6.6 C
Zagreb
3.9 C
Zürich
9.2 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
21 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Slavonia band oduševio Hrvate u Švicarskoj, ovaj put na fešti kod Babogredaca

Da i nije važno koliko članova imaš, ako su oni koji su u udruzi vrijedni, pokazalo se u subotu 20. siječnja 2018. godine, kad se u Rheinfeldenu održala peta Babogredska fešta u organizaciji Zajednice Babogredaca iz Basela.

Ove godine goste je zabavljao poznati sastav Slavonia Band koji je od samog početka svojim nastupom na plesni podij privukao plesače. Nastavilo se veselo raspoloženje cijelu večer, podij je bio ispunjen zadovoljnim i veselim plesačima od kojih su mnogi bili obučeni u odjeći s modnim detaljima Slavonije. Na sve strane čula su se nazdravljanja i vidjela razdragana lica svih koji su ovu večer opet proveli onako kako to dobro raspoloženi Slavonci znaju i umiju.

Zahvaljujući upravo hrvatskim drugama u Švicarskoj koje organiziraju ovakva druženja bar na trenutke se zaboravi da si daleko od domovine. Razdraganost i pjesma tokom večeri pokaže svaki put da je domovina uvijek u srcima i onih koji su već dugi niz godina negdje drugdje.

Predsjednik Zajednice Babogredaca, Ivan Đaković pozdravio je u svom govoru sve prisutne kao i goste iz Babine Grede, načelnika  općine Josipa Krnića. Krnić se obratio gostima i zahvalio od srca organizatorima koji od početka Domovinskog rata zdušno pomažu svima kojima je pomoć potrebna u Babinoj Gredi i okolici.  Spomenuo je također da je općina spremna pomoći svima koji se žele vratiti i ulagati u domovini. Nakon govora podjeljeni su pokloni organizatorima.

Nazočio je ovoj Babogredskoj večeri između ostalih gostiju koji su stigli sa svih strana Švicarske i gost iz domovine, prof. Josip Jurčević koji se posjetiteljima također obratio u kratkom govoru.

Nastup članova KUD-a Croatia Basel koji su izveli splet Slavonskih plesova ukrasio je večer.  Bio je to pravi užitak – slušati zvonke glasove i vidjeti mahom mlade članove u bogatim slavonskim  nošnjama s prelijepim zlatovezom. Pohvala članovima koji se trude da bogatu hrvatsku narodnu baštinu očuvaju od zaborava i ovdje, daleko od domovine.

Zajednica Babogredaca Basel osnovana je 1991.  godine i trenutno broji petnaest aktivnih članova. Nadaju se uključenju mladih u radu i budućem djelovanju. Osnovani su s ciljem pomogati domovini i sunarodnjacima u domovini tokom Domovinskog rata. Nakon završetka rata zaključili su da bi udruga trebala i dalje djelovati jer će pomoć uvijek nekom trebati. Već  dugi niz godina su sponzori nogometnom i šahovskom klubu u Babinoj Gredi, pomažu svake godine novčanim prihodom majci iz Gunje koja ima dijete invalida, te su u posljednje četiri godine u Švicarskoj pomogli i financirali operaciju dvoje djece oboljele od leukemije. Svakako je hvale vrijedan angažman ove Zajednice Babogredaca koja je, usprkos malobrojnom članstvu opstala i djeluje da bi u prvom redu pomagala potrebitima.

Dugo u noć orile su se u Rheinfeldenu ne samo slavonske pjesme. Slavonia band i ovaj put je svojim nastupom oduševio i sigurni smo da će Hrvati u Švicarskoj uskoro opet uživati u njihovom nastupu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije