6 C
Zagreb
4.2 C
Zürich
19.6 C
New York
18.1 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Ružici Kopačević – Miličević uručena medalja Gornje Austrije

Ružica Kopačević-Miličević rođena je 10. ožujka 1967. u posavskoj zelenoj ravnici i Donjem Svilaju kod Odžaka. Studij sociologije završila je na fakultetu političkih nauka i znanosti u Sarajevu, a 13. travnja 1992. zbog rata napustila Sarajevo i otišla u Austriju u grad Bad Ischl, gdje još uvijek živi i radi kao voditeljica ureda za integraciju. Ujedno je i voditeljica seminara i radionica za odrasle i omladinu na temu rasizma, multikulturalizma, diskriminacije, migracije i integracije.


Uz to, Ružica je osnivač i voditeljica platforme za međureligijski dijalog, na komunalnom nivou. Pisanjem se bavi od svoje osnovne škole. Do Domovinskog rata je isključivo pisala poeziju, dok se zadnjih godina više preusmjerila na prozu. Osim pisanja, bavi se autodidaktičkim slikanjem-crtanjem i iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi.

Zanimaju ju sve teme koje su vezane za manjine, mehanizme manipulacije, neovisno dali dolaze od države, religijskih institucija, medija ili pojedinaca. Granica i život na granici su ključne teme njenih razmišljanja. Kako u zemljopisnom