Susret nacija u Zugu

«Ni kiša nas zaustaviti neće!», tako bi mogao glasiti slogan naših prijatelja iz Zuga – članova NK Marjana (www.nk-marjan.ch) i NK Bugojna 1994 (www.bugojanci.ch). Upravo lošem vremenu u inat, činilo se u niti jednom trenutku nije nestao osmjeh s lica vrijednog osoblja – a isto to raspoloženje zarazilo je mnogobrojne goste koji su posjetili štand okićen s – tako i treba – trobojnicom sa šahovnicom u srcu.

Svake druge godine, ured za migraciju (Fachstelle für Migration) grada Zuga organizira tkzv. «Fest der Nationen» (www.fest-der-nationen.ch) – među hrvatskim narodom ovoga divnoga kraja u srcu Švicarske poznato kao «Susret nacija». Svrha ovog susreta je okupljanje svih stranih udruga i klubova s ovog područja, kako bi gosti uživali u mnogobrojnim kulinarskim specijalitetima i međusobno upoznavali razne nacije i kulture. Tako se ove godine predstavilo oko 30 nacija sa skoro svih kontinenata.

Da upravo mi Hrvati volimo jesti i piti, vidjelo se na bogatoj ponudi na zajedničkom štandu
NK Marjana i NK Bugojna. Pored domaćeg čobanca i svima isto tako omiljenih sočnih ćevapa u lepinji, gosti su mogli, kako se to kod nas kaže, malo «zasladiti» uz razne kolače i originalne fritule.

Pored bezalkoholnih pića, sortiment crvenih i bijelih vina i piva iz domovine, kao i domaća šljivovica i loza pozivali su goste na degustaciju i veselo druženje.

Naravno, gdje se jede i pije, tu ni glazba ne smije nedostajati. Pored jela i pića, ništa jednu kulturu ne može opisati bolje nego nošnje i ples. Tako je ove godine nastupalo dvadesetak kulturno-umjetničkih društava iz isto toliko zemalja diljem svjeta.

A gdje se pjeva i pleše, tu su naravno i Hrvati! U dva navrata, međunarodnu veselu publiku nastupom je oduševio KUD Silvije Strahimir Kranjčević (www.kudsskzh.ch), čiji su članovi svojim plesnim vještinama uz zvuke tamburice zaslužili veliki pljesak.

Čestitke NK Marjanu, NK Bugojnu i KUD-u Silvije Strahimir Kranjčević što su predstavili hrvatski narod na ovom lijepom susretu i unatoč kišovitom vremenu nisu prestali širiti pozitivnu energiju. Zasigurno ćemo se za dvije godine opet vidjeti na istom mjestu!

Slike govore više nego tisuću riječi… Uživajte u fotogaleriji!

Autor


Igor Mandić
Više o autoru