Jesenski susret Hrvatskog kulturnog kluba

Hrvatski kulturni klub iz Badena za mnoge je most prema domovini. U Badenu su se 17.rujna 2017. članovi i simpatizeri kluba sastali na tradicionalnom jesenskom susretu

 

Prije više desetljeća mnogi su Hrvati napustili svoju domovinu i naselili se u Švicarskoj gdje su pronašli svoj drugi dom. Djelomično je i amorova strijela ostavila svoj trag što je rezultiralo mješanim brakovima između Hrvata i Švicaraca. Njihovi potomci najčešće imaju dvostruko državljanstvo.

U međuvremenu su Hrvati odlično integrirani u švicarsko društvo, bilo da je to jer su savladali švicarski dijalekt «schwizerdütsch», ili zbog tog što su zavoljeli švicarske specijalitete.

Ekonomska situacija dovela ih je prije mnogo godina u zemlju koja obećava. Teškog srca mnogi su ostavili svoje obitelji, da bi u zemlji mnogobrojnih mogućnosti potražili nove perspektive, što su mnogi sa zahvalnošću iskoristili. U Švicarskoj su pronašli redovit posao, neki od njih već su i u zasluženoj mirovini.

Iako Švicarsku doživljavaju prekrasnom zemljom, jedan dio njihovog srca još uvijek kuca za domovinom koju su napustili. Miris lavande, šljivovica, janjetina s ražnja – sve to u njima budi sjećanja.

Na godišnjim susretima koja organizira Hrvatski kulturni klub, članovi uživaju u ugodnim razgovorima, fino pripremljenom ručku i domaćoj  kapljici. Hrvatsko gostoprimstvo svaki put osjete i švicarski gosti koji su dobro došli u ovom krugu. I dok se za stolom vode ugodni razgovori, iz daljine dopiru zvuci hrvatskih pjesama koji će sve ponukati da se pridruže i sljedećem, od Hrvatskog kulturnog kluba organiziranom susretu u prosincu.

Jesenski susret Hrvatskog kulturnog kluba u švicarskom tisku

Autor: SuzAna Senn Beneš

Prijevod: Ruža Studer