14.8 C
Zagreb
5.9 C
Zürich
9.9 C
New York
19.5 C
Buenos Aires
24 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Hrvatski matematičari na olimpijadi u Rio de Janeiru osvojili pet medalja

Mladi hrvatski matematičari osvojili su dvije srebrne, tri brončane medalje i jednu pohvalu na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu.

Na olimpijadi koja se održava od 13. do 24. srpnja sudjeluje ukupno 615 učenika iz 111 država, a šesteročlanu hrvatsku ekipu čine Adrian Beker iz XV. gimnazije, Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije “Matija Mesić” u Slavonski Brod te Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića.

Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na olimpijadi prvi put, stoji u priopćenju njihovih voditelja Ivana Krijana i Mea Bombardellija.

Put na olimpijadu kao i pripreme organizira Hrvatsko matematičko društvo, a financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izvor: www.100posto.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije