16.6 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
17.1 C
New York
10 C
Buenos Aires
26.8 C
Melbourne
Nedjelja, 19 svibnja 2024
spot_img

Informacije za povratnike – umirovljenike iz Švicarske vezane uz zdravstveno osiguranje

Zbog učestalih pitanja povratnika i potencijalnih povratnika iz Švicarske, ugovoren je kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sastanak s rukovoditeljicom Službe za međunarodnu suradnju, Sandrom Orešić. Sastanku koji se održao u petak, 19. siječnja 2018. godine nazočile su Članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH – predstavnica hrvatskog iseljeništva za Švicarsku, Ruža Studer, viši inspektor za pravne poslove Maja Galović  (HZZO) i voditeljica Ureda dobrodošlice iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Marija Matek. Da bi uklonili što više nejasnoća, uz ovaj razgovor, putem maila upućena su pitanja KVG Solothurn.

Općenito o obvezama i izmjenama pisali smo na portalu u više navrata. Preporučuje se pročitati članak u kojem je detaljno opisano u kojem slučaju podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj, te kako morate postupiti: http://moja-domovina.net/2017/03/23/informacije-zdravstvenom-osiguranju-primatelje-mirovina-iz-svicarske-odselili-eu/

U ovom prilogu odgovorena su najčešća pitanja koja su upućena proteklih tjedana.

1. Kako trebaju postupiti osobe koje idu prijevremeno u mirovinu i napuštaju Švicarsku?

Osiguranik koji napušta Švicarsku, podliježe u Švicarskoj zdravstvenom osiguranju ako je napunio 58 godina i prima mirovinu iz bilo koje švicarske mirovinske blagajne (AHV, IV, UV, MV).  Ako netko Švicarsku napusti prije mirovinske dobi i u Hrvatskoj će živjeti od svoje ušteđevine, dužan je zaključiti zdravstveno u Švicarskoj čim stupi u mirovinsku dob.

2. Kako morate postupiti ako već živite u Hrvatskoj a podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj?

Javite se direktno jednoj od osiguravajućih kuća koje nude zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. KVG Solothurn preporučuje da pažljivo pogledate listu na kojoj možete pronaći švicarske osiguravajuće kuće koje nude zdravstveno u Hrvatskoj (Str. 34/35)  klikni Khttps://www.priminfo.admin.ch/downloads/praemien/gesamtbericht_eu_2018_v1.4.pdf

3. Podliježete li zdravstvenom osiguranju ako ste isplatili kapital iz 2. stupa (PK)? 

U Švicarskoj podliježete zdravstvenom osiguranju samo ako primate isplatu obveznog dijela (obligatorischer Teil BVG). Onaj dio koji možete podići i prije 58. godine (überobligatorischer Teil) ne podliježe zdravstvenom osiguranju.

4. Jesu li preko glavnog osiguranika osigurani članovi obitelji?

Jesu, ako nisu u radnom odnosu i ne primaju mirovinu. Ako se radi o mlađem bračnom drugu koji će kasnije primati mirovinu iz Švicarske, isti je dužan ulaskom u mirovinsku dob zaključiti osiguranje u Švicarskoj.

5. Možete li u slučaju da podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj zaključiti u Hrvatskoj dopunsko osiguranje?

Švicarska strana upozorava da dodatna osiguranja podliježu posebnim odredbama te da nema generalne preporuke. I na Hrvatskoj strani također savjetuju osiguranike da odgovore potraže kod HZZO-a. Preporučuje se da svatko osobno preispita mogućnosti dobrovoljnog (dopunskog/dodatnog) osiguranja. Ako dobrovoljno osiguranje sklapate u Hrvatskoj, svakako valja obratiti pažnju na razliku između dodatnog i dopunskog osiguranja. Raspitati se možete i kod drugih osiguravajućih kuća u Hrvatskoj.

6. Hoće li oni koji podliježu zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj i koji će to morati retroaktivno regulirati dobiti od HZZO-a povrat doprinosa?

Hoće. Preporučuje im se obraćanje prema mjestu prebivališta regionalnom uredu, područnoj službi ili službi za međunarodnu suradnju.  Zagreb tel. 01/ 4697 – 847, 01/ 4697-804, Osijek 031/220-807, Split 021/408-908, 021/408-910 i Rijeka 051/355-309, 051/355-333.

Upite možete slati i putem maila na adresu gdje prema prebivalištu pripadate: obvezno-osiguranje-Zageb@hzzo.hr  obvezno-osiguranje-Osijek@hzzo.hr  obvezno-osiguranje-Rijeka@hzzo.hr ili obvezno-osiguranje-Split@hzzo.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije