6.6 C
Zagreb
3.9 C
Zürich
9.2 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
21 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

ECO HERITAGE TASK FORCE 2018.

Ovogodišnji tradicionalni projekt Hrvatske matice iseljenika, Eco Heritage Task Force održat će se u Primorsko – goranskoj županiji, točnije u Fužinama i Selcu. Dogovor je to prvog radnog sastanka održanog u Rijeci kojem su nazočile rukovoditeljica Odjela za kulturu, Snježana Jurišić i voditeljica projekta, Nives Antoljak ispred organizatora HMI te pročelnica odjela za socijalnu politiku i mlade, Dragica Marač, ravnateljica Crvenog križa, Vesna Čavar, zamjenica župana, Marina Medarić i voditeljica kabineta župana i odnosa s javnošću Primorsko – goranske županije i Ermina Duraj ispred suorganizatora i domaćina ovogodišnjeg Task Force – a. Tom prigodom dogovoreni su lokaliteti na kojima će raditi sudionici Task Forca-a te ostale aktivnosti koje prate ovaj projekt.

Dio je to dragovoljnog programa koji Hrvatska matica iseljenika tradicionalno provodi od 1992. godine okupljajući mlade iz domovine i iseljeništva koji rade na zaštiti okoliša i kulturne baštine upoznajući pritom najljepše dijelove domovine svojih predaka. Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima, Bjelolasici, Koprivnici, Rovinju, Stonu, Murteru, Visu, Šibeniku i prošle godine u Ninu – naglasila je voditeljica projekta u HMI, Nives Antoljak.

U suorganizaciji Matičinog programa svoj doprinos ove godine daje Primorsko – goranska županija, koja će poduprijeti program namijenjen mladima u zaštiti okoliša, a u provedbu projekta uključit će se i Crveni križ Primorsko – goranske županije s kojim će se odraditi pomoć u kući samačkim domaćinstvima u Fužinama, Lokvama i Mrkoplju.

Tridesetak sudionika iz 15 –tak zemalja u Selcima će raditi na uređenju doma za nezbrinutu djecu te zaštite okoliša u tom kraju, s ciljem uređenja prostora koji će biti dobar primjer i za ostale subjekte u županiji. Pritom će učiti hrvatski jezik, snimiti film razviti informatičku i medijsku radionicu, sliku poslati u cijeli svijet, te upoznati prirodne ljepote Cresa, Krka, i parka prirode Golubinjak.

Prijave za ovaj tradicionalni projekt HMI primaju se do kraja lipnja a više informacija o samom projektu Eco Heritage Task Force 2018. na www.matis.hr i facebok profilu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije