14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
23.2 C
Buenos Aires
29.4 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Hrvatsko društvo Luksemburg krenulo sa stručnim radionicama

U radionicama će stručnjaci s djecom i mladima vježbati ključne kompetencije za uspjeh u 21. stoljeću.

Hrvatsko društvo Luksemburg pokrenulo je projekt cjeloživotnog učenja za hrvatsku djecu i mladež u Luksemburgu koji je u konkurenciji 862 prijave ušao među 78 projekata koje je podržala Vlada Republike Hrvatske.

Cilj projekta je oformiti tim stručnjaka različitih profesija koji žive i rade u Luksemburgu i ponuditi program po 15 seminara i radionica kojima će se djeci i mladima prezentirati i s njima vježbati ključne kompetencije za uspjeh u 21. stoljeću.

Za podlogu projekta služe dva dokumenta: „Europski referentni okvir o ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje“ Europskog parlamenta i Vijeća EU-a te „Nova vizija za obrazovanje: Jačanje socijalnog i emocionalnog učenja kroz tehnologiju“ Svjetskog ekonomskog foruma.

Kompetencije se definiraju kao kombinacija znanja, vještina i stavova prilagođenih kontekstu. Ključne kompetencije su one koje su potrebne svim pojedincima za osobno potvrđivanje i razvoj, aktivan građanski život, društvenu integraciju i zapošljavanje. To su: komunikacija na materinjem i stranom jeziku, matematička kompetencija i temeljne kompetencije u prirodnim znanostima i tehnologiji, digitalna kompetencija, kompetencija učenja, društvene i građanske kompetencije, smisao za inicijativu i poduzetništvo te za kulturološku senzibilizaciju i izražavanje.

Ovaj edukativni projekt Hrvatskog društva Luksemburg krenuo je u Centru za kulturu „Norbert Sassel“ u Bettangeu seminarom „Kako potaknuti kreativnost” i radionicom „Kako napraviti dobru fotografiju?” koje su predvodili Anđelko Markulin, predsjednik HDL-a i stručni specijalist inženjer informacijske tehnologije te profesionalni fotograf Ivan Radman.

„Kreativnost se uči od malih nogu. Odrasle osobe mogu je kod djece poticati na brojne načine, od jednostavnog postavljanja pitanja pa do korištenja raznih tehnika”, istaknuo je Anđelko Markulin, koji je s pomoću verbalnih i vizualnih divergentnih igara, oluje ideja i umne karte potaknuo kreativnost i maštu posjetitelja tečaja, koji su se ujedno i odlično zabavili.

Ivan Radman, koji je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i profesionalno se bavi fotografijom, polaznike svoga tečaja upoznao je s osnovama fotografije i značenjem temeljnih pojmova. Radionica je iskorištena za fotografiranje i zatim individualnu analizu fotografija. Pritom je Radman dao mnogobrojne zanimljive i korisne savjete o načinu realizacije fotografije i problematikama koje idu uz izvedbu, prikazao mogućnosti računalne obrade fotografija, ali je i pohvalio stručno oko mladih fotografkinja i fotografa.

Radionice Hrvatskog društva Luksemburgu nastavljaju se i tijekom idućih mjeseci, uvijek vikendom, sve u cilju pripreme djece i mladih za nikad brže gospodarske i društvene promjene, za radna mjesta koja još nisu ni stvorena, za korištenje tehnologija koje još nisu izumljene i za rješavanje društvenih izazova za koje još niti ne znamo da će se pojaviti. Zbog toga je, uvjereni su u Hrvatskom društvu Luksemburg, nužno steći znanja i vještine o kojima se u školama još nedovoljno govori, a kamo li da ih se vježba.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije