Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera˝

˝Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera˝ naziv je gala događaja koji se održao u škotskom Caledonian Clubu, u srcu londonske Belgravie, u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. godine.

Generalni pokrovitelj ovoga događaja, Hrvatski svjetski kongres za Veliku Britaniju i Sjevernu Irsku, kao cilj projekta istaknuo je predstavljanje bogatoga hrvatskog povijesnog naslijeđa kako brojnim britanskim uglednicima tako, i Hrvatima u dijaspori.

Organizatori samog programa bili su Mira Prakatur, predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa za Veliku Britaniju i Republiku Irsku, te Zlatko Šešet iz Odbora za kulturu Hrvatskog Svjetskog Kongresa za Švicarsku i Lihtenštajn. Prijem gostiju održan je u škotskom duhu uz ugodne zvuke tradicionalnih škotskih gajdi. Iz velikoga broja odazvanih gostiju, bitno je istaknuti nazočnost veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstu Igor Pokaz i počasne gošće dr. sc. Olivere Majić, dogradonačelnice grada Zagreba. Na događaju su također prisustvovali Željke Krhač iz Agencije za investicije i konkurentnost, Ured u Londonu, Ivana Shiell, ispred Hrvatske turističke zajednice, ali i brojni drugi posjetitelji koji svoju zaljubljenost u Hrvatsku žele ujediniti s poduzetničkim investicijama koje bi omogućile što bolje povezivanje domovine i dijaspore.

Organizacija događaja ujedno je dobila i potporu Turističke zajednice grada Zagreba, te je zbog toga grad Zagreb bio posebno predstavljen sudjelovanjem Počasne satnije Kravat Pukovnije pod vodstvom zapovjednika Željka Matejčića. Zapovjednik Matejčić, sve je prisutne upoznao i s poviješću kravate, na što se svojom pričom o popularnosti i ulasku kravate u visoku britansku modu nadovezao i Rohan Moorty, bivši časnik podmornice, sadašnji član Uprave grada Londona. Uzvanici su također mogli sudjelovati i u izvlačenju tombole koja je donosila brojne vrijedne nagrade s područja hrvatske kulturne baštine i turističkih sadržaja poput noćenja za dvoje u Vinotelu na otoku Krku, večere za dvoje u restoranu i baru M&S na otoku Mljetu, te butelje izvrsnog pjenušca Gospoja s otoka Krka. Sam kraj događaja obilježila je revija mlade zagrebačke dizajnerice Mihaele Marković, koja je kroz pletenu odjeću svojim unikatnim stilom dokazala kako je spoj tradicije i modernoga moguć čak i u svijetu mode.

˝Cilj Hrvatskog svjetskog kongresa za Veliku Birtaniju i Republiku Irsku je izgradnja mosta između hrvatske i britanske kulture te sklapanje novih poslova u suradnji RH i Velike Britanije. Isto tako potrebno je i informirati britanske investitore o mogućnostima ulaganja u Hrvatskoj, ali i poticati provođenje humanitarnih akcija u Velikoj Britaniji čiji bi doprinos pomogao ljudima u neimaštini, posebice oboljeloj i nemoćnoj djeci Republike Hrvatske…˝ – u svojem je osvrtu na sam događaj izjavila predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa za Veliku Britaniju i Republiku Irsku, Mira Prakatur.

Autor: Ana Martinić