Održana deseta sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Prvi put od kada postoji Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosu RH s Hrvatima izvan RH predstavljeno je u Hrvatskom saboru.

 

Glavna tema 10. sjednice Odbora za Hrvate izvan RH bilo je godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH, a podnio ga je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Njihove aktivnosti provedene 2016. godine predstavila je zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ivana Perkušić.

Na sjednici se raspravljalo o zakonskim obvezama Odbora koje se, smatra zastupnik Željko Glasnović, u praksi ne provode u potpunosti. Žustro je kritizirao komunikaciju Vlade RH sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH i Odborom za Hrvate izvan RH.

– Ja ne razumijem što se događa u Hrvatskoj, to jedino mogu nazvati inertnošću i namjernom sabotažom. Problemi su veliki i trebamo ih rješavati, a ne govoriti na svim sjednicama isto. Ovakvim radom ne šaljemo poruku hrvatskim iseljenicima izvan domovine da se vrate, već upravo suprotno – ističe Glasnović. Izmjena zakona o državljanstvu za njega je zasad čisti Disneyland, govori Glasnović.

– Što je napravljeno do sada po pitanju dvostrukog oporezivanja za one koji se žele vratiti ovdje i provesti starost u Hrvatskoj? Što je napravljeno konkretno o izmjenama novog zakona o državljanstvu? Zašto se ne pozabavimo konkretnim problemima koji otežavaju život Hrvatima izvan domovine, ali prvenstveno u Bosni i Hercegovini? Ne kažem da ne postoji politička volja za napretkom, ali administracija i birokracija ne rade svoj posao – smatra HDZ-ov zastupnik Milijan Brkić, koji je prozvao rad institucija nadležnih za hrvatske iseljenike. Suradnja Odbora i Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH mora biti bolja i konkretnija, dodaje Brkić.

O problematici statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini govorio je saborski zastupnik Ivica Mišić, kritizirajući financijska sredstva koja su dodijeljena Republici Srpskoj, govoreći kako je, osim financiranja, potrebno i biti među ljudima.

– Ovo što mi govorimo i vijećamo ovdje, njima ništa ne znači. Predlažem da ponekad odemo među ljude u Bosnu i Hercegovinu da vide kako mi marimo za njih – rekao je Mišić.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić pohvalila je rad Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH istaknuvši kako Ured brine za Hrvate u svijetu, posebice u Južnoj Americi. Od programa Središnjeg državnog ureda istaknula je Croaticum – program učenja hrvatskog jezika koji svake godine, kaže Bušić, ima sve više polaznika Hrvata iz iseljeništva.

Ovo je prvi put od kada postoji Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, da je izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosu RH s Hrvatima izvan RH predstavljeno u Hrvatskom saboru.

Podatak je to koji potvrđuje da Odbor za Hrvate izvan RH koristi svoje zakonske ovlasti kako bi poboljšao status Hrvata izvan domovine, zaključuje Ljubić.

Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Djelokrug rada Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske:

Poslovi utvrđivanja i praćenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnoga tijela u područjima koja se odnose na:
-Pravni i stvarni položaj dijelova hrvatskoga naroda te hrvatskih manjina u drugim državama i predlaganje mjera za unaprjeđivanje svekolike suradnje radi ostvarenja i zaštite prava i očuvanja nacionalnog identiteta.
– Sve oblike međunarodne i druge suradnje kad je to u interesu Hrvata u susjednim državama i svijetu, kao i s tim povezano usmjeravanje financijske potpore.
– Poticanje programa povratka hrvatskih iseljenika te skrb o hrvatskim useljenicima na područjima od posebne državne skrbi.
– Inicijative i prijedloge koje podnose Hrvati iz susjednih država i svijeta.
– Održavanje redovitih kontakata s predstavnicima Hrvata izvan Republike Hrvatske.
– Zaštitu prava i interesa hrvatskih državljana koji žive ili borave u inozemstvu kao i osiguranje osobite skrbi i zaštite dijelovima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

Članstvo Odbora za Hrvate izvan Republike:
Predsjednik: Prof.dr.sc. Božo Ljubić
Potpredsjednik: Željko Glasnović
Članovi: Milijan Brkić, Mato Čičak, univ. spec. Domagoj Hajduković, Mata Luc-Polanc, Ljubica Maksimčuk, dr. sc. Andrija Mikulić, Ivica Mišić, Darko Parić, Željko Raguž, Miroslav Šimić i Tomislav Žagar.