3.9 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
9.1 C
New York
18.6 C
Buenos Aires
22.4 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

U Zagrebu se održala prva sjednica 2. Saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Prva, konstituirajuća sjednica Vladinog Savjeta koja se održala u Zagrebu od 18. – 19. prosinca 2017. godine obećava poboljšanje odnosa Hrvata izvan Republike Hrvatske s domovinom. Predsjednik Savjeta je Ivan Grbešić iz Kanade, potpredsjednici iz Australije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Švicarske.

Nakon što su se u nedjelju 17. prosinca skoro pa svi članovi Savjeta okupili, na kratkom druženju pozdravio ih je državni tajnik Središnjeg državnog ureda Zvonko Milas sa suradnicima. Bila je to dobra prilika za članove Savjeta upoznati osobe s kojima će u vremenu koje nadolazi surađivati.

Prvi radni dan svojom nazočnošću uveličao je premijer Andrej Plenković. Svojim aktivnim sudjelovanjem na početku sjednice, otvoren za pitanja Hrvatima izvan Republike Hrvatske premijer je pokazao zainteresiranost i spremnost Vlade Republike Hrvatske rješavati sva otvorena pitanja koja, kad su u pitanju Hrvati izvan Republike Hrvatske stoje na putu. Posebno je istaknuo važnost i ulogu Središnjeg državnog ureda te Ministarstva vanjskih i europskih poslova i ostale, za Hrvate izvan Republike Hrvatske važne institucije.

U svom pozdravnom govoru, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas stavio je naglasak na odgovornu misiju i dužnost Savjeta – jačanje hrvatskog zajedništva.

U nastavku sjednice, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda Ivana Perkušić predstavila je postupak biranja predsjednika i potpredsjednika.  Za predsjednika 2. Saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izabran je Ivan Grbešić, pripadnik druge generacije hrvatskog iseljeništva u Kanadi.

Za potpredsjednike Savjeta izabrani su:

  • Miljana Glamuzina, predstavnica hrvatskog naroda u BiH
  • Ivan Gugan iz Mađarske, predstavnik hrvatske manjine
  • Luka Budak iz Australije, predstavnik hrvatskog iseljeništva iz prekooceanskih zemalja
  • Ruža Studer Babić iz Švicarske, predstavnica hrvatskog iseljeništva iz europskih zemalja.

Slijedilo je prvo obraćanje novoizabranog predsjednika Ivana Grbešića koji je u svom govoru zahvalio ostalim članovima na povjerenju, državnom tajniku Milasu i djelatnicama Središnjeg državnog uredu na njihovom radu zahvaljujući čemu se odlučio još jedanput Savjetu staviti na raspolaganje. Njegovo  obraćanje bilo je spontano jer na sjednicu nije došao s razmišljanjem da će biti izabran za predsjednika. «Zajedno i u istom smjeru moramo svi mi ići. Ako se nešto može ostvariti, može samo ako svi težimo istom cilju i budemo imali strpljenja», rekao je između ostalog Grbešić. Naglasak je tokom sjednice više puta stavio na zajedništvo, strpljenje suradnju, istaknuvši da naš narod diljem svijeta očekuje rezultate od svih nas – i u domovini i izvan Republike Hrvatske.

Nazočnima su se obratili i potpredsjednici. Iz svakog obraćanja iščitavala se jasna poruka i želja za zajedništvom i boljom suradnjom Hrvata izvan Republike Hrvatske s domovinom.

S lijeva: potpredsjednici Luka Budak i Ruža Studer Babić, državni tajnik Zvonko Milas, predsjednik Savjeta Ivan Grbešić, potpredsjednici Miljana Glamuzina i Ivan Gugan

Nakon izbora, pročitan je i usvojen Poslovnik te diskutiran termin za održavanje sljedećih sjednica Savjeta.

U poslijepodnevnim satima ponedjeljka članovi Savjeta posjetili su predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović gdje je državni tajnik Zvonko Milas predsjednici predstavio novi sastav Savjeta.  Predsjednica se članovima Savjeta obratila srdačnim rječima. U svom govoru istaknula je važnu ulogu Hrvata izvan Hrvatske i pozvala članove Savjeta da svojim radom što intenzivnije pomognu na povezivanju Hrvata izvan Republike Hrvatske s domovinom. Prigodnim rječima predsjednici se obratio i predsjednik Savjeta Ivan Grbešić.

Na svečanoj večeri kojoj je nazočio veliki broj ministra, članove Savjeta pozdravila je potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Drugi radni dan za predsjedništvo Savjeta počeo je prije sjednice. Položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana.

Tom drugom radnom danu nazočio je veliki broj državnih tajnika i ostalih djelatnika različitih, za Hrvate izvan Republike Hrvatske važnih resora koje je predstavila Ivana Perkušić.  Slijedilo je obraćanje Zvonka Milasa koji je predočio dosadašnji rad središnjeg ureda i pozvao članove Savjeta da interes i aktivnosti usmjere na međusobno zbližavanje svih hrvatskih zajednica diljem svijeta.

U raspravi koja je slijedila diskutiralo se o zaključcima koji su donešeni na zadnjoj sjednici Savjeta. Rasprava je rezultirala konstruktivnim prijedlozima, članovi Savjeta suglasili su se da je očuvanje i njegovanje hrvatskog identiteta u zemljama gdje žive jedan od važnijih ciljeva svih.

Razgovaralo se o olakšavanju biračkog prava Hrvata izvan Republike Hrvatske, olakšavanju postupka stjecanja državljanstva, problemima dvostrukog oporezivanja, mogućnostima investiranja u Hrvatsku i umrežavanju poduzetnika diljem svijeta.

Tematizirani su i problemi manjina u Srbiji gdje Hrvati još uvijek nemaju svog zastupnika u Vladi, te problemi Hrvata u Makedoniji i Sloveniji gdje Hrvati još uvijek nemaju status manjine. Osnivanje lektorata u Rumunjskoj i Čileu, omogućavanje besplatnog online učenja hrvatskog jezika i ostale aktivnosti koje su već u provedbi članovi Savjeta maksimalno su podržali.

Izloženi problemi s kojima su suočeni Hrvati u Bosni i Hercegovini dirnuli su ostale članove Savjeta koji su izrazili spremnost pomoći na sve moguće načine Hrvatima u Bosni i Hercegovini. I u ovom je pitanju naglasak stavljen na zajedništvo.

Pokretanje petog kanala HRT-a koji će s emitiranjem krenuti početkom 2018. godine., zasigurno će doprinijeti boljoj informiranosti Hrvata izvan Republike Hrvatske i jednoglasno je od članova Savjeta pozdravljeno.

Na ovoj konstituirajućoj sjednici Savjeta, koja je završila ispunjena optimizmom članova sa svih strana svijeta koji su spremni u svoj rad uložiti svoje znanje i svoje iskustvo, članovi su se obvezali raditi na poboljšanju odnosa Hrvata izvan Republike Hrvatske s domovinom. U tom radu pratiti će ih misao zajedništva koje se tokom sjednice toliko puta spomenulo. Do kvalitetnih rezultata zasigurno se može doći ako ono što gradimo bude ispunjeno s onim najbitnijim – ljubavlju prema svom hrvatskom narodu i prema svojoj domovini.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije