Večernjakova domovnica 2018. – Najpopularniji u iseljeništvu dobili zaslužena priznanja

U kongresnom centru  „Kurtheater“ u Bad Homburgu u subotu, 24.03.2018. ugostio je Hrvate iz cijeloga svijeta i iz domovine koji su se okupili u ovom mjestašcu nedaleko od Frankfurta kako bi prisustvovali na svečanoj dodjeli nagrada  „Večernjakova domovnica“. Bila je to već 12. po redu dodjela prestižnih nagrada kojima se nagrađuju Hrvati iseljenici ili udruge koje okupljaju Hrvate izvan domovine, a ističu se svojim radom, humanitarnim i kulturnim djelovanjem.

Čitatelji Večernjeg lista su kroz tri mjeseca glasali za svoje favorite koji su bili nominirani u različitim kategorijama kao što su: sportaši, amaterski sportski klubovi, pjevači, glumci, događaji, udruge, spektakli…

Organizatori su pripremili bogat kulturni program na kojem se našlo po nešto za svačiji ukus, a zvijezda večeri je svakako bio Miroslav Škoro koji je svojim nastupom uveličao ovaj događaj.

Vrijednosti manifestacije „Večernjakova domovnica“ svjedoči i posjeta brojnih uglednih gostiju, pa su ove godine najuspješnije Hrvate u inozemstvu svojom prisutnošću počastili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, šef zagrebačke skupštine Andrija Mikulić, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjers te gradonačelnici iz domovine, iz Vukovara, Dubrovnika, Mostara  i Raba, Ivan Penava, Mato Franković, Ljubo Bešlić te Nikola Grgurić.

Svojim obraćanjem, predsjednica Grabar Kitarović iseljenim je Hrvatima zahvalila na ulozi jačanja ugleda domovine u inozemstvu i naglasila važnost što čvršćeg povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske. To je “bitan dio državne politike, kako bismo stvarali zajedništvo koje sam nazvala ‘globalnom Hrvatskom’”, istaknula je u svom govoru.

Ujedno je pohvalila ulogu Večernjeg lista, koji godinama afirmira iseljeničke sadržaje, život Hrvata u Bosni i Hercegovini te ulogu istaknutih pojedinaca.

“Hvala vam što svojim karijerama i svojim javnim djelovanjem pridonosite ugledu Hrvata i Hrvatske u zemljama u kojima živite”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović okupljenima i  pozvala ih da što čvršće budu povezani s Hrvatskom, kao i s Bosnom i Hercegovinom, koja je također “drevna domovina Hrvata”.

Uz dobru atmosferu domaćin se pobrinuo da se uzvanicima poslužuju delicije mediteranske i kontinentalne hrvatske kuhinje koja je pripremilo osoblje  restorana „Haus Goldstein“, te vrhunska vina vinarije Dubrovački podrumi i vinarije Kutjevo. Programom su koordinirali Frane Ridjan na hrvatskom i mlada hrvatske iseljenica Mihaela Macukić na njemačkom jeziku.

U izboru naboljih i najpopularnijih ove je godine bilo nominiranih 79  kandidata, njih 29 ušlo je u finalni izbor. Donosimo imena nagrađenih u svim kategorijama:

  • Po izboru čitatelja Večernjeg lista osoba godine je Vinko Sabljo, organizator Hrvatskih svjetskih sportskih igara, dok je najbolji sportaš Ante Rebić, nogometaš Eintrachta
  • Za najboljeg sportaša žiri je odabrao Marina Marića, rukometaša  TS Melsungena, dok je posebno priznanje dobila taekwondo sportašica Ena Ćorić iz Münchena
  • U kategoriji najboljih amaterskih sportskih momčadi odličja su dobili SV Croatia Reutlingen i FC Croatia iz Frankfurta
  • Najpopularnija u kategoriji glazbenika / pjevača ove je godine sopranisitica iz Berna, Nikolina Pinko – Behrends
  • Najbolji glumci su Valentina Pahde, glumica iz Münchena i Ante Luburić, glumac iz Solingena
  • Najznačajniji događaj godine u iseljeništvu su Hrvatske svjetske igre koje su se održale u Zagrebu
  • Najuspješnija udruga je Hrvatski centar iz Beča
  • U kategoriji spektakla glavna je nagrada uručena Ivi Batistić, street art fotografkinji iz Frankfurta

Druženje iseljenih Hrvata s pojedincima iz domovine u kojima se pjesmom istaknuo Frane Ridjan i u kojem su se nizale pjesme iz svih djelova domovine nastavilo se do jutanjih sati uz Tamburaški sastav Bisernica iz Wuppertala.

Autor


Ivana Pavletić (Lička)
Više o autoru