7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Od jeseni na HRT-u dvije emisije za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U jesensku programsku shemu Hrvatske radiotelevizije (HRT) ekipa međunarodnoga programa HRT – Glas Hrvatske uključuje se s dva nova multimedijska projekta.

Riječ je o serijama dokumentarnih emisija Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor, koje su pokrenute u suradnji s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Dokumentarnim programom Hrvatske televizije (HRT – HTV). To je prvi put da se usporedno stvara televizijski, radijski i mrežni sadržaj, odnosno sadržaj prilagođen trima platformama, a emitirat će se na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), međunarodnome radijskom programu HRT − Glas Hrvatske, mrežnoj stranici Hrvatske radiotelevizije www.hrt.hr te putem multimedijske platforme HRTi.

„U godini značajnih obljetnica Hrvatske radiotelevizije ostvarili smo novi koncept izvješćivanja o Hrvatima izvan Hrvatske, što je jedna od važnih zadaća javnoga medijskog servisa. U suvremeno doba globalizacije i ubrzanoga razvoja novih medija više nije dovoljno samo sporadično praćenje folklorne tradicije Hrvata u nekoj stranoj zemlji ili nepovezana proizvodnja televizijskih i radijskih emisija u kojima su sadržaji povezani s Hrvatima izvan domivine na neki način bili getoizirani. Ideja Glasa Hrvatske upravo je suprotna – pod istu uređivačku kapu staviti sve što se tiče Hrvata izvan Hrvatske, i to na svim trima medijima Hrvatske radiotelevizije”, kaže vršitelj dužnosti glavnoga urednika HRT – Glasa Hrvatske Ivo Kujundžić.

Naglašava kako je pristup u operativnome smislu učinkovitiji jer se informacije s jednoga mjesta koordinirano plasiraju u sva tri medija, a postižu se i znatne uštede u proizvodnji. Suradnici HRT – Glasa Hrvatske, čiji je visokostručni kapacitet dosad bio nedovoljno iskorišten, a koji su u pravilu izvorni govornici engleskoga, španjolskoga ili njemačkoga jezika te obučeni videonovinari, već su započeli suradnju s popularnim emisijama Hrvatske televizije Dobro jutro, Hrvatska, Hrvatska uživo i drugima.

Emisije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor rezultat su suradnje Hrvatske radiotelevizije i Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske usmjerene širenju programskih sadržaja namijenjenih Hrvatima izvan Hrvatske i međunarodnoj javnosti, a koji se već 13 godina proizvode u okviru međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske na hrvatskome, engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku.

„Ti su projekti velik iskorak u produkciji Hrvatske radiotelevizije s obzirom na to da objedinjuju sadržaje koji se proizvode za sve tri medijske platforme, a što je kao ideja inicirano još prije tri godine upravo u Glasu Hrvatske, koji je u to vrijeme vodila kolegica Daria Marjanović. S druge strane, nemjerljivo iskustvo našega tima stečeno dugogodišnjom suradnjom s hrvatskim zajednicama u cijelome svijetu i mnogobrojni ostvareni projekti na relaciji domovina – iseljeništvo, bili su dodatni motiv i odlična podloga za nastajanje ovih projekata“, kaže koordinatorica međunarodnoga programa HRT – Glas Hrvatske i urednica radijskih emisija Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor Tanja Rau.

Nakon dolaska Ive Čuline na mjesto izvršne urednice svih televizijskih sadržaja na toj multimedijskoj platformi cijelome je timu želja pojačati i naglasiti i taj dio proizvodnih kapaciteta Hrvatske radiotelevizije. „U Poslovnoj jedinici Program Hrvatske radiotelevizije djeluje tim zadužen za produkciju koji čini 46-ero ljudi, od kojih desetak ima, uz vrsne poliglotske i novinarske vještine, također i one snimateljske te montažerske. Glas Hrvatske raspolaže vlastitom tehničkom logistikom, montažama i kamerama, pa je, posebice nakon prelaska nas televizijskih ljudi u Poslovnu jedinicu Program, pojačano stvaranje televizijskih sadržaja zapravo logičan slijed. Trenutačno, urednički razrađujem i ideju o novoj dokumentarnoj seriji koja bi pokazala da se doprinos iseljeništva ne zrcali samo u suvremenome poduzetništvu, već i u stoljetnim doprinosima Hrvata svjetskim znanstvenim, povijesnim, jezičnim, kulturnim kanonima, pa vjerujem da su serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor, koje smo ponešto preinačili od početne ideje, tek početak intenzivne televizijske produkcije međunarodnoga multimedijskog programa Glas Hrvatske“, ističe izvršna urednica svih televizijskih sadržaja HRT – Glasa Hrvatske dr. sc. Iva Čulina.

