zaprešić Boys, Đani Maršan, LADO, Mirko Švenda Žiga, Sandra Bagarić i Marina Tomčić.

Hostese koje su pratile sudionike nosile su prekrasne kreacije etno dizajnerice Mine Petre.

Nakon mimohoda svih delegacija IV. Svjetske igre otvorio je premijer Andrej Plenković.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru