9.8 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
7.8 C
New York
15.9 C
Buenos Aires
24.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Sjednica Hrvatskog svjetskog kongresa u Vukovaru

Nakon što su u srpnju završile IV. Svjetske igre, upravni odbor i koordinatori iz različitih zemalja održali su u Vukovaru dvodnevnu sjednicu

Na sjednici se diskutiralo o budućim organizacijama Igara, održavanju godišnje sjednice i ostalim, za HSK važnim točkama dnevnog reda.

Poruka koju je na konferenciji za novinare predsjednik HSK Vinko Sabljo iznio odnosila se na iseljenike i udruge koje su spremne lobirati za hrvatske interese i dolazak investicija u Hrvatsku: »Lobirat ćemo u skladu sa svojim mogućnostima da investicije dođu u Hrvatsku. No potrebno je poraditi na administraciji koja koči mnoge investicije», rekao je između ostalog Sabljo.

Na sjednici su usvojeni zaključci, među kojima je i prijedlog Vladi da, u suradnji s Hrvatskim svjetskim kongresom priđe obnovi Golog otoka u spomen obilježje. Uz to, Sabljo je upozorio da iseljenici već godinama ističu kako bi trebalo povećati broj zastupnika koji zastupaju iseljeničku Hrvatsku.  «Sadašnja tri zastupnika dijaspore koji se nalaze u Saboru su iz BiH koja ne čini izvandomovinsku Hrvatsku», rekao je Sabljo.  Najavio je monografiju koja će iz tiska izaći 2018. godine prigodom obilježavanja 25 godina rada Hrvatskog svjetskog kongresa, te apelirao na gradove da ulice ili trgove imenuju po preminulim velikim prijateljima Hrvatske, njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu i bivšem austrijskom ministru vanjskih poslova Aloisu Mocku.

Hrvatski svjetski kongres pozdravio je odluku HRT-a koji će od 1. siječnja 2018. godine uvesti poseban radijski i TV kanal s 24-satnim programom od kojih će osam sati biti posvećeno hrvatskim iseljenicima u Europi i svijetu.

Na svečanoj večeri uručena je donacija Udruzi Vukovarski leptirići i nagrade osobama koje su svojim angažmanom podržale djelovanje i rad Hrvatskog svjetskog kongresa. Za povezivanje domovine i iseljeništva nagrade su dobili Stipe Puđa, Ivana Rora i Mateja Mandić, dok su za sudjelovanje u organizaciji IV. Hrvatskih svjetskih igara plakete dobili Zvonko Milas, Ivana Perkušić, Rajna Stević i Ivona Đuričković. Uz plakete, zahvala predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa upućena je i ostalim djelatnicima Središnjeg državnog ureda koji su bili velika podrška u organizaciji i tokom održavanja igara.

Sljedeći dan sjednica je nastavila s radom predstavljanjem projekta Academia Cravatica. Nakon konferencije za novinare slijedio je obilazak Memorijalnog centra, polaganje vijenca na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata na Ovčari i zajednički ručak u Iloku.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije