14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
19.5 C
Buenos Aires
24 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Sastanak hrvatskih udruga iz Züricha sa švicarskim političarima

 Kako riješiti razne probleme s kojima su sučene hrvatske udruge na području grada Züricha? O tim pitanjima diskutiralo se u petak, 2. veljače 2018. godine u Domu NK Croatia. Sastanku su nazočili predstavnik gradskog vijeća Urs Helfenstein i zastupnik u švicarskom parlamentu Angelo Barile.

Gostima je u ime NK Croatia Zürich na dolasku zahvalio Matko Zrno. Nakon što je uputio dobrodošlicu svima koji su se sastanku odazvali, posebno je pozdravio Jelenu Biljan, konzulicu III Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu i Ružu Studer Babić, članicu Savjeta Vlade RH. U svom govoru osvrnuo se na dolazak Hrvata u Švicarsku, spomenuvši između ostalih nobelovce Leopolda Ružičku i Vladimira Preloga, Davora Pavunu, Miroslava Ćiru Blaževića, Ivana Rakitića i ostale Hrvate koji su i Švicarcima dobro poznati.

«Hrvati su dobro integrirani u švicarsko društvo, ali isto tako ne zaboravljaju svoju domovinu i tu vezu njeguju kroz djelovanje u hrvatskim udrugama,» naglasio je Zrno, izrazivši nadu da će ovaj sastanak rezultirati rješenjem koje će hrvatskim udrugama olakšati rad.

Predsjednik kulturno-umjetničkog društva Silvije Strahimir Kranjčević, Stjepan Drozdek pojasnio je gostima da u njihvom društvu ima dosta članova treće generacije koji Hrvatsku poznaju samo iz godišnjih odmora. Rekao je također da je veliki dio članova angažiran i u švicarskom društvu te da je potrebna kvalitetnija suradnja. S nadom da će do te suradnje i doći, poželio je nazočnim političarima uspjeh u njihovom radu.

Predstavnik gradskog vijeća Urs Helfenstein zahvalio je na pozivu, predstavio se i pojasnio da je do susreta došlo zahvaljujući ponajprije Dominiku Vondri, članu NK Croatie kojeg već duže vrijeme poznaje i koji ga je upoznao s problemima udruga. «Jasno nam je da je financiranje prostorija veliki problem, istražiti ćemo mogućnost pronalaska odgovarajućih prostorija u gradu,» obećao je Helfenstein.

Na hrvatskom jeziku pozdravio je nazočne zastupnik nacionalnog vijeća u parlamentu, Angelo Barile. «Kao migrantsko dijete i ja sam bio suočen s predrasudama i poteškoćama, tako da i vaše probleme dobro razumijem. Shvatio sam da mogu nešto mijenjati samo ako se politički aktiviram. Naša stranka probleme manjina i migranata tematizira i rješava,» istaknuo je tokom predstavljanja Barile, uputivši apel na sve koji imaju pravo glasa da to i koriste.

Slijedila je otvorena diskusija u kojoj su pojedinci iz publike gostima zahvalili na zalaganju za strance i dolasku na sastanak.

Na pitanje: ’Što udruge mogu učiniti da bi se poboljšao status stranaca,’ slijedio je odgovor da bi svi koji imaju pravo glasa to trebali i koristiti. Istraživanja govore da samo 10% švicarskih državljana s migrantskom pozadinom izlazi na izbore. Kao važan primjer gdje veä nekoliko stotina glasova može odlučiti hoće li se nešto prihvatiti naveo je inicijativu protiv masovnog useljavanja koja je prihvaćena s minimalnom većinom. «Pasivnost i neizlazak na glasanje daje podršku većini. Voljni smo pomoći i održati sastanak u kojem bi objasnili pravila glasanja,» kazao je između ostalog Barile.

Probleme s pravilima i podmladkom kad su u pitanju nogometni klubovi pojasnio je Mirko Komin prikazavši situaciju koja je zbog zahtjevnih propisa da 80% igrača moraju imati prebivalište u gradu natjerala njihov podmladak da igraju kao podsekcija u drugom klubu. Propisi također zaustavljaju ulazak aktivnih klubova u višu ligu jer im je za ulazak potrebna juniorska momčad.

Da se nešto zaista može i mijenjati, pokazala je činjenica da više od 50% nazočnih na ovom sastanku ima dvojno državljanstvo i pravo glasa. Potrebna je samo dobra volja.

Večer se nastavila uz večeru i ugodnim razgovorima, završivši onako kako to Hrvati znaju i umiju, s pjesmom.

Ovaj korak prema švicarskim političarima pokazao je da je itekako važno tražiti taj put. Uz njegovanje hrvatskog identiteta, kulture i dobru integraciju, potrebno je aktivirati se i surađivati s onima koji hrvatskim udrugama mogu pomoći da opstanu i nastave sa svojim radom.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije