4.3 C
Zagreb
4.8 C
Zürich
-10.5 C
New York
17.5 C
Hong Kong
15.8 C
Melbourne
Subota, 4 veljače 2023
spot_img

Oporezivanje prijevremenih mirovina iz Švicarske po povratku u domovinu

Zbog mnogobrojnih upite potencijalnih povratnika iz Švicarske glede oporezivanja mirovina onih koji u mirovinu idu prijevremeno sa 60 godina i imaju pravo na FAR- mirovinu, preko Središnjeg ureda upućen je dopis ministarstvu financija. Isto tako, postavljeno je pitanje kako postupiti ako je netko u Švicarskoj platio npr. 5% poreza na ostvarenu mirovinu.  U članku iznosimo najosnovnije informacije iz odgovora koji su dostavljeni iz Porezne uprave, u privitku je cijeli dopis.

Naplaćuje li se u Republici Hrvatskoj razlika poreza iako se u Švicarskoj Konfederaciji platio porez od 5%?

Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja poreza na dohodak i imovinu između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije (Narodne novine broj 8/99) propisuje oporezivanje samo u državi rezidentnosti poreznog obveznika. Shodno tome, Republika Hrvatska kao država rezidentnosti poreznih obveznika ima isključivo pravo oporezivanja mirovina rezidenata Republike Hrvatske koji te mirovine ostvaruju iz Švicarske Konfederacije te nije moguće uračunati porez koji je plaćen po stopi od 5% u Švicarskoj Konfederaciji. U tom slučaju potrebno je u mjesno nadležnoj ispostavi Porezne uprave Republike Hrvatske zatražiti potvrdu o rezidentnosti i dostaviti je švicarskom isplatitelju te sukladno švicarskim poreznim propisima zatražiti povrat više plaćenog poreza u Švicarskoj Konfederaciji.

Oporezivanje prijevremenih mirovina

Zakonom o porezu na dohodak (članak 24. stavak 3., Narodne novine br. 115/16), propisano je da se predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada obračunava po stopi od 24% od mjesečne porezne osnovice do visine 17,500 kuna te po stopi od 36% na poreznu osnovicu iznad 17,500 kuna. Ovo se umanjuje za 50% umirovljenicima po osnovi ostvarenog dohotka od mirovine. Na taj način je porez na dohodak na mirovine iz inozemstva umanjen za 50 % te se na isti način obračunava i za prijevremene mirovine.

Ako imate dodatnih pitanja, najbolje da se javite poreznoj upravi ili poreznom uredu u mjestu gdje vam je prebivalište. Za svaki slučaj, isprintajte i ovaj dopis jer iskustvo govori da na žalost mnogi djelatnici s ovim informacijama nisu upoznati.

Oporezivanje inozemnih mirovina

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije