Pomozimo vatrogascima u domovini

Svi smo sa strepnjom proteklih tjedana pratili vijesti o područjima diljem Dalmacije koja su bila pogođena požarima. Nakon što ljeto prođe, mnogi će sve te slike izbrisati iz sjećanja i zaboraviti sve te strahote. Neće zaboraviti oni koji svakodnevno gledaju izgoren teren jer tu žive i oni, najvažniji u ovim događanjima – vatrogasci. Mnoga Vatrogasna društva u domovini bore se protiv požara s očajnim, zastarjelim vozilima i zastarjelom opremom. Često nemaju dovoljno opreme, ili im ponekad nedostaje čak i ono najosnovnije. Pokažimo da smo svjesni njihove vrijednosti i pomognimo im da se bolje i učinkovitije mogu boriti protiv sljedećih vatrenih stihija!

Tokom godišnjeg odmora u domovini Martina Vranješević Katuša je, vidjevši slike izgorjelih područja odlučila pokrenuti akciju i stupila u kontakt s predsjednikom DVD Pakoštane, Željkom Barešićem.

DVD Pakoštane broji 68 članova, od kojih su 42 člana osposobljeni članovi i imaju četiri interventne grupe. Prva interventna ima osam ljudi, druga 24, treća koja pokriva turističko naselje Pine Beach sedam, i četvrta koja je zadužena za Park prirode Vransko jezero tri. Sveukupno područje koje pokrivaju prostire se na 142 km2. Prva interventna prima naknadu od 500 eura mjesečno od 15. lipnja – 15. rujna tekuće godine, ostali su dobrovoljci. Godišnje imaju 60 – 80 intervencija.

Prošle godine na području koje pokrivaju izgorio je velik dio šume uz Jadransku magistralu, ove godine stradao je i NP Vransko jezero. Pošto je na tom dijelu još uvijek djelomično i minsko područe, taj požar i gašenje bili su iznimno opasni.

Martininu inicijativu podržati će portali FeniX Magazin i Moja Domovina koji pozivaju sunarodnjake da se pridruže ovoj akciji.

Donosimo popis opreme koja je DVD Pakoštane neophodna:

Intervencijska odjela, kacige za tehničke intervencije, izolacioni aparati, rukavice, sjekire, mlaznice, plinodetektor, svjetiljke ili lampe, agregat za struju, potopna pumpa, penjačka užad, nosila, torba prve pomoći, vreće za spavanje, holmatro razvalni aparat (škare), motorna pumpa, motorna pila.

Možda je netko od vas, dragi čitatelji član Vatrogasnog društva u Švicarskoj, Njemačkoj ili Austriji pa može upitati dali imaju nešto od navedene opreme koju bi donirali? U slučaju da akciju želite poduprijeti uplatom, na raspolaganje je svoj račun stavila Hrvatska humanitarna udruga u Švicarskoj.

Broj računa: Basler Kantonalbank, Kroatische Humanitäre Vereinigung, Alfred Escher- Str. 34, 8002 Zürich IBAN 10 0077 0253 6012 5200 1, naznaka „DVD Pakoštane“.

Ako imate prijedloge ili želite pomoći na neki drugi način javite se putem maila: info@moja-domovina.net ili dalmatinka1981@gmail.com .