Prva Plava noć Dinama iz Schaffhausena zasjala u najljepšem svijetlu

Nije se u subotu, 9. prosinca 2017. zaplavilo nebo nad Neuhasenom, zaplavila se dvorana u kojoj se igrao nogometni turnir i zaplavili su se stolovi koje su s ljubavlju pripremili organizatori prve Dinamove Plave noći.

Pune ruke posla imao je u subotu, 9. prosinca 2017. novoizabrani upravni odbor nogometnog kluba Dinamo Schaffhausen.  Cjelodnevni program počeo je nogometnim turnirom, prve utakmice igrale su se u Rhyfallhalle već u jutarnjim satima. Nakon podjele odličja, dvorana je pripremljena za zabavu koja je započela u 19:00 sati.

Dinamov turnir koji ima dugogodišnju tradiciju je kao i uvijek bio dobro posjećen, mnogi iskoriste priliku tokom turnira susresti se upravo na tom mjestu sa starim prijateljima. Na turniru je sudjelovalo dvanaest aktivnih i osam seniorskih ekipa iz cijele Švicarske. Dok su se akteri borili za svaku loptu, navijači su ih vjerno bodrili.

Pobjednicima turnira odličja i pehare uručio je predsjednik NK Dinama Schaffhausen, Milan Medved.

Rezultati turnira:

Seniori:

  1. Lašvanska Dolina
  2. NK Dinamo
  3. Matija Gubec

 Fair Play:  Stari Prijatelji

Najbolji igrač: Ivan Božić (Lašvanska Dolina)

Najbolji vratar: Marin Čavka

 

Aktivni:          

  1. Bad Blue Bac
  2. NK Dinamo
  3. Matija Gubec

Fair Play:  Matija Gubec

Najbolji igrač: Ivo Lubina (BBB)

Najbolji vratar: Ante Tadić (Dinamo Schaffhausen)

Zabavni dio rasplesao cijelu dvoranu

 

Slijedio je kulturno-zabavni dio Dinamove Plave noći u kojem su nastupila dva kulturna društva: Kulturno prosvijetno društvo ukrajinske manjihe «Andrij Pelih» iz Šumeća (Sl. Brod) i KUD «Silvije Strahimir Kranjčević» iz Züricha.

Gosti iz domovine prikazali su dva ukrajinska plesa, te su s s izuzetno zahtjevnom koreografijom i akrobatskim umijećem oduševili publiku, dok su plesači KUD-a S.S. Kranjčević otplesali splet podravskih plesova.

Zabavni dio pripao je gostima iz domovine – grupi Mystic koja je to vrhunski i na zadovoljstvo svih odlično raspoloženih posjetitelja odradila. Plesalo se i pjevalo do zadnje minute večeri, bend je pjesmom obišao sve krajeve naše domovine.

Prva Dinamova Plava noć ispunila je sva očekivanja – više stotina veselih posjetitelja potvrdili su da je odluka upravnog odbora, isti dan nakon turnira ponuditi i zabavu bila ispravna.

Kulturno prosvijetno društvo Andrij Pelih – suradnja s KUD-om S.S.Kranjčević

Image

Kulturno prosvijetno društvo ukrajinske manjihe «Andrij Pelih» iz Šumeća (Sl. Brod) i KUD «Silvije Strahimir Kranjčević» iz Züricha svoju su suradnju započeli 2016. godine kad su članovi S.S. Kranjčevića bili na turneji u domovini.
Ovom prilikom uzvraćeno je gostoprimstvo. U razgovoru, predsjednik gostiju iz domovine, Darko Karamazan nam je podijelio povijest udruge.
«Prvi Ukrajinci u Hrvatsku su doselili još u pretprošlom stoljeću. U našem mjestu koje broji oko 650 stanovnika, ukrajinska manjina čini oko 35%, u cijeloj Hrvatskoj ima nas oko 4’000.
S kulturnim radom u ovom mjestu započelo se 1926. godine, od tada se djeluje s prekidima, od 2000. godine kao čvrsta zajednica. Društvo je ime dobilo po studentu medicine koji je u Hrvatskoj studirao i aktivno djelovao u našem mjestu. Na žalost, preminuo je tokom studija i njegovo ime ostaje zapisano u ovom obliku. Uz kulturne aktivnosti dječje i aktivne skupina plesača, sekcije pjevača, uči se ukrajinski jezik, imamo i vezilje koje njeguju kulturno dobro tim putem i svoje znanje prenose na mlade. Društvo trenutno broji pedeset članova, nastupali smo u cijeloj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini», rekao je između ostalog Karamazan i izrazio veliku zahvalnost što im se ukazala prilika posjetiti Švicarsku i pokazati Hrvatima u Švicarskoj dio svoje kulture.
«Članovi KUD-a S.S. Kranjčević ugostili su nas, pokazali nam ljepote ove krasne zemlje i mi smo im na tom neizmjerno zahvalni. Mi Ukrajinci uvijek smo bili rame uz rame s vama Hrvatima. Njegujemo našu kulturu ali Hrvatsku smatramo i našom domovinom. Pokazalo se to i tokom domovinskog rata kada je u obrani Vukovara poginuo veliki broj branitelja ukrajinske manjine.»

Lijevo: predsjednik KUD-a Andrij Pelih, Darko Karamazan, desno predsjednik KUD-a S.S. Kranjčević, Stjepan Drozdek

Lijevo: predsjednik KUD-a Andrij Pelih, Darko Karamazan, desno predsjednik KUD-a S.S. Kranjčević, Stjepan Drozdek

Voditelj KUD-a S.S.Kranjčević, dr. Pave Medved suradnju s gostima iz domovine opisao nam je ovim riječima:

KUD „Silvije Strahimir Kranjcevic“ iz Züricha već niz godina održava i sudjeluje na humanitarnim koncertima kako u Švicarskoj tako i u domovini. Prilikom svoje zadnje turneje u Hrvatskoj članovi našeg KUD-a sudjelovali su u humanitarnom koncertu u Vukovaru gdje su uz održani koncert donirali sredstva za obnovu poznatog vukovarskog vodotornja.
Uz nastup u Vukovaru održali su i još nekoliko koncerata u Slavoniji pa tako i zajednički nastup sa KUD-om Andrij Pelih u Šumećima kraj Sl. Broda. Nakon koncerta domaćini i članovi KUD-a Andrij Pelih priredili su zajedničko druženje za sve članove iz Züricha. Taj nezaboravan koncert i zajedničko druženje s domaćinima ostalo je u nezaboravnom sjećanju svim prisutnima tu večer. Tako se rodilo još jedno prijateljstvo i hvale vrijedna suradnja koja spaja mlade izvan Hrvatske sa svojim vršnjacima u domovini.
U sklopu suradnje došlo je i do uzvratnog susreta gdje su članovi KUD-a Andrij Pelih došli 8. – 11. prosinca u posjetu KUD-u “S. S. Kranjčević” u Zürich. Tom prilikom obišli su Zürich, poznate slapove Rajne, sudjelovali s domaćinima na nastupu kod NK “Dinamo” iz Schaffhausena. Poslije uspješnog nastupa i neprospavane noći, u nedjelju su sudjelovali na misi u crkvi sv. Josipa u Zürichu. Nakon toga slijedio je zajednički ručak i druženje s domaćinima KUD-a Kranjčević. Domaćini su se na čelu s predsjednikom Stjepanom Drozdekom pobrinuli da gosti uživaju u nedjeljnom poslijepodnevu. Tako su još, usprkos kiši i lošem vremenu poveli svoje goste i na Božićni sajam u Zürichu.
Zadnji dan posjete obišli su Luzern i znamenitosti tog grada, te u poslijepodnevnim satima krenuli prema Baselu odakle su članovi KUD-a Andrij Pelih u večernjim satima odletili prema Osijeku.
Tako i ovo nezaboravno druženje ostaje u prelijepom sjećanju s dogovorom za nove zajedničke nastupe i druženja.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru