13.2 C
Zagreb
6.2 C
Zürich
7.5 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Jubilarni, peti međunarodni Susret čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu

Tradicija organiziranja međunarodnog folklornog okupljanja u Filderstadtu je 14. listopada 2017. okupila više stotina folkloraša iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjoj smotri koju su pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika organizirali Folklorno društvo „Ruža“ i Hrvatska katolička zajednica „Kraljica mira“ iz Filderstadta okupilo se sedamnaest KUD-ova iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine s više stotina izvođača.

Program je vodio Frano Ridjan, koji je svojim humorom cijelom događaju dao posebnu notu. Prisutne su pozdravili organizator smotre Dražen Žugac, te generalni konzul RH u Stutgartu Slavko Novokmet.

Izvođače je ocjenjivao stručni žiri kojeg su činili Snježana Jurišić, Katarina Horvatović, Tibor Ban, Miroslav Šilić, Vjekoslav Martinić i Vedran Vidović.

Žiri je odabrao najbolje među iseljeničkim i domovinskim društvima, najljepše djevojke u narodnim nošnjama i dodjelio posebne nagrade.

Prva tri mjesta iseljeničkih društava osvojili su KFD Don Josip Kokorić iz Nürnberga, FD Ruža iz Filderstadta i HKUD Fala iz Schaffhausena, dok su iz domovine tri pobjednička mjesta dobili KUD Mak, Trnovec, FA Zdenec, Garešnica i KUD Horvati, Horvati. Nagrada publike pripala je KUD-u Tomislav iz Stuttgarta, Plavom Dunavu iz Ulma i HKUD-u Budućnost iz Göppingena.

Posebne nagrade žiri je dodijelio FG Tin za najbolju scensku izvedbu, KFD Don Josip Kokorić za najbolju koreografiju, KUD Delovi ponijeli su titulu najboljih tamburaša, najbolja vokalna skupina je KUD Vrila iz Širokog Brijega, dok je najljepšu žensku nošnju po ocjeni žirija nosila Valerija Rukavina iz Švicarske.

Ostale nagrade koje su na smotri dodjeljene: Izvorno najbolje skupine su KUD Vrila iz Širokog Brijega i KUD Magdalena iz Donje Kupčine, najbolje društvo po izboru organizatora KUD Mak Trnovec, najljepša djevojka u narodnoj nošnji iz domovine je Maja Savić, članica KUD-a Magdalena, njezina prva pratilja Josipa Marić, članica KUD-a Vrila iz Širokog Brijega, dok je druga pratilja Nina Havranek iz FA Zdenac Garešnica.

Titulu najljepše djevojke u narodnoj nošnji iz Njemačke i Švicarske ponijela je Ana Martinović, kojoj su za pratilje izabrane Klara Jamić, i Martina Perković. Najbolji folkloraši nastupiti će sljedeće godine na Vinkovačkim jesenima.

U glazbenom dijelu programa goste su do kasnih sati zabavljali Tamburaški sastav «Gazde» i klapa «Stella Maris».

Foto: Marko Jurić, Ruža Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije