Posjeta Vukovarskim Leptirićima

14.studenog 2017., posjetila sam Udrugu Vukovarski Leptirići koja je ujedno i pružatelj usluga iz područja psihosocijalne podrške djeci s izazovima u razvoju. Udruga zapošljava sedam mladih stručnih djelatnika koji su puni vedrine i entuzijazma u svom radu. Ponosni su što na istom mjestu okupljaju stručnjake iz raznih specijalnosti kao što su edukacijski rehabilitator, radni  terapeuti, psiholog, fizioterapeuti. Svi navedeni  stručnjaci su dodatno educirani i kontinuirano  se usavršavaju u primjeni različitih metoda, kao što je asistivna tehnologija, neurofeedback, Tomatis, kvantno integriranje primitivnih refleksa, Brain gym, Emmet, kinezitaping, medijacija, Teen cap pomagač, Feldenkrais i mnoge druge.  U udruzi kroz različite kombinacije terapija i programa prolazi oko 120 djece iz različitih krajeva Slavonije i postižu impresivne rezultate.

Udruga je unikatna na prostoru Hrvatske i po stručnom kadru i po vrhunskoj opremi. Tako se ponose time što jedini na ovom području istočno od Zagreba rade procjene za asistivnu tehnologiju i također imaju čak dva neurofeedback uređaja od kojih su oba u funkciji. Imaju i Tomatis praktičara, kojih je svega 7 u Hrvatskoj.

Ono što je danas izazov udruge jest da im prostor postaje tijesan, tako npr. dva radna terapeuta dijele istu prostoriju, kao i dva neurofeedback trenera i također kineziterapeut  koji trenutno radi u prostorima igraonice, što otežava kvalitetno provođenje terapija. Također, s obzirom na količinu djece kojoj su potrebne usluge udruge, postoji potreba za još djelatnika tako će se udruga uskoro ponositi  i s logopedem i fizioterapeutom što će dodatno opteretiti prostor.

Neke usluge Udruge su osigurane preko Ministarstva, međutim igraonica udruge nema osigurana sredstva za rad te je svaki novi dan borba za idući mjesec. Istu pohađaju djeca s poteškoćama  koja ne mogu biti primljena u regularne vrtiće i također djeca slabijeg imovinskog statusa.

Da bi pribavili sredstva za igraonicu, udruga sudjeluje na brojnim manifestacijama i aktivnostima u Vukovaru. Uskoro im se približava nastup na Vukovarskom festivalu igre i smijeha kao i proslava šestog rođendana Udruge.

Bilo mi je iznimno zadovoljstvo upoznati male i velike leptiriće, osjetiti obiteljsku atmosferu koju prati mukotrpan trud i rad kako bi u  konačnici izmamio osmjeh na lica, velikih i malih.

Autor: Tina S.

Foto: Vukovarski leptirići