10.8 C
Zagreb
10.3 C
Zürich
11.2 C
New York
16.4 C
Buenos Aires
27.7 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Stipe Puđa i Ljiljana Šiletić među dobitnicima nagrada grada Frankfurta

Gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann uručio je u utorak uvečer, u povijesnoj dvorani Frankfurter Paulskirche, nagrade grada Frankfurta zaslužnim građanima stranog podrijetla.

Na prijedlog Vijeća stranaca grada Frankfurta (KAV) i Gradskog ureda za strance, Nagrade grada Frankfurta ove je godine dobilo 37 građana iz redova 26 od ukupno 212 nacija koji žive i rade u Frankfurtu. Hrvatska zajednica, koja je sa 17 tisuća Hrvata druga po brojnosti zajednica građana stranog podrijetla u 750 tisuća velikom Frankfurtu, ove godine ima dvoje dobitnika.

Dobitnici Stipe Puđa i Ljiljana Šiletić

Za izuzetan doprinos na području javnog djelovanja nagrađen je novinar i urednik Večernjeg lista Stipe Puđa, dok je nagradu za izuzetan doprinos u sektoru obrazovanja nagrađena Ljiljana Šiletić.

Dodjeljivanju nagrada nazočilo je pet stotina uzvanika, brojni predstavnici diplomatsko-konzularnog zbora grada Frankfurta među kojima je bio i generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak. Nacionalni gradski projekt nagrađivanja građana stranog podrijetla, koji je podržan od kancelarke Angele Merkel, prvi put je u Frankfurtu proveden prošle godine kada je Nagradu grada Frankfurta za izuzetan doprinos za područje znanosti dobio hrvatski znanstvenik dr. Ivan Đikić.

Nakon uručenja nagrade Stipe Puđa je kazao kako je ponosan da je jedan od dobitnika vrijedne nagrade.

-Čast mi je što sam tu nagradu u krugu obitelji i prijatelja primio u povijesnoj dvorani Frankfurter Paulskirche, rodnom mjestu njemačke demokracije gdje je (1948. godine) održano prvo zasjedanje demokratski izabranog njemačkog parlamenta. Smatram kako i sam odabir mjesta uručenja nagrade dodatno uvećava njenu važnost.  Zahvaljujem Gradu Frankfurtu, gradonačelniku Peteru Feldmannu i predsjedniku Vijeća stranaca Jumasu Medofu kao i svim predlagateljima koji su prepoznali moj rad ne samo kao novinara već i idejnog tvorca Večernjakove domovnice, izbora najpopularnijih Hrvata u Njemačkoj i iseljeništvu koji povezuje ne samo našu domovinu i iseljeništvo već i nas Hrvate s Nijemcima i drugim ljudima na izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Ljiljana Šiletić, dobitnica nagrade u sektoru obrazovanja: Nagrada mi je poticaj za daljnji rad. Imam školu stranog jezika, odnosno njemački  jezik za strance. Radi se prvenstveno o mladim ljudima koji dolaze u Njemačku da bi učili njemački jezik na jednom određenom nivou da bi mogli ovdje upisati fakultete. Dolaze nam iz svih dijelova svijeta.

Dr. Ivan Đikić, poznati hrvatski znanstvenik i prošlogodišnji dobitnik nagrade grada Frankfurta: Frankfurt je grad različitih kultura, grad koji prepoznaje vrijednosti, značenja i bogatstvo ljudi različitih nacija koji u njemu žive. Izuzetno mi je drago da su prepoznali rad Stipe Puđe i Ljiljane Šiletić.

Entuzijazam, energija i volja koje sam vidio kod Stipe Puđe i kad sam bio na dodjeli nagrade Večernjakova domovnica u Bad Homburgu su me oduševile. On je inicijator tog vrijednog projekta kroz koji Večernji list uspijeva pokazati Hrvatskoj i Njemačkoj bogatstvo koje nudi hrvatsko iseljeništvo.

Kao prošlogodišnji dobitnik nagrade grada Frankfurta, čijoj lanjskoj dodjeli nažalost nisam mogao nazočiti, ponosan sam što sam večeras tu na dodjeli nagrade Stipi Puđi i Ljiljani Šiletić i što mogu iz publike uživati u tome.

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista: Ova nagrada veliko je priznanje za Večernji list koji već godinama promovira najbolje od Hrvata koji žive izvan domovine. Stipe Puđa svojim radom i promocijom Hrvata u Njemačkoj zadužio je tamošnju mnogobrojnu hrvatsku zajednicu ali i Njemačku radeći na integraciji Hrvata u tamošnje društvo.

Objavljuje: www.fenix.de

POVEZANI ČLANCI

Najnovije