6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Degustacija​ ​hrvatskih​ ​vina​ s ​Vallis​ ​Aureom

U Švicarskoj su proteklih dana predstavljena vrhunska hrvatska vina. Predstavljanje je počelo degustacijom u organizaciji Vallis Auree u restoranu Sonne, Ennetbaden.

U ugodnoj atmosferi restorana Sonne​ ​u​ ​Ennetbadenu​, posjetitelji otvorene degustacije imali su priliku kušati odabrana vina koja Vallis​ ​Aurea​ već duže godina ima u ponudi. Svojom nazočnošću svoja su vina predstavili i na pitanja odgovarali istarski vinari Antonella​ ​i Gianfranco​ ​Kozlović​ – Kozlović Winery, Dr.​ ​Ivica​ ​Matošević​ – Vina Matošević, vinari iz južnog dijela Hrvatske Damir​ ​Štimac​ – vinarija Rizman, Marin​ ​Plenković​ ​- vinarija Plenković Zlatan otok, Josip​ ​Miloš​ – vinarija Miloš​ s Pelješca, te vinari iz Slavonije, Nikola​ ​Drmić​ – vinarija Krauthaker, i Slaven​ ​Jeličić​ – vinarija Galić.

Nakon otvorene degustacije slijedila je večera «Wine&Dine». Slijed ukusno pripremljenih jela Petra Hercega koji zajedno sa suprugom Manuelom restoran Sonne vodi već dvije godine, pratila su odabrana vina koja je svaki vinar, nakon što je predstavio vinariju, gostima opisao.

Organizator ove degustacije, Josip Blažević prevodio je za Švicarce koji su nazočili i koji su već dugi niz godina njegovi vjerni kupci.

U opuštenom i ugodnom ozračju, uživajući u večeri koja je godila nepcu i oku, gosti su diskutirali ponajprije o vinima koja su ih oduševila.
Vjerojatno su se mnogi već i tokom večere odlučili i kod Vallis Auree naručili kvalitetna hrvatska vina koja im se nude pred vratima. Kušajući vina Vinko Marić, Hrvat iz Švicarske, koji se često nađe na hrvatskim zabavama koje organiziraju udruge u Švicarskoj komentirao je: «Pitam se zašto na hrvatskim zabavama rijetko ili nikada ne ponude naša hrvatska vina, kad ih već tu u Švicarskoj imamo?»

To je pitanje koje bi se uistinu moglo uputiti na mnoge adrese.


Uz vinare, degustaciji je nazočio Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinara Hrvatske gospodarske komore koji je dan kasnije, 24. listopada zajedno s ostalim vinarima koji su doputovali u Švicarsku vina predstavio u Zürichu. Slijedilo je predstavljanje 26. listopada u Ženevi. Hrvatska vina koja nose brand «Vina Croatia – vina mosaica» tim su se prigodama kroz više sigmenata – kušanje vina, sastanke i poslovne susrete s distributerima, te susrete s medijima i vinskim stručnjacima predstavila švicarskom tržištu. Barbarić nam je pojasnio da je predstavljanje hrvatskih vina na švicarskom tržištu projekt koji se financira sredstvima koje je Udruženje vinarstva HGK povuklo iz Eu fondova.

Na promocijama svoja su vina uz vinare koji su bili dio degustacije 23. listopada švicarskom tržištu predstavili: Jako vino, Iločki podrumi, Badel 1862, Vina Matošević, PP Orahovica, Kozlović winery, Bodren, PG Jagunić, Rizman, Miloš, Osilovac, Kutjevo, Dingač – Skaramuča i Katunar estate winery.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije