8 C
Zagreb
4.4 C
Zürich
12.5 C
New York
16.5 C
Buenos Aires
27.1 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Održana 17. Slavonsko- baranjska večer u Gerlingenu kod Stuttgarta

Široke duše, plemenita zemlja, bogata tradicija, srca zapletena u žice… I ove godine sve ove stavke privukle su Hrvate iz čitave Njemačke i okolnih država željne topline slavonskog gostoprimstva na 17. po redu Slavonsko-baranjsku večer u organizaciji HDZ-a Stuttgart. Ova večer održala se u Gerlingenu, u subotu 14.10.2017. pred 1500 posjetitelja koji  su uživali u bogatstvu kulture, tradicije, glazbe, domaćih delicija i ugođauj kakav samo Slavonci mogu stvoriti bez obzira koliko im rodni kraj bio udaljen.

Djevojčica Mateja Pezelj otpjevala je hrvatsku, a potom i njemačku himnu te je time obilježila početak  svečanog programa, a fra Zvonko Tolić, voditelj Hrvatske katoličke misije je i blagoslovio prisutne.

Kratkim govorima goste su pozdravili domaćin, predsjednik Koordinacije HDZ-a Baden-Wurttemberg i predsjednik HDZ Stuttgart Mile Baričević, generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Slavko Novokmet, izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića Daniel Glunčić, te Brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Svoj pozdrav i ispriku zbog nemogućnosti prisustvovanja ovoj večeri pisanim putem poslao je i državni tajnik Zvonko Milas. Među uglednim gostima ove večeri bili su i Josip Juratović– zastupnik u njemačkom Bundestagu, Zvonko Mišković – generalni konzul Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, Franjo Akmadža, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj, a službenim je programom koordinirala Marijana Ilić.

Uslijedio je kulturni program u kojem su se u živopisnom, bogatom, slavonskom i baranjskom tradicijskom ruhu izvedbom pjesama i plesova svojih predaka predstavili članovi i članice KUD-a Krešimir iz  Bad Cannstatta i folklorne grupe Hrvatski pleter iz Geislingena.

U zabavnom dijelu programa o dobrom raspoloženju su brinuli Bosutski bećari koji su redali svoje hitove, kao i hitove svojih estradnih kolega. Sviralo se za svakoga po nešto, moglo se veseliti i uz zvuke Dalmacije, Like, Hercegovine, Zagorja, Posavine, a kako i priliči ovoj večeri, zvuci Slavonije, Srijema i Baranje su dominirali.

Kada je Bećarima, a i publici zatrebao karatki predah kako bi se okrijepili, plesni podij su zauzele članice Hrvatske kulturno športske udruge „Vila Croatia“ iz Stuttgarta koje su se predstavile točkom „Slavonski Express“ .

 

Inati se, Slavonijo

Ljepota nek tvoja boli

Nema onog ´ko te ne zna

´ko te ne zna, a ne voli.

Foto: Ruža Studer/Ivana Pavletić

 


Ivana Pavletić (Lička)

POVEZANI ČLANCI

Najnovije