0.2 C
Zagreb
1.4 C
Zürich
6.2 C
New York
20.1 C
Hong Kong
14.3 C
Melbourne
Četvrtak, 20 siječnja 2022

Dan zajedništva – svečana obljetnica Hrvatske katoličke misije Zürich

S ljubavlju se Hrvatska katolička misija Zürich pripremala za ovu zlatnu obljetnicu  koju su obilježili četverodnevnim programom – duhovnom obnovom i završnim slavljem u Stadthalle Dietikon.

Nakon trodnevne duhovne obnove koju je u Zürichu predvodio fra Josip Ikić, profesor i odgojitelj u Visokom od četvrtka, 14. rujna 2017. do subote 16. rujna, završna svečanost obljetnice održala se u nedjelju, 17. rujna 2017. Uz mnoge bivše misionare i uzvanike, dvorana je bila ispunjena vjernicima iz svih mjesta misije Zürich.

Nakon uvodnog pozdrava fra Ivana Prusine koji je posebno pozdravio goste iz domovine i uzvanike koji su nazočili; fra Miljenka Šteku, provincijala Hercegovačke franjevaćke provincije, fra Josipa Ikića koji je vodio duhovnu obnovu, generalnog konzula Republike Hrvatske u Zürichu, Slobodana Mikaca sa suprugom, konzulicu II Jelenu Biljan s obitelji, generalnog vikara Josefa Annena, dopredsjednicu dušobrižništva za migrante Franzisku Driessen-Reding. Pozdravio je i sve bivše voditelje misije i misionare koji su nazočili ovoj svečanosti: fra Radu Vukšića, fra Ivana Bebeka, fra Karla Lovrića, fra Ivana Matijaševića, fra Milana Lončara, fra Niku Leutara i fra Stanka Ćosića, jedinog Hrvata iz misije Zürich koji u proteklih 50 godina izabrabrao slijediti gospodina kroz duhovno zvanje. Svečanost je započela svetom misom koju je predvodio fra Miljenko Šteko.

U svom obraćanju vjernicima fra Miljenko je naglasio da se s radošću odazvao pozivu i da ga veseli što je danas svjedok da su mnogi od vjernika, napustivši domovinu sa sobom ponijeli i sačuvali ono posebno vrijedno – vjeru. „U ovih pedeset godina u ovoj je misiji nastala velika rijeka. Mnogi koji su otišli u svijet su se izgubili jer su izgubili ono najvrijednije, vi niste. Glavna zadaća svakog tko ode u svijet trebala bi biti – uvijek znati tko si i odakle si. Posebice u ovo novo vrijeme kad je svijet postao globalno selo. Sve smo povezaniji i umreženiji, a ipak – kao da nikad nismo bili razdjeljeniji. Nastavite i dalje s ljubavlju graditi i raditi. Jer samo ljubav može podnijeti slabost, pogled bez ljubavi to ne može. Neka Bog koji u čovjeku gleda sve dobro i dalje blagoslovi sve vaše korake“, rekao je vjernicima između ostalog fra Miljenko.

Ispred biskupije Chur i domaćina Švicaraca svoje je čestitke uputio generalni vikar, dr. Josef Annen. „Prije više od pedeset godina mnoge su hrvatske obitelji  potražile u Zürichu bolji život. Uz to, tražili su i svoju vjeru koju su pronašli u Hrvatskoj katoličkoj misiji. Braća smo u vjeri i zajedno vjerujemo kao katolici. Danas se u Zürichu svete mise služe na 22 jezika, kao nekad u Jeruzalemu, i svi se razumijemo u našoj vjeri. Vi Hrvati ste nama Švicarcima primjer zbog vašeg zajedništva koje susrećemo kad se nađemo na vašim svetim misama na koje dolazite s vašim obiteljima“, rekao je u svom pozdravu. Posebno je zahvalio franjevcima koji su ovih 50 godina djelovali u misiji. „Bog nam je svima dao ljubav u srce. Nosimo tu ljubav u crkvu i kroz crkvu u svoje obitelji. Bog vas blagoslovio, vas, zajednicu i crkvu“, srdačno je završio svoje obraćanje vjernicima vikar Annen.

Slijedila je zahvala u ime misije Zürich fra Ivana Prusine koji je zahvalio fra Josipu Ikiću na molitvama kojima je sve preporučio u duhovnoj obnovi, sestri Zori, svim pjevačima u malom i velikom zboru i sudionicima u kulturnom programu. Posebno se zahvalio svim vidljivim i nevidljivim pomagačima koji su pomogli da ovaj dan uistinu bude Dan zajedništva.

A da su pomagači uistinu bili vrijedni pokazalo se tokom objeda. Zahvaljujući odličnoj organizaciji, gužve nije bilo i više stotina posjetitelja u kratkom su vremenu došli do ukusno pripremljenog ručka.

Svečanost je nastavljena programom koji je prigodnim pozdravom otvorio Ilija Vukadin. Predsjednik Misijskog vijeća Mate Dedić prolistao je povijest misije koja je prikazala početke osnivanja dušobrižništva za Hrvate u Zürichu.

Kulturni program ispunili su nastupom Zbor mladih KORAK HKM Zürich, KUD Silvije Strahimir Kranjčević i KUD Posavina Zürich.

U ime svih bivših misionara, prisutnima se obratio fra Rade Vukšić koji je misiju vodio od 1971. do 1984. godine. Prisjetio se kako lijepih, tako i onih teških trenutaka koje su misionari morali proći, te napomenuo da im je najteže bilo vrijeme dok nismo imali državu. Njegovo obraćanje dogogodišnje vjernike misije duboko je  dirnulo, mnogi su slušajući ga krišom pustili i po koju suzu.

Kraj svečane obljetnice pripao je tamburaškom sastavu Alkari koji su sa svojim pjesmama dodirnuli sve krajeve naše domovine.

Ova, s ljubavlju pripremljena i odlično organizirana zlatna obljetnica sigurno će mnogima koji su nazočili ostati u lijepom sjećanju.

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije