6 C
Zagreb
4.2 C
Zürich
19.6 C
New York
18.1 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

9. Livanjska noć u Zürichu ispunila sva očekivanja

I ova, deveta po redu Livanjska noć u organizaciji Livanjske zajednice iz Züricha privukla je 4. studenog 2017. u Zürich mnogobrojne Hrvate iz Švicarske, Njemačke i Austrije

„Ovdje sam postao, ovdje ću nestati. Ovdje sam ugledao i nebeski beskraj i pučinu na kojoj mi se oko odmara, i ovo ne bih zamijenio ni za jedan kraj na svijetu. Ljepših možda ima, dražih nigdje.

Ovaj kraj, to sam ja, to je moj život i moja ljubav, to je moja kolijevka i moja grobnica, moj početak i moj svršetak. Znam svaki prevoj, svaki ugib, svako uzvišenje na ovom vidokrugu, znam svaki miris što se javi od proljeća do zimske bure. Znam svaki preliv svijetla, od ružičastih jutara do crvenih sunčevih zalazaka, od pamučnih oblačića do tmastih oblačina što najavljuju nevrijeme. A sve je to moje, kao moje vlastito tijelo, i još više i još važnije, jer je to nešto što me je prihvatilo, privezalo i obilježilo, sebe sa mnom, mene sobom…“

Nakon što je večer započela bez najave nastupom Martini benda, službeni program počeo je kratkim filmom, recitalom o Livnu i pozdravom voditelja cijelovečernjeg programa, Ilije Vukadina.

Himnu Republike Hrvatske otpjevao je zbor mladih Hrvatske katoličke misije Zürich Korak, nakon čega se gostima obratio predsjednik Livanjske zajednice, Jozo Dalić koji je pozdravio onako kako se u njegovom Livnu svi pozdravljaju, s Hvaljen Isus i Marija.

U svom govoru osvrnuo se na proteklih devet godina djelovanja zajednice i naveo veće aktivnosti članova upravnog odbora u 2017. godini, istaknuvši aktivnosti koje su tokom godine podržali: humanitarnu akciju u kojoj su zajedno sa župom Vidoš skupljena sredstva za djecu s posebnim potrebama i 1. Međunarodni trijenale grafike Livno, događaja koji je za Livno od posebnog značaja i koji će se održati od 26. lipnja do 1. listopada 2018. godine.

Poseban naglasak stavio je na projekt koji se još uvijek odvija u tišini u suradnji sa Švicarskim ministarstvom vanjskih poslova i koji će povezati Švicarsku i Livno – tehnološki park u Livnu koji će službeno biti otvoren u proljeće 2018. godine.

Dalić je u svom govoru također istaknuo integraciju Livanjske zajednice u švicarsko društvo i zahvalio mnogobrojnim sponzorima koji su velikim dijelom svih devet godina uz zajednicu.

Blagoslov za sve dobro koje zajednica radi i za sva ovakva druženja podijelio je nakon zajedničke molitve fra Vine Ledušić.

Gostima je nakon toga predstavljena predstavnica Hrvata iz Švicarske u Savjetu Vlade Republike Hrvatske Ruža Studer.

Slijedio je kulturno – zabavni program koji su posebice plesači s nestrpljenjem čekali.  Uz Korak – zbor mladih zapjevali su i posjetitelji svima dobro poznate pjesme, dok je nastup članova KUD-a Ljubunčić dvoranu doslovce podignuo na noge. Orile su se iz stotine glasova pjesme iz svih krajeva gdje žive Hrvati.

Zabavni program uz Martini bend oduševio je posjetitelje. Svojim bogatim i raznolikim repertoarom privukli su plesače koji su plesni podij napustili samo za vrijeme stanke i nagradne igre u kojoj je sretan dobitnik osvojio jednotjedni odmor  za dvije osobe u hotelu visoke kategorije na Opatijskoj rivijeri.

I ova Livanjska noć bila je kao i sve dosadašnje – odlično organizirana s programom koji je uz Livanjske običaje bio ispunjen i onim što je posebno – hrvatskih ozračjem.

Foto: Foto Kelava, Moja Domovina 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije