Tribina u Bad Homburgu – Opći izbori u Bosni i Hercegovini

U subotu 24. ožujka 2018., uoči dodjele nagrade „Večernjakova domovnica“ Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj organizirao je tribinu na temu „Opći izbori u Bosni i Hercegovini“.  Na tribini su sudjelovali državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnik člana predsjedništva BiH Tugomir Čuljak, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić, predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Grlić Radman i predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža.  Tribini su  također nazočili ostali visoki državni službenici Republike Hrvatske, kao i brojni članovi udruge HSK-a iz Njemačke, Švicarske i Velike Britanije.

Sudionici tribine objasnili su aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i naglasili važnost promjene izbornog zakona koji bi, prema nalogu Ustavnog suda BiH, onemogućio Bošnjake i Srbe da biraju hrvatske političke predstavnike na svim razinama vlasti. Javnost je informirana i o djelovanju HDZ-a Republike Hrvatske i Hrvatskog Narodnog Sabora BiH kako bi se osigurala politička opstojnost i ravnopravnost Hrvata na Općim izborima 2018.

Savjetnik predsjedništva BiH Tugomir Čuljak, koji je prije tri godine napustio Njemačku u kojoj je rođen, izdvojio je pet važnih točaka iz rada predsjedništva, istaknuvši znanstveno – stručni skup koji se nedavno održao u Neumu, dok je Božo Ljubić skrenuo pažnju na nedostatke kvalitetnog informiranja i probleme s medijima.

Zvonko Milas stavio je naglasak na važnost povezivanja iseljene Hrvatske, izrazivši nadu da će nadolazeći izbori u Bosni i Hercegovini biti za dobrobit hrvatskog naroda u BiH. “Potrebna nam je ravnopravnost u Bosni i Hercegovini, ne samo faktično, potrebno je maksimalno mobilizirati birače,” kazao je u  svom izlaganju Miro Kovač.

Pravo glasa na Općim izborima imaju svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu ili neku od važećih identifikacijskih isprava Bosne i Hercegovine. Svi građani porijeklom iz BiH identifikacijske dokumente potrebne za glasovanje mogu izvaditi do isteka procesa registracije birača kako bi se registrirali prije zaključivanja biračkih popisa i tako ostvarili pravo izlaska na izbore. Registracija birača moguća je do kolovoza, a točan datum utvrdit će Središnje izborno povjerenstvo BiH. Državljani Bosne i Hercegovine koji žive u iseljeništvu mogu iskoristiti i mogućnost dopisnog glasovanja.

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj

Foto: Ivana Pavletić Lička