9.3 C
Zagreb
4.6 C
Zürich
6.7 C
New York
17.8 C
Buenos Aires
15.4 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Sinjska alka- održano predavanje dr. Alena Sačeka u Mannheimu

U organizaciji Deutsch- kroatische Gesellschaft Croatia u subotu 15.7.2017. u Mannheimu je upriličeno predavanje dr. Alena Sačeka o hrvatskoj viteškoj igri čija je tradicija starija više od 300 godina- Sinjskoj alci. Njegovu predavanju prethodila je uvodna riječ  predsjednice udruge Marije Vincetić- Kopić koja je srdačno pozdravila predsjednika koordinacije HDZ Baden-Wurttemberg i HDZ Stuttgart Milu Baričevića koji je prisustvovao događaju, sve okupljene, a zatim i najavila predavača.

Dr. Saček je odmah u početku zainteresirao publiku za temu postavljajući  pitanja, a zatim je izložio temu u nekoliko cjelina.

Najprije se govorilo o nastanku Alke, njezinoj etimologiji i autohtonosti. Obrazložio je i što ga je osobno motiviralo na intenzivno proučavanje ove teme. „Alka je jedan vrlo specifičan događaj koji vrlo dobro reflektira povijest Hrvatske i Hrvatskoga naroda. Imajući u vidu koliko je bogata i raznovrsna prošlost cetinskog kraja, Alka se može istaknuti kao ključan događaj ne samo iz cetinske prošlosti, već Dalmatinske, odnosno Hrvatske. Riječ je o slavoj i kako legenda zbori čudesnoj pobjedi nad osmanlijskom vojskom pod Sinjem u kolovozu 1715. godine. Ta pobjeda omogućila je novi početak narodu koji se nakon dugih lutanja nastanio uz Cetinu- i tu ostao .“

Nakon uvodnog dijela dr. Saček je posjetiteljima predstavio kronološki pregled državnih sustava i u njihov kontekst smjestio Alku, a zatim je predočio i povijesni kontekst i zapise na koje se referirao.

Tijekom cijelog predavanja bila je uspostavljena snažna interakcija između predavača i publike što je dovelo do brojnih zajedničkih zaključaka. Komentiralo se kako je Alka uvijek bila dio politike i kako se zbog prilagodljivosti politici uspjela održati sve do danas. Također, Alka je vezana uz Čudotvornu Gospu Sinjsku čak i u vrijeme kada joj je komunistička vlast oduzela sve vjerske komponente.  Svi su se složili da je Alka doista iznimna i posebna, autohtona vrijednost u hrvatskoj kulturnoj povijesti i da kao takva zaslužuje državnu potporu za uspješno održavanje.

Nakon predavanja koje je u ožujku ove godine dr. Saček održao u Stuttgartu, ovo je drugo njegovo predavanje na temu Sinjske alke, a u planu su i predavanja u još nekoliko gradova Njemačke.

Predavanje u  Mannheimu zaokruženo je druženjem publike i predavača uz prigodan domjenak.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije