29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.8 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Književne večeri u Švicarskoj s Julienne Eden Bušić

Književne večeri u Švicarskoj koje organiziraju suradnici portala Moja Domovina ugostit će 16. i 17. studenog 2017. u Diessenhofenu i Dietikonu Julienne Eden Bušić

Književne večeri održati će se: 

  • 16. studenog 2017. 19.00 sati u župnim prostorijama crkve Bruder Klaus na adresi Schulstr. 16 8253 Diessenhofen pokraj Schaffhausena 
  • 17. studenog 2017. 19.00 sati u prostorijama Hrvatske dopunske škole, Zürcherstr. 48/50 8953 Dietikon,

Gost književnih večeri biti će Julienne Eden Bušić, supruga preminulog Zvonka Bušića, žena koja u Republici Hrvatskoj živi od 1990. godine i koja ja svoju ljubav prema suprugu i Hrvatskoj iskazala na mnogobrojne načine.

Tokom večeri književnica će predstaviti memoare preminulog supruga „Zdravo oko sjećanja“.

Književne večeri portala su humanitarnog karaktera. Ovaj put sredstva koja će se skupiti namjenjena su „Vukovarskim leptirićima“.

Image

Julienne Eden Bušić
Julienne Eden Bušić rođena je Amerikanka, spisateljica, prevoditeljica i esejistica koja Republiku Hrvatsku, u kojoj živi od 1990. godine smatra svojom domovinom. Svoju ljubav prema Hrvatskoj objašnjava jednostavnim riječima: „Voleći svog supruga voljela sam sve što je i on volio“.

Magistrirala je njemački jezik i jezikoslovlje u SAD-u i Beču gdje je 1969. godine upoznala Zvonka Bušića koji je studirao slavistiku i povijest. Vjenčali su se tri godine kasnije u Frankfurtu. Svog je supruga od samog početka podržavala u prosvjednim akcijama kojima je htio privući pozornost na položaj Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji.

U svojoj karijeri bila je voditeljica Hrvatskog ureda u San Franciscu, savjetnica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu te savjetnica u Uredu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Njezin memoarski roman „Ljubavnici i luđaci“ doživio je sedam izdanja i objavljen je i na engleskom jeziku u SAD-u. Izdan je i DVD na kojem je dokumentarni film u produkciji HRT-a i redateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac-Filipović.

Nakon toga napisala je roman „Tvoja krv i moja“ 2008. godine, a 2012. iz tiska izlazi romansirana biografija „Živa glava“ o vukovarskoj ženi koja je propatila neviđene strahote od strane srpskih agresorskih vojnika. Dvije godine poslije Julienne Eden Bušić je dovršila i uredila djelo svojeg supruga „Zdravo oko sjećanja“.

Pisala je tjedne kolumne o kulturološkim temama za “Vjesnik” i za web portale www.javno.com, www.dalje.com, i www.dnevno.com. Surađivala je i surađuje na brojnim prijevodima i izdavačkim projektima američkih i drugih izdavača (Ooligan Press, Gobshite Quarterly, Xenos Books, Bid&Co), svrha kojih je bila promocija prijevoda hrvatskih autora, među kojima Tomice Bajsića, Gordana Nuhanovića, Dubravke Oraić-Tolić, Borisa Domagoja Biletića, Ede Popovića, Tomislava Marijana Bilosnića, Delimira Rešički, Branka Čegeca i drugih.

Julienne Eden Bušić osnovala je Zakladu Zvonko Bušić Taik čiji je cilj stipendiranje studenata, očuvanje hrvatske baštine, izdavanje knjiga o hrvatskoj povijesti, kulturi i jeziku i glazbene terapijske radionice za braniteljske obitelji i druge, posebno za djecu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije