29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Održan drugi sastanak predstavnice Hrvata u Švicarskoj u Savjetu Vlade Republike Hrvatske s hrvatskim udrugama

Drugi sastanak hrvatskih udruga i zajednica u Švicarskoj s predstavnicom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate u Švicarskoj, gđom Ružom Studer Babić, održao se 16. ožujka 2018. g. u zapadnom dijelu Švicarske, u hotelu Mercure Plaza u Bielu.

Sastanku su, uz predstavnike udruga nazočili gđa Sanja Javor iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Švicarskoj, te generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, g. Slobodan Mikac. Uvodno je gđa Studer Babić predstavila sebe i svoj dosadašnji rad s Hrvatima u Švicarskoj te pozvala prisutne predstavnike udruga i zainteresirane pojednice da se isto tako ukratko predstave.

Nastavno je izloženo sve što je na prvom sastanku, koji je održan 24. studenog 2017. dogovoreno i što je do sada ostvareno:

U trećem dijelu sastanka izloženo je najprije u kratkom sažetku što se na prvom sastanku planirano i što se od toga odradilo:

  • na inicijativu g. Damira Petkova predloženo je osnovati „Odbor za obilježavanje dana Vukovara”. Odbor se u veljači osnovao te su na prvom sastanku dogovoreni koraci koje je potrebno poduzeti kako bi se realizirala ova zamisao. Veseli činjenica da su se u Odbor prijavili u prvom redu mladi Hrvati iz Švicarske
  • protok informacija iz Hrvatske prema iseljeništvu pokrenuo se aktiviranjem petog programa HRT-e. No, Hrvati u Švicarskoj i iseljeništvu nisu zadovoljni sadržajem programa. Predloženi su novi i kritizirani sadašnji prilozi, u prvom redu nedostatak aktualnih informacija važnih za iseljeništvo. Neke prijedloge gđa Studer Babić proslijedila je uredništvu
  • ostvaren je prijedlog s prvog sastanka da portal Moja Domovina bude platforma za povezivanje i komunikaciju udruga u Švicarskoj. Koordinator će biti urednica portala gđa Studer Babić, koja je pozvala sve udruge na suradnju. Sve udruge koje žele, mogu putem portala podijeliti svoje informacije i aktivnosti udruga. Sve što se dostavi portalu biti će objavljeno bez naknade.
  • po pitanju kulturnog djelovanja: na prvoj informativnoj večeri, u studenom 2017. predstavnici udruga „Fala“ i „Kolovrat“, predložili su da se u Švicarskoj organizira radionica folklora. Generalni konzulat RH u Zürichu upit je dostavio  Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, te Matici Iseljenika. Središnji ured obavijestio je kako može pružiti financijsku potporu takvim projektima putem Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore, koji se na mrežnoj stranici Ureda raspisuje dva puta godišnje. Matica iseljenika vrlo je pozitivno primila prijedlog.  Kako bi se zamisao realizirala, Matici je potrebno dostaviti informacija o željenoj temi radionice, odnosno o konkretnom interesnom području.

Nadalje je gđa Studer Babić informirala prisutne kako se u Zagrebu od 17. – 19. prosinca 2017. godine održala prva sjednica novog Savjeta na kojem je izabrano predsjedništvo. Predsjednik Savjeta je g. Ivan Grbešić iz Kanade, dopredsjednici: g. Luka Budak iz Australije, predstavnik vprekomorskih zemalja, g. Ivan Gugan iz Mađarske predstavnik hrvatskih manjina, g. Miljana Glamuzina predstavnica Hrvata iz Bosne i Hercegovine, dok je kao predstavnik Hrvata iz Europe izabrana g. Ruža Studer Babić.

Na navedenoj sjednici nazočio je premijer Andrej Plenković, koji je između ostalog naglasio da je Vlada zainteresirana za sva pitanja i probleme Hrvata izvan Republike Hrvatske, te da će se ista rješavati.

U nastavku izlaganja je gđa Studer Babić okupljene informirala o aktivnostima koje je kao član Savjeta poduzela u domovini kod raznih institucija, istaknuvši nekoliko sastanaka koji su se održali u siječnju:

– kod MUP – gdje se raspravljalo o Zakonu o prebivalištu, odjavama, prijavama, poništavanju osobnih iskaznica, popisu birača – ukratko o svemu o čemu se u iseljeništvu već duži niz godina intenzivno diskutira

– u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva razgovaralo se o uslugama digitalizacije. Mnogi Hrvati u iseljeništvu još ne znaju da od 1. siječnja 2018. godine preko sustava e-Građani, ukoliko posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom mogu podnijeti zahtjev za novu putovnicu bez dolaska u policijsku upravu i postaju ili diplomatsku misiju i konzularni ured Republike Hrvatske, čime se digitalizacija upravnih usluga MUP-a  unaprjeđuje.

– kod Ministarstva uprave od kojih je zatražila i dobila listu XI. izborne jedinice

– sastanak koji se održao kod Poreze uprave bio je potreban zbog javljanja mnogobrojnih potencijalnih povratnika i oporezivanja u prvom redu njihovog II. mirovinskog stupa. Uz savjetnicu Studer Babić sastanku je nazočila i gđa Marija Matek iz Središnjeg državnog ureda.

– za Hrvatski radio dala je intervju vezan uz Sjednicu Savjeta gdje je izrazila nadu i želju da će se putem medija ostvariti bolji protok informacija prema iseljeništvu. Isti dan održao se sastanak s glavnim urednikom petog programa Hrvatske radiotelevizije, g. Ivom Kujundžićem gdje se također diskutiralo o programu koji bi u budućnosti trebao ispuniti očekivanja iseljeništva

– kod HZZO-a je zbog mnogobrojnih javljanja povratnika u domovinu koji su djelomično i bez zdravstvenog osiguranja, na zahtjev g. Ruža Studer Babić održala sastanak sa Sandrom Orešić, voditeljicom Službe za međunarodnu suradnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. I ovom sastanku nazočila je gđa Marija Matek iz Središnjeg državnog ureda

– zadnji sastanak prije povratka u Švicarsku bio je s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonkom Milasom

Mnogobrojni pozivi iseljenika u Švicarskoj govore da treba dijeliti što više informacija. U prvom redu informacija vezanih za zdravstveno osiguranje pri povratku u domovinu, kao i o ostale, za Hrvate u Švicarskoj važne informacije, pa je u suradnji s konzulicom III, Jelenom Biljan 18. veljače 2018. održana informativna tribina u Shaffhausenu.

Nadalje je na sastanku bilo riječi o djelovanju Hrvata i hrvatskih zajednica u Švicarskoj u budućnosti, izneseno je nekoliko zanimljivih prijedloga za bolju povezanost Hrvata u Švicarskoj:

-prijedlog za krovnu, središnju udrugu ili organizaciju koja bi umrežila sve udruge, odnosno prijedlog da se iskoristi kao platforma povezivanja u Švicarskoj portal Moja Domovina.

– slijedom prethodne sugestije, vezano za portal, neki predstavnici udruga bili su zatečeni činjenicom o načinu financiranja portala te se i o tom diskutiralo. (Portal se financira isključivo privatnim sredstivima vlasnice. op.ur.).

– Intenzivno se diskutiralo o gospodarstvu; predloženo je da se hrvatski gospodarstvenici u Švicarskoj, vlasnici i poduzetnici udruže u smislu podržavanja i zapošljavanja, odnosno dodjeli posla Hrvatima-obrtnicima i radnicima koje imaju na raspolaganju u Švicarskoj

Predstavnici kulturno-umjetničkih udruga ponovo su istaknuli da je potrebna bolja suradnja između njih u Švicarskoj, gdje nedostaje smotra hrvatskog folklora.  Zajednički nastupi bi poticali mlade na druženje i očuvanje hrvatske kulturne baštine.

Sastanak u kojem su svi aktivno sudjelovali i koji je potrajao, održao se u iznimno ugodnom ugođaju. “Ovakvi sastanci su ono što nam je dugi niz godina nedostajalo,” komentirao je jedan od sudionika.

Predstavnica u Savjetu Republike Hrvatske za Hrvate u Švicarskoj ovakve će sastanke s Hrvatima i hrvatskim udrugama u Švicarskoj sazivati najmanje dva puta godišnje. Odbori koji se oforme djelovati će i raditi i bez nazočnosti same savjetnice, koja će s Odborima biti u kontaktu i koja je spremna u svakom trenutku dati maksimalnu podršku u koordinaciji i organizaciji.

Težak je i mukotrpan svaki početak, no sa zajedničkim htjenjima, željama i usmjereni na cilj, možemo uspjeti i doći do željenog cilja!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije