Jubilarna 10. Hrvatska humanitarna noć u Baaru

Više stotina sunarodnjaka iz cijele Švicarske i ovaj put su se odazvali pozivu Hrvatske katoličke misije Zug i svojim dolaskom ih podržali u njihovom humanitarnom djelovanju.

Dvorana Waldmannhalle u Baaru u subotu, 23. rujna 2017. godine bila je ispunjena dobrim raspoloženjem. Večer je počela pjesmom i plesom uz Alkare koji sve češće nastupaju kao glazbeni sastav.

Nakon što se se najaktivniji posjetitelji plesom pomalo zagrijali, mladi voditelji  Tatjana Ivanović i Leonardo Kafadar pozdravili su goste u ime organizatora. Posebne pozdrave uputili su fra Slavku Antunoviću, sestri Zdenki Čavar i bivšem misionaru fra Radi Vukšiću koji je organiziranje humaniatnih večeri prije deset godina i započeo.

Fra Slavko Antunović, Tatjana Ivanović, Leonardo Kafadar

Na pozornici im se pridružio fra Slavko Antunović koji je svima zahvalio na dolasku. U svom govoru istaknuo je posebnost ove večeri.

„Ova večer je jedinstvena jer obuhvaća cijelu misiju. Jedinstvena je i sa svojim ciljem jer je cjelokupni prihod namjenjen Udruzi fra Mladen Hrkać koja se skrbi za bolesnu djecu i roditelje koji s njima dolaze u Zagreb na liječenje. Udruga obiteljima pronalazi smještaj, obavlja administrativne poslove i brine se za njih tokom boravka u Zagrebu. Hvala vam svima koji svojim dolaskom podržavate ovu, hvale vrijednu večer“ , rekao je između ostalog fra Slavko i zahvalio članovima misijskog vijeća na njihovom nesebičnom radu.

Fra Rade Vukšić u svom se kratkom, srdačnom govoru osvrnuo na početke ovih humanitarnih večeri, te na prošlu nedjelju i obljetnicu u Zürichu. „Jubileji su sve češći, netko ih slavi u braku a netko u svećeništvu. Iza nas misionara i vas vjernika je pedeset godina zajedništva. Veseli me kad vidim da zajedništvo još traje, da se i dalje na tom gradi. Ima li išta ljepše od ovih trenutaka kada smo zajedno, kad se družimo, veselimo, zabavljamo i istovremeno pomažemo onima kojima je to potrebno?“, rekao je u svom stilu i bio nagrađen pljeskom nazočnih.

Fra Rade Vukšić

Na svim dosadašnjim večerima u Baaru gostovala su velika imena iz domovine. Publika je s nestrpljenjem čekala zvijezdu ove večeri – Indiru koja se uskoro sa svojom pratnjom pojavila na pozornici. Njezin nastup oduševio je male i velike, plesni podij bio je cijelo vrijeme ispunjen, plesalo se i pjevalo uz poznate hitove.

U svom poznatom stilu, Indira je neumorno na pozornici plesala i napravila odličan štimung.

Nakon Indirinog nastupa, pozornica je opet pripala Alkarima koji su nastavili zabavljati svojim bogatim repertoarom.

Tijekom večeri predsjednik misijskog vijeća Zug, Igor Mandić zahvalio je sponzorima i svim vrijedim suradnicima, vidljivim i nevidljivim rukama koje su pomogle u organizaciji ove večeri. Izvučeni su i sretni dobitnici vrijednih nagrada.

Ova deseta hrvatska humanitarna večer u Baaru i ovaj je put bila odlično organizirana. Bogata kulinarska ponuda, veseli domaćini i dobri zabavljači ispunili su sva očekivanja posjetitelja.

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać”, osnovana 16. lipnja 2012. godine u Zagrebu, pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Pružanje pomoći ogleda se u vidu osiguranja smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka te pri nastavku školovanja. Volonteri i članovi Udruge dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska u Zagreb, svakodnevno obilaze pacijente koji se nalaze na liječenju u nekoj od zagrebačkih bolnica, donose gotov kuhani obrok, pomažu korisnicima mlađima od 18 godina u školovanju te pomažu članovima njihovih obitelji za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu.

Udruga je do sada pomogla više tisuća osoba sa zdravstvenim poteškoćama s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su dolazile na liječenje u Zagreb. Korisnici pomoći su smješteni u potpuno funkcionalnim i namještenim stambenim prostorima, na lokacijama koje se nalaze nadomak najvažnijih bolnica, a opremljeni su svim neophodnim prehrambenim proizvodima, higijenskim potrepštinama, tekstilnim proizvodima te kućanskim uređajima. Udruga koristi pet stambenih prostora koji se nalaze na sljedećim lokacijama: Lašćinska cesta 94, Jordanovac 67, Trg Stjepana Radića 3 i Sveti Duh 69/1. U navedenim stambenim prostorima može istovremeno boraviti do 40 osoba.

Korisnici imaju osigurane sve prehrambene namirnice kako bi samostalno mogli pripremati obroke za sebe i oboljele članove obitelji koji se liječe u bolnicama. Uz mogućnost pripremanja hrane, Udruga tri dana u tjednu osigurava gotove tople obroke iz nekoliko restorana na području Zagreba. Svakom korisniku Udruga osigurava besplatnu autobusnu kartu u partnerstvu s vodećim autoprijevoznicima iz Bosne i Hercegovine dok se trošak goriva i cestarina sufinancira slijedom nemogućnosti putovanja autobusom.

U suradnji s brojnim vanjskim stručnim suradnicima, Udruga osigurava psihološku pomoć kroz individualne terapije, razgovore i radionice. Kroz podršku brojnih svećenika i bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije omogućava korisnicima duhovno vodstvo kroz molitvu i razgovore što značajno utječe na njihov cjelokupni psihofizički oporavak.

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” je jedina organizacija na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja može osigurati cjelokupnu organizaciju boravka za osobe s invaliditetom i slabo pokretne osobe, kao i za osobe koje u određenoj fazi liječenja trebaju izolaciju i sterilne uvjete boravka. Uz dostojan boravak, Udruga osigurava i dostojan prijevoz za osobe s invaliditetom, slabo pokretne osobe i ostale korisnike iz posebnih skupina, prilagođenim kombi vozilom s pristupnom rampom.

Brojne oboljele osobe nisu upoznate sa svojim pravima, stoga pomoć Udruge podrazumijeva i podršku pri rješavanju administrativnih prepreka i ostvarivanju njihovih prava što znatno utječe na porast kvalitete i snižavanje troškova liječenja jer je u većini slučajeva riječ o dugotrajnom liječenju. Najčešće je riječ o zdravstvenom osiguranju, nastavku liječenja u inozemstvu, rehabilitacijskim mogućnostima, lijekovima, ortopedskim pomagalima i slično. U slučaju smrti korisnika, Udruga preuzima kompletnu brigu oko dokumentacije i otpreme tijela pokojnika.

Udruga je dobitnik nagrade „Europski građanin“ za 2016. godinu, koju dodjeljuje Europski parlament, kao priznanje za izniman doprinos u promicanju europskih vrijednosti. Za područje humanitarnog djelovanja Udruzi je dodijeljeno priznanje “Didak” povodom 100-te obljetnice akcije spašavanja od gladi djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju je potaknuo fra Didak Buntić. U svibnju 2017. godine, predsjedniku humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” Ivanu Soldi je uručena nagrada Večernjakov pečat 2016. za Ponos Bosne i Hercegovine u kategoriji Humanost.

Više tisuća osoba kojima je Udruga pomogla kroz neki od navedenih oblika pomoći dovoljno govori o potrebi za ovakvom vrstom podrške u najtežim situacijama, ali dovoljno govori i o učinkovitosti predstavnika i članova Udruge. Sve navedeno ostvareno je zahvaljujući svesrdnoj podršci i pomoći donatora i volontera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva. Odgovornim i otvorenim radom Udruga je stekla povjerenje ljudi i institucija i u vrlo kratkom razdoblju postala je utočište i oslonac za sve one koji zbog liječenja dolaze iz daleka u nepoznatu sredinu.

“Što god učinište jednom od moje najmanje braće, meni učiniste!” (MT 25, 45)

Autor


Ruža Studer
Više o autoru
Foto: Zdravko Tonković