Vesela Lička večer u Švicarskoj oduševila sve prisutne

„Kršna Liko sva u bregovima tebe nosim u svojim njedrima,

u tebi se svuda ojkan čuje po kamenu ličkom odjekuje.

U tebi je Ličko polje ravno i Plitvice poznate odavno,

što te krase svojim slapovima kao kćerku majka biserima.

Kršni su ti tvoji momci Liko  – kršni da ih takvih nema nitko,

a djevoke rumene i bijele – visoke su kao vitke jele.

U tebi sam mlađan odrastao, svaki kamen sa mnom je srastao,

zato želim vratititi se tebi –ni zašto te Liko dao ne bi!

Lička večer u Zollikonu započela je himnom, nakon koje je prisutne na ovoj 18. po redu Ličkoj večeri u ime organizatora, u subotu, 18. studenog 2017. pozdravila Ličanka Ruža Studer-Babić, te pozvala na minutu šutnje za žrtve Vukovara i Škabrnje.

U nastavku je predstavila  sve  sponzore, te  istaknula glavnog sponzora, agenciju Croaticum, Tomislava i Klaudiju Račić koji su  obogatili tombolu povratnom avionskom kartom za dvije osobe iz Züricha za Zadar. Nakon toga, najavljen i pozvan na pozornicu da se kratko obrati prisutnima gost iz domovine,  profesor povijesti i filozofije, Josip Jurčević.

Prof. Josip Jurčević, Tomislav Račić

„Dva Milana, dvije ličke lole, sve će radit’, no pričat ne vole…“

Kratkim pozdravom posjetiteljima dvojice Milana, Bobinca i Dujmovića, organizatora svih dosadašnjih večeri,  te  njihove želje za  dobar provod , dat’ je znak da  i ova  Lička večer može početi.

Prava lička zabava nezamisliva je bez veselog sastava, a ovaj put je izbor pao na jedan od najboljih sastava na ličkom području – „Ličke drvosječe“!

Već nakon samog uvoda, izvođenjem himne Republike Hrvatske  bez muzičke podloge, bilo je svima jasno s  kojim se glasovnim mogućnostima i sposobnostima  ovog sastava može računati u ostatku večeri.  Dodatan biser u ovom sastavu je  ženski vokal Anita, koja je glasom, stasom, a bogme i  smislom za scenskim nastupom poticala ionako vesele i razigrane goste. „Ličanka sam , govor me odaje, po govoru svak’me prepoznaje…“

„Zapjevajmo Ličani nek se tresu gore, nek’ se ori Velebit nad Jadranskim morem..“

Upravo tako je i bilo, orilo se kako to samo Ličani mogu  i znaju, gromoglasno i zanosno, veselo i ponosno.  Uz ličku pjesmu, muziku i veselje na ovoj zabavi, nezaobilazna je bila i tipična lička kuhinja, rakija, kao i sve ostalo što ide redom za dobar provod.

„Volim popit volim zagalamit’ , e da vidim ko će mi zabranit….“, zapjevali su razdragani Ličani i prijatelji.

Da ne zaboravmo  pokoji šaljivi isječak i vic, koji je povremeno ubacio u nastupu  Ivo Žagar, inače i vođa sastava. Upriličena je i bogata tombola na ovoj večeri, a glavnu nagradu odnijela je sretna dobitnica  Ankica Majer. Čestitke!

Uz Ličane, rame uz rame  u plesu,pjesmi,  kolu i  veselju, nisu zaostajali ni Slavonci, Dalmatinci, Hercegovci…

Plesalo se i pjevalo cijelu večer, redali su se stihovi koji Hrvate u iseljeništvu povezuju, bez obzira iz kojeg su kraja domovine:  „Dijelimo mi nemilu sudbinu , morali smo ići u tuđinu…“

Svima na ovoj večeri je bilo zajedničko ono važno – dobro  se podružiti, razveseliti  i „utišati“srce,  da mine čežnja za rodnim krajem, kako god koji se zvao.

Organizatorima zahvala i poruka da ostanu dosljedni i u budućim  „ Ličkim večerima“, pa se vidimo dogodine!

Foto: Božica Tonković

Autor


Željka Pelc Siroglavić
Više o autoru