U seriji dokumentarnih emisija Otkrivamo Hrvatsku gledatelji će moći doznati sve o malim mjestima koja dosad možda nisu imali prilike upoznati, a priče o povijesti, običajima, životu i planovima ispričat će njihovi stanovnici. „Kroz cijelu dokumentarnu seriju nastojat ćemo pokazati kakve su veze tih mjesta s iseljenicima te koliko su domovinska i iseljena Hrvatska međusobno povezane i nedjeljive jer njihov je zajednički korijen – obitelj”, kaže urednica obaju televizijskih emisija Željkica Lozo i dodaje kako će gledatelji do kraja godine moći vidjeti kako se živi u Tijarici, Žejanama, Grohotama, Radoboju te Sutivanu.

Ideja za prvu emisiju proizišla je iz dokumentarnoga filma poznatoga HRT-ova dokumentarista Branka Lentića Govori Tijarica. Tijaričani su mahom odlazili u Njemačku, posebice u Berlin, u kojemu je 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća bilo čak 56 restorana čiji su vlasnici bili Tijaričani. U filmu se govorilo o životu gastarbajtera i onih koji su ostali te perspektivi razvoja mjesta. Tada je u Tijarici živjelo tri i pol tisuće ljudi. Danas ih je tek tristotinjak, a ekipa Hrvatske radiotelevizije posjetila je neke od aktera toga filma 35 godina nakon što je snimljen.

Emisiju o Tijarici redateljski potpisuje Nana Šojlev, urednica je Željkica Lozo, snimatelj je Zlatko Sokolović, majstor rasvjete Slaven Spinčić, tonski snimatelj Saša Anetić, a autorica je radijskoga dokumentarca za HRT – Glas Hrvatske i Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Tanja Rau.

Emisija Hrvatska, moj izbor predstavit će hrvatske povratnike, ali i strance koji su upravo Hrvatsku odabrali kao mjesto za život. Među njima su poduzetnici, odvjetnici, znanstvenici, umjetnici i novinari koji otvoreno i iskreno progovaraju o tome što ih tišti, a što veseli.

„Većina njih ima iskustvo života u drugim zemljama, pa nam njihovo viđenje Hrvatske donosi jednu novu perspektivu, koje sami često nismo svjesni”, kaže Željkica Lozo.

U prvoj emisiji serije Hrvatska, moj izbor gledatelji će upoznati Davida Reya iz Bolivije i Damiana Bazana Mamića iz Argentine, dvojicu dugogodišnjih suradnika međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske u programu na španjolskome jeziku. Doznat će što je Davida Reya kao stranca rođenoga u prašumi Amazone dovelo u Hrvatsku prije dvadesetak godina i kako je upravo ovdje, nakon mnogih putovanja svijetom, pronašao mjesto za život. Damian Bazan Mamić potomak je Hrvata iz Cordobe. Bio je polaznik Croaticuma u želji da nauči hrvatski jezik, a potom se zaljubio u zemlju svojih predaka.

Redateljski potpis i ovoj je emisiji dala Nana Šojlev, urednica je Željkica Lozo, snimatelj je Mario Britvić, majstori rasvjete su Gordan Abramović i Kristijan Golub, tonski snimatelji Krunoslav Ljubanović i Boris Harmić. Radijski dokumentarac za HRT – Glas Hrvatske i Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) potpisuje Tanja Rau.

Prva emisija u jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije u ciklusu Otkrivamo Hrvatsku premijerno će biti prikazana na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u subotu 1. listopada u 18.25, a prva emisija serije Hrvatska, moj izbor na rasporedu je na istome programu u nedjelju 2. listopada prije središnjega Dnevnika. Do kraja godine gledatelji će moći pogledati osam emisija u okviru svake serije, koje će se emitirati svakoga drugog vikenda u mjesecu.

Prikazivanju dokumentarnih emisija na televiziji prethodi njihova radijska inačica u okviru radijske emisije Hrvatima izvan domovine, koja se emitira na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i na HRT – Glasu Hrvatske četvrtkom od 20 sati, a televizijske emisije s prijevodom na engleski, španjolski i njemački jezik imat će svoje mjesto i na mrežnoj stranici HRT – Glasa Hrvatske i na multimedijskoj platformi HRTi.

Pod budnim okom vršitelja dužnosti glavnoga urednika međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske Ive Kujundžića, izvršne urednice svih televizijskih sadržaja HRT – Glasa Hrvatske Ive Čuline i urednika Dokumentarnoga programa Hrvatske radiotelevizije Vladimira Brnardića na projektu rade urednica serija Željkica Lozo, urednica radijskih emisija Tanja Rau, autori i redatelji Tihana Kopsa, Tatjana Kanceljak, Ljubica Letinić, Andrea Čakić, Nataša Kraljević Kolbas, Marijana Podgorelec, Renata Labaš, Tomislav Šikić, Majda Ivković, Rodoljub Jović i drugi.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije