9.3 C
Zagreb
4.6 C
Zürich
6.7 C
New York
17.8 C
Buenos Aires
15.4 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Dobro je činiti dobro – Dobrotvorna večer FOHS-a

Hrvatima iz cijele Švicarske koji su se u subotu, 10. veljače 2018. okupili u Wangen an der Aare na tradicionalnoj dobrotvornoj zabavi koju organizira Fond za hrvatske studente (FOHS) pridružilo se i troje uspješnih studenata iz domovine.

Dvorana Salzhaus bila je i ove godine ispunjena do zadnjeg mjesta, četiri kulturno-umjetničke udruge najavljivale su uz zabavu dobar kulturni program. A tako je i bilo.

U ime organizatora goste je pozdravio voditelj cjelovečernjeg programa, Ilija Kopčić. Kratko je predstavio projekt koji je zaživio prije šest godina uz podršku fra Šite Ćorića. «Krenulo se malim koracima, danas je ovo projekt koji kao nepresušan potok teče. S početnih osam studenata došli smo, zahvaljujući podršci udruga i pojedinaca do četrnaest,» istaknuo je u svom govoru Kopčić. Zahvalio je vrijedim rukama koje ovu dobrotvrnu večer uvijek učine posebnom i zamolio da mu se na pozornici pridruže vrijedni kuhari koji su od gostiju za uistinu posebnu kulinarsku ponudu nagrađeni pljeskom.

Riječi dobrodošlice gostima i studentima uputio je začetnik ovog projekta, fra Šimun Šito Ćorić. Pohvalio je rad udruge, uspješne studente i zahvalio svim udrugama i pojedincima koji su u ovih šest godina podržali projekt. Predsjednik FOHS-a Zlatko Daidžić također je zahvalio dobročiniteljima i uručio studentima prigodne poklone. Uspješni studenti koji su ovu večer nazočili – Marina Cvitić, Marija Kokanović i Vladimir Bilić obratili su se nazočnima izrazivši svoje zadovoljstvo što su večeras susreli svoje dobročinitelje. «Zahvaljujući vama mogu se posvetiti onom što volim – umjetnosti i na tom vam od srca zahvaljujem,» rekla je Marina, dok je Marija, mag. prava naglasila da je kroz ovaj projekt stvorena posebna povezanost s Hrvatima iz Švicarske. «Zatreba li vam pravni savjet, javite se,» srdačno je poručila nazočnima. Vladimir je iznio svoje iskustvo u kojem mu je podrška koju je dobio od dobročinitelja iz Švicarske pomogla da izdrži u najtežim trenucima. «Nisam imao tetku u Švicarskoj ali sam imao vas. Veliko i od srca vam hvala,» kazao je između ostalog Vladimir.

Slijedio je kulturno – zabavni program koji su ispunili Stipo&Antonija&band i folklorne udruge iz Švicarske: HKUD Zlatni Vez Solothurn, HKUD Croatia Basel, HKUD Posavina Zürich Baden i Folklorna grupa Plehan Bern.

Već prva zajednička točka u kojoj su pjevali Stipo i član Zlatnog Veza Božo oduševila je nazočne u dvorani. – Zapjevat ću  Bosno moja, divna, mila napaćena,  pratit će me Hercegovci, moja braća sa kamena….zapjevali su uz Stipu i Božu mnogobrojni posjetitelji.

Kulturno bogatstvo naše domovine prikazano je ovu večer različitim koreografijama: Zlatni Vez dočarao je kulturnu ljepotu dubrovačkog kraja prikazavši Linđo, pjesmom su plesove Slavonije najavili članovi HKUD-a Croatia, dok su svojim nastupom i duhovnom pjesmom „Nitko nije kao ti, Isuse“ zasluženi pljesak dobile djevojčice Karla Mioč i Antonija Erceg.

Nakon što je folklorna grupa Plehan prikazala plesove Posavine, zaigrala je u kolu uz aktivne plesače i publika.  Najuspješniju hrvatsku operu ‘Ero s onoga svijeta’ izveli su članovi Croatie, dok je u zadnjoj točci kulturnog programa nastupila sa spletom zavičajnih plesova Posavina Zürich Baden.

Zabavni dio ispunili su Stipo&Antonija&band. Uz poznat, širok Stipin repertoar koji posjetitelje na svakoj zabavi oduševi, Antonijin nastup obogatio je ovu večer dodatno zabavnim pjesmama. Plesalo se i pjevalo do sitnih sati u dvorani Salzhaus u Wangen an der Aare.

Ovogodišnju dobrotvornu večer Fonda za hrvatske studente moglo bi se opisati i jednom jedinom rečenicom – bile su ovo u svim oblicima Hrvatska i Bosna i Hercegovina u malom.

O FOHS-u

Odbor FOHS-a u Švicarskoj čine predsjednik Zlatko Daidžić, potpredsjednik Franjo Mioč, tajnik Anto Šitum i rizničar Ilija Ico Bekić. U nadzornom tijelu su Dragan Stanić i Ivica Tomić.

U načelima FOHS-a opisana je namjena fonda koji obuhvaća hrvatske studente koji nemaju dovoljno obiteljskih ni bilo kojih drugih financijskih izvora za svoje školovanje. Pri dodjeljivanju stipendije prednost imaju nadareni studenti, osobito iz obitelji s brojnijom djecom slabog imovinskog stanja.

Uz Hrvatsku katoličku misiju Solothurn, u projektu su od samog početka udruge HU Posavina Bern, FG Plehan Bern, HZ Plehan – Derventa, HNK Zagreb Biel, SV Slavonija Bern i Ivan Petrović, generalni zastupnik Zürich osiguranja. Uz njih, u dobročinitelje se ubrajaju i privatne osobe. Tokom ove večeri još su se dvije osobe javile i upisale u listu, pa će broj studenata s trenutnih 11 porasti na 13.

Predsjednik Zlatko Daidžić poziva udruge iz Švicarske da se uključe i podrže FOHS u ovom plemenitom radu. «Ono što se stvori između nas, Hrvata u Švicarskoj, studenata koji iz Švicarske prime stipendije i njihovih obitelji nema cijene niti se može opisati. Najveće zadovoljstvo je kad vidite diplomu u rukama tih mladih ljudi. Tada dobijete motivaciju i dalje raditi, angažirati se da bi što više mladih ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobilo one mogućnosti koje bi svatko trebao imati,» rekao je u razgovoru Daidžić.

Više informacija o FOHS-u i kontakt može se pronaći na poveznici: http://www.fohs.ch

Foto: Dragan Stanić, Ruža Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije