8.2 C
Zagreb
2.3 C
Zürich
7.5 C
New York
18.5 C
Buenos Aires
18.4 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

U Švicarskoj održan prvi sastanak Ruže Studer – novoizabrane predstavnice Hrvata u Švicarskoj u Savjetu Vlade Republike Hrvatske

U petak 24. studenog 2017. u prostorijama Hrvatske dopunske škole u Dietikonu pokraj Züricha održan je prvi sastanak u nizu planiranih, koji je sazvala novoizabrana predstavnica u Savjetu Vlade za Hrvate izvan RH 

Uloga Savjeta, koji čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta i predstavnici najznačajnijih institucija u domovini jest da pomogne hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan njenih granica.

Nakon uvoda u kojem je pozvala na konstruktivnu suradnju, ukratko je predstavila sebe i svoje dosadašnje djelovanje te je pozvala i sve prisutne da se predstave.

“Tu sam da zajedno pomaknemo ovaj naš tvrdi kamen koji imamo u Švicarskoj – nas Hrvate i hrvatske udruge, zajednice…”, naglasila je Studer. Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici udruga u Švicarskoj i zainteresirani pojedinci, detektirani su slijedeći problemi:

– preklapanje događaja u zajednici uslijed loše komunikacije

– nesložnost naspram zajedničkog djelovanja prema negativnim pisanjima o Hrvatskoj i Hrvatima, bilo u švicarskim medijima, bilo na drugim portalima i glasilima.

– loša organiziranost i nedostatak obilježavanja za hrvatski narod važnih obljetnica

– nedostatak mjesta i platforme, na kojoj bi se mogle dijeliti sve potrebne informacije vezane za domovinu i druge probleme koje imaju iseljenici

Uz to, diskutirano je o premaloj zastupljenosti predstavnika iseljenika u Saboru Republike Hrvatske, te nezainteresiranosti zastupnika za probleme Hrvata u iseljeništvu.

U duhu otvorene i vrlo kreativne rasprave u kojoj su sudjelovali svi sudionici ovog sastanka donijete su sljedeće odluke:

napraviti bolju koordinacija između udruga, zajednica i pojedinaca te sastaviti e-mailing listu svih zainteresiranih koju će aktivirati Ruža Studer 

– sve aktivne hrvatske zajednice i udruge mogu, ako to žele na portal www.moja domovina.net poslati informacije i najave o događanjima u svojoj udruzi, svoje aktivnosti i slično, koje će bez naknade biti objavljene na stranicama portala

portal Moja Domovina biti će platforma na kojoj će se rubrika “Korisne informacije” koja već sada nudi sve važno redovito ažurirati i nadopunjavati važnim novim informacija, za iseljeništvo važnim novim zakonskim odredbama i sl.

– na prijedlog Damira Petkova koji je jednoglasno prihvaćen, u Švicarskoj će se ubuduće obilježavati Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Prvo obilježavanje biti će 18.11.2018. godine, organizaciju su preuzeli dvojica dobrovoljnih nazočnih, Damir Petkov i Jozo Dalić su, dok se treći član traži ovim putem. Poželjno da se javi putem pretinca elektroničke pošte: info@moja-domovina.net

– usvojen je prijedlog da se osnuje tijelo koje će jedinstveno, u ime hrvatske zajednice u Švicarskoj uložiti potreban demanti i prigovor na negativne napise o Hrvatima, bilo da se radi o medijima u Švicarskoj ili u drugim glasilama u kojima se   negativno piše o Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Prigovori će biti po potrebi na hrvatskom i njemačkom ili drugom službenom švicarskom jeziku, ovisno o kantonu u kojem se takav tekst uoči ili vijest objavi.

– usvojen je prijedlog zajedničke koordinacija vezano uz humanitarno djelovanje prema domovini kao što su bili primjeri poplava, požara i sl.

– da bi se ostvarilo zajedništvo dogovoreno je da se pojača suradnja među kulturno – umjetničkim društvima jer u Švicarskoj nedostaje smotra hrvatskog folklora

dogovoreni su i usvojeni prijedlozi o privlačenju mladih u hrvatske klubove, zajednice te međusobno djelovanje i druženje, uz povećanje ponude

pojačati bolji protok informacija i vijesti iz Hrvatske u Švicarsku i obrnuto – putem portala i HTV-a koji 01.01.2018. počinje s petim programom namjenjenim Hrvatima izvan RH

diskutiran je i prihvaćen prijedlog da član Savjeta na sjednici iznese nezadovoljstvo Hrvata iz Švicarske vezano uz Izborni zakon i 11. izbornu jedinicu

Prijelomno je da je naša generacija stvori što čvršći most između Republike Hrvatske i iseljeništva”, naglasila je Studer na kraju ovog radnog sastanka, te predložila da se ovakvi sastanci održe više puta u godini, svaki put na drugim lokacijama, kako bi bio obuhvaćen što veći broj Hrvata i hrvatskih zajednica.

Nazočni ovog sastanka izrazili su spremnost, sudjelovati na sljedećem, sastanku “Hrvata u Švicarskoj sa članom Savjeta” koji će održati u zapadnom dijelu Švicarske za vrijeme Korizme.  Informacija o vremenu i mjestu biti će pravovremeno objavljena na portalu Moja Domovina. 

Na kraju sastanka, u neformalnom razgovoru,  dodatno se raspravljalo o dogovorenim smjernicama.

Nosite glas zajedništva u svoje udruge, u svoja okruženja i zajednice, izborite se za sebe! – poručila je preko nazočnih Hrvatima u Švicarskoj njihova predstavnica u Savjetu, Ruža Studer.

Foto: Božica Tonković


Željka Pelc Siroglavić
Više o autoru

Predstavnica Hrvata iz Švicarske pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske – Ruža Studer

Dragi sunarodnjaci – Hrvati u Švicarskoj,
vaši mnogobrojni upiti i javljanja najbolji su pokazatelji da ste svi vi itekako zainteresirani za budućnost, kako osobnu, tako i za budućnost naše domovine i poboljšanja statusa nas, Hrvata iz iseljeništva. Pošto mi je nemoguće svima odgovoriti u onom obliku kako bi to bilo poželjno, da bi me donekle upoznali, predstaviti ću vam se ovim putem.
Rođena sam 21. kolovoza 1965. u ličkom selu Lipovlje u blizini Otočca kao četvrto od petero djece Jure i Katice Babić Devčić. Otac Jure u Švicarsku dolazi 1969. godine, majka s nama ostalima dolazi u grad Schaffhausen, gdje je tata radio 1978. godine.
Stječem u Schaffhausenu diplomu srednje trgovačke škole (Handelsdiplom), slijedi nastavak izobrazbe za socijalni rad godine 2004. Od tada dugi niz godina volonterski radim u socijalnim projektima na području grada Schaffhausena.
Majka sam troje djece, rođenih 1991., 1992., i 1998. godine, trenutno mjesto boravka je Feuerthalen.
1979. godine učlanila sam se u HKUD-a „Fala” u Schaffhausenu.Tokom 80-ih godina u aktivnostima sam podržavala rad misije, NK Dinamo SH i aktivno kuglala za KK «Zvečevo».
Integrirana sam isto tako i u švicarsko društvo, više godina bila sam član župnog vijeća u mjestu tadašnjeg boravka, Buch – Ramsen. Po dolasku u Feuerthalen uključila sam se u župno vijeće St. Peter Schaffhausen kao predstavnik HKUD-a Fala.
Nakon višegodišnje stanke gdje sam se posvetila mojoj obitelji, aktivnom djelovanju u hrvatskom društvu vraćam se 2005. godine. 1. travnja 2006. izabrana sam za predsjednicu HKUD-a „Fala”, i tu dužnost obavljala punih deset godina.
Prateći intenzivno događanja hrvatskih udruga u Švicarskoj, bila sam suradnica portala hrvati.ch od 2012. do početka 2016. godine. Uz dopredsjedništvo u Udruzi IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici, dopredsjednica sam udruge HHUŠ – Hrvatske humanitarne udruge u Švicarskoj i dopredsjednica HSK u Švicarskoj.

Kad su se Hrvatima iz Švicarske počele poništavati osobne iskaznice intenzivno se s još nekoliko sunarodnjaka angažiram i tražim sluha kod različitih institucija u domovini. Izmjena Zakona o osobnim iskaznicama pokazala je da se angažman isplatio.
Slijedili su problemi visokih poreznih stopa na inozemne mirovine, retroaktivna potražnja plaćanja i javljanje povratnika iz domovine. Nakon što sam prepoznala problematiku, kako za povratnike u domovini, tako i potencijalnih povratnika, osnivamo u Hrvatskoj Udrugu IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici koja se već od samog osnivanja intenzivno bavi problemima i pitanjima koja imaju iseljenici, povratnici i useljenici.
Zahvaljujući između ostalog angažmanu IPU udruge, porezna reforma obuhvatila je i inozemne mirovine. Međutim, zabrinuta javljanja sunarodnjaka ukazuju da problemi još nisu riješeni.
Nedostatak kvalitetnih informacija za hrvatsko iseljeništvo na jednom mjestu bio je glavni motiv koji me ponukao pokrenuti portal Moja Domovina (www.moja-domovina.net ). Portal je pokrenut 29. lipnja 2016. godine. Uz informativni dio gdje se mogu pronaći informacije i zakonske odredbe koje su važne za Hrvate u Švicarskoj i općenito Hrvate u iseljeništvu, portal prati u prvom redu događanja na području Švicarske, te događanja u domovini koja su vezana uz iseljeništvo. U međuvremenu se portalu javljaju i traže objavu svojih događanja Hrvati i hrvatske zajednice i iz drugih zemalja.
Zbog mnogobrojnih upita Hrvata iz Švicarske, hrvatskih udruga i povratnika iz Švicarske u domovinu, prihvatila sam prijedlog i stavila se na raspolaganje kao kandidat za Savjet i tim putem, nakon što sam izabrana predstavljam u Savjetu Hrvate iz Švicarske.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije