PREMINUO ŽELJKO PERUŠIĆ

U švicarskom Sankt Gallenu u 82. godini preminuo je Željko Perušić, nekad proslavljeni Dinamov nogometaš i jedan od najboljih veznih igrača u klupskoj povijesti.

Perušić je rođen 23. ožujka 1936. godine u Dugoj Resi, a na maksimirska je vrata zakucao u svojim ranim dvadesetima. Bio je prototip modernoga defenzivnog veznog igrača, iznimno brz i okretan, neumoran trkač, a istodobno i sjajan dodavač, kreator igre.

Nakon samo dvije pune sezone u plavome dresu proglašen je najboljim nogometašem Jugoslavije u 1960. godini, a iznmimno je priznanje dobio i šest godina kasnije kada je postao jedini igrač s ovih prostora koji se ovjenčao titulom najboljega igrača njemačke Bundeslige.

Perušić je u Dinamu odigrao 294 utakmice uz 23 postignuta pogotka. Debitirao je protiv Orijenta u Rijeci, a zadnji nastup upisao u pobjedi protiv grčkoga Olympiacosa 1964. S Dinamom je osvojio naslov pobjednika Kupa 1960. i 1963. godine, a bio je i jedan od nositelja velike generacije koja je 1963. dogurala do finala Kupa velesajamskih gradova, natjecanja koje je kasnije preraslo u Kup Uefe, odnosno današnju Europsku ligu. Na putu do finala upravo je Perušić blistao u pobjedama protiv Porta u gostima 2:1, Bayerna usred Münchena čak sa 4:1…

Dinamo je napustio 1964. godine potpisavši za München 1860. U Bavarsku je otišao zajedno sa svojim mlađim suigračem iz maksimirskih dana, Stjepanom Lamzom. Obojica su, međutim, otišli bez dozvole tadašnjega nogometnog Saveza i bez znanja kluba uslijed čega je Perušić morao godinu dana pauzirati pa tek potom debitirati za „zehcigere“. Lamza se nakon nekoliko mjeseci ipak vratio u Dinamo.

Perušić je sa svojim novim klubom osvojio naslov prvaka 1966. godine što je ujedno i jedini naslov münhenskih „lavova“, a upravo je naš popularni veznjak bio generator tog uspjeha uslijed čega je i proglašem najboljim igračem Bundeslige.

U dresu reprezentacije igrao je od 1959. do 1964. godine pri čemu je upisao 27 nastupa. Zaigrao je u finalu Europskog prvenstva u srpnju 1960. kada je SSSR svladao Jugoslaviju 2-1 u produžetku. Bilo je to ujedno prvo Europsko prvenstvo u povijesti. U tim su počecima u završnici sudjelovale četiri reprezentacije, a sam je završni turnir bio poznat po nazivu „turnir četiri nacije“.

Perušić je iste godine, ali dva mjeseca kasnije, s reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu.

Prema jednoj od anketa izabran je u najbolju Dinamovu jedanaestoricu u klupskoj povijesti.

Nakon pet godina provedenih u Münchenu prešao je u Sankt Gallen gdje je bio igrač i trener, a u tom je gradu ostao živjeti i nakon karijere.

Ispraćaj Željka Perušića bit će u Sankt Gallenu, a sam datum još uvijek nije određen.