Informacije za povratnike – umirovljenike iz Švicarske vezane uz zdravstveno osiguranje

Zbog učestalih pitanja povratnika i potencijalnih povratnika iz Švicarske, ugovoren je kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sastanak s rukovoditeljicom Službe za međunarodnu suradnju, Sandrom Orešić. Sastanku koji se održao u petak, 19. siječnja 2018. godine nazočile su Članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH – predstavnica hrvatskog iseljeništva za Švicarsku, Ruža Studer, viši inspektor za pravne poslove Maja Galović  (HZZO) i voditeljica Ureda dobrodošlice iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Marija Matek. Da bi uklonili što više nejasnoća, uz ovaj razgovor, putem maila upućena su pitanja KVG Solothurn.

Općenito o obvezama i izmjenama pisali smo na portalu u više navrata. Preporučuje se pročitati članak u kojem je detaljno opisano u kojem slučaju podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj, te kako morate postupiti: http://moja-domovina.net/2017/03/23/informacije-zdravstvenom-osiguranju-primatelje-mirovina-iz-svicarske-odselili-eu/

U ovom prilogu odgovorena su najčešća pitanja koja su upućena proteklih tjedana.

1. Kako trebaju postupiti osobe koje idu prijevremeno u mirovinu i napuštaju Švicarsku?

Osiguranik koji napušta Švicarsku, podliježe u Švicarskoj zdravstvenom osiguranju ako je napunio 58 godina i prima mirovinu iz bilo koje švicarske mirovinske blagajne (AHV, IV, UV, MV).  Ako netko Švicarsku napusti prije mirovinske dobi i u Hrvatskoj će živjeti od svoje ušteđevine, dužan je zaključiti zdravstveno u Švicarskoj čim stupi u mirovinsku dob.

2. Kako morate postupiti ako već živite u Hrvatskoj a podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj?

Javite se direktno jednoj od osiguravajućih kuća koje nude zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. KVG Solothurn preporučuje da pažljivo pogledate listu na kojoj možete pronaći švicarske osiguravajuće kuće koje nude zdravstveno u Hrvatskoj (Str. 34/35) https://www.priminfo.admin.ch/downloads/praemien/gesamtbericht_eu_2018_v1.4.pdf

Također, iz KVG Solothurn skrenuli su nam pažnju da se preporuča prekontrolirati da li netko ima pravo na sniženo zdravstveno osiguranje. Ovo se odnosi na osobe čije zdravstveno osiguranje po povratku u Hrvatsku iznosi više od 6% njihovih prihoda, te ako njihova imovina ne prelazi vrijednost od 100’000 CHF. Na sljedećoj poveznici možete izračunati i usporediti dali imate pravo na popust. https://www.kvg.org/de/praemienverbilligung-_content—1–1043.html

3. Podliježete li zdravstvenom osiguranju ako ste isplatili kapital iz 2. stupa (PK)? 

U Švicarskoj podliježete zdravstvenom osiguranju samo ako primate isplatu obveznog dijela (obligatorischer Teil BVG). Onaj dio koji možete podići i prije 58. godine (überobligatorischer Teil) ne podliježe zdravstvenom osiguranju.

4. Jesu li preko glavnog osiguranika osigurani članovi obitelji?

Jesu, ako nisu u radnom odnosu i ne primaju mirovinu. Ako se radi o mlađem bračnom drugu koji će kasnije primati mirovinu iz Švicarske, isti je dužan ulaskom u mirovinsku dob zaključiti osiguranje u Švicarskoj.

5. Možete li u slučaju da podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj zaključiti u Hrvatskoj dopunsko osiguranje?

Švicarska strana upozorava da dodatna osiguranja podliježu posebnim odredbama te da nema generalne preporuke. I na Hrvatskoj strani također savjetuju osiguranike da odgovore potraže kod HZZO-a. Preporučuje se da svatko osobno preispita mogućnosti dobrovoljnog (dopunskog/dodatnog) osiguranja. Ako dobrovoljno osiguranje sklapate u Hrvatskoj, svakako valja obratiti pažnju na razliku između dodatnog i dopunskog osiguranja. Raspitati se možete i kod drugih osiguravajućih kuća u Hrvatskoj.

6. Hoće li oni koji podliježu zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj i koji će to morati retroaktivno regulirati dobiti od HZZO-a povrat doprinosa?

Hoće. Preporučuje im se obraćanje prema mjestu prebivališta regionalnom uredu, područnoj službi ili službi za međunarodnu suradnju.  Zagreb tel. 01/ 4697 – 847, 01/ 4697-804, Osijek 031/220-807, Split 021/408-908, 021/408-910 i Rijeka 051/355-309, 051/355-333.

Upite možete slati i putem maila na adresu gdje prema prebivalištu pripadate: obvezno-osiguranje-Zageb@hzzo.hr  obvezno-osiguranje-Osijek@hzzo.hr  obvezno-osiguranje-Rijeka@hzzo.hr ili obvezno-osiguranje-Split@hzzo.hr


Ruža Studer
Više o autoru