3.6 C
Zagreb
1.6 C
Zürich
7.9 C
New York
17.5 C
Buenos Aires
20.8 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

26. Večer prijateljstva s Chorus Croaticus – Abend der Freundschaft

Klapa Chorus Croaticus koja ima iza sebe više od 30. godina dugu tradiciju djelovanja u Švicarskoj, i ove godine je organizirala fenomenalnu večer prijateljstva pod motom:

„Sićaš li se draga ti“  – Erinnerst du dich meine Liebe

U Urtenen-Schönbühlu, nedaleko Berna, 27.sječnja 2018. godine održala se ova  jedinstvena manifestacija posvećena ljubavi, pjesmi, prijateljima, suživotu u Švicarskoj,  te neizostavnoj domovini Hrvatskoj.

Frane Vugdelija, domaćin i moderator večeri na samom početku pozdravio je sve prisutne uzvanike i istaknuo počasne goste, predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Vinka Sablju i  članicu Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, predstavnicu hrvatskog iseljeništva iz Švicarske Ružu Studer-Babić.

„Sjećanja na zajedničke trenutke, na druženja uz pjesme s prijateljima, daju jedinstven čar životu. Siromašan je onaj koji sjećanja nema…..“

Slijedom ovoga navoda, u nastavku programa, voditelj Frane najavio je dugogodišnje prijetelje ovih susreta, mješoviti zbor Jodlerfründe Aaretal iz Oltena da uveličaju večer te svojim nastupom potvrde sve gore izrečeno.

Fra Šimun Šito Ćorić, dugogodišnji prijatelj i voditelj katoličke misije Solothurn, blagoslovio je  ovu večer kao i sve prisutne prijatelje, te poželio svima sretne i ispunjene godine. U nastavku je odsvirao i otpjevao  pjesmu Vjerujem – Ich glaube”, potpomognut pratnjom od strane vokala  Frane & CC  i Vorela Kobau.

Da na mladima svijet ostaje, potvrdili su slijedećim nastupom duo Viorel kao vokal i Aron Andrijanić na gitari.

Kao domaćin večeri Frane je istaknuo jedno prisno prijateljstvo s Gertrud Cornut, kojoj je uručen simboličan poklon kao znak pažnje i zahvalnosti na dugogodišnjem prijateljstvu. Naime, gospođa Gertrud potaknula je tokom domovinskog rata pisanje članaka o Hrvatskoj borbi za neovisnost u švicarskom Listu “Bund” u kojem je tada njen suprug bio glavni urednik.

Nakon prvog dijela programa, gosti su pozvani da se posluže bogatom večerom i pićem koje su uslužni konobari gostoljubljivo točili.

“Da je meni s tobom kroz pasike…kad te vidim, kad te pozdravim, kad me boli odma ozdravim…”

U nastavku programa muška klapa Chorus Croaticus redala je pjesmu za pjesmom, budeći tako lijepe uspomene i čežnju za rodnim krajem, slaveći mladost i sve što ona predstavlja u ljudskom životu.

Bogat program ove večeri prijateljstva, naizmjenično se nastavio s izvođačima koji su galili srca publike i zajedno s njima pjevali dobro znane melodije. Tako su na pozornici u nastavku nastupali: solo Viorel & Maestro Kobau, D.Šarac, Britvić, Čubrić, Viorel & Aron Andrijanić, CC & Maestro Kobau i domaćini večeri, Chorus Croaticus.

Pred kraj programa klapa je otpjevala pjesmu posvećenu svom bolesnom prijatelju u Hrvatskoj,  Oliveru Dragojeviću s kojim su nekada nastupali, čijem izvođenju se pridružila i publika.

„Maslina je neobrana, Vilo moja, Ružo moja crvena….sve melodije uspješnice i biser do bisera spojen u nisku neprocijenjivog blaga rodnog kraja, Dalmacije, Hrvatske poklonila je klapa ovu večer svojim prijateljima. Uz Valentina večer se privodila kraju laganim taktovima muzike za ples.

Bila je ovo još jedna večer u nizu večeri prijateljstva za prijatelje od prijatelja, provedena u srdačnoj  atmosferi, srcima punim ljubavi i uvažavanja, kako se samo među prijateljima možete osjećati. Još jedna o kojoj će oni koji su nazočili još dugo pričati i sa sjetom prisjećati trenutaka i iznova proživljene i doživljene  radosti.


Sva izgubljena zrna sna odjednom se vrate, zbog susreta što traje tren, k’o zvjezdani trag, od godina ja mogu tek pokloniti sate, a ti vrijediš više…

Sljedeća, «27. Večer prijateljstva» održati će se na istom mjestu 26. siječnja 2019. godine.

Foto: Luc Steinmann  Ruža Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije