14.4 C
Zagreb
5.4 C
Zürich
9.4 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
19.5 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Informacije za potencijalne povratnike iz Švicarske koji planiraju prijevremeno u mirovinu – 2. dio

Netočne informacije koje se dijele potencijalnim povratnicima zaustavljaju njihov povratak u domovinu. Mnogobrojna javljanja svih koji su u nedoumici ponukala su da se održi sastanak s predstavnicima Porezne uprave i potraže odgovori.

Sastanak, na kojem se diskutiralo o sveopćim pitanjima potencijalnih povratnika održao se s predstavnicima Ministarstva financija u Poreznoj upravi 11. siječnja 2018. godine. Sastanak je održan na inicijativu Savjetnice Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnice hrvatskog iseljeništva iz Švicarske Ruže Studer Babić. Sastanku su iz Porezne uprave nazočili Dražen Opalić, Dalibor Legac i Željko Martinović, te predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Marija Matek.

OPOREZIVANJE MIROVINA – II MIROVINSKI STUP

Najčešće je u pitanju nerazumijevanje i problematika oporezivanja II. Mirovinskog stupa, Hrvatima u Švicarskoj poznatog kao Pensionskasse.  Postoje nedoumice i bojazan da će se taj dio pri povratku u Republiku Hrvatsku oporezivati. Što je točno?

Kod jednokratne isplate mirovina u Švicarskoj, ukoliko je ta isplata izvršena kad je osoba porezni rezident u Švicarskoj iznos će se oporezivat samo u Švicarskoj.

U razgovoru je pojašnjeno reguliranje rezidentnosti u RH i u Švicarskoj. U HR se rezidentnost utvrđuje prema prijavljenom prebivalištu. Ukoliko se naiđe na sukob oko određivanja rezidentnosti, problem se rješava prema zaključenom Ugovoru između te dvije zemlje tj. prema zadanim parametrima utvrđuje se centar životnih interesa. Rezidentnost se utvrđuje prema TI obrascu dostupnom na web stranicama Porezne uprave.

UDOVIČKE MIROVINE

Postavljeno je pitanje prava tj. isplata na udovičke mirovine. Pojašnjeno je da se isplate tih mirovina vrše prema reciprocitetu. Mirovinu nasljeđuje supruga, dijete do završetka školovanja.

PRIMJENA TEČAJA KOD OBRAČUNAVANJA MIROVINA

Postavljeno je pitanje po kojem se tečaju obračunavaju mirovine iz Švicarske. Kod određivanja tečaja uzima se datum isplate prema srednjem tečaju HNB.

Ukoliko osoba utvrdi da postoje tečajne razlike koje bi išle u korist stranke ista može utvrditi tečajne razlike na godišnjoj razini. Ukoliko ustanovi da je razlika značajan iznos može zatražiti isplatu razlike na kraju godine prema Pravilniku o porezu na dohodak.

Pored navedenog predstavnici Porezne uprave istaknuli su susretljivost prema povratnicima u Republiku Hrvatsku te ukazali na dosad postignute rezultate smanjivanjem poreznih stopa na mirovine povratnika. Dana je smjernica na niz poreznih olakšica koje imaju ulagači/investitori u RH prema Zakonu o poticanju ulaganja.

Zaključak: Mnogobrojne nedoumice ukloniti će se ako se informacije traže na pravom mjestu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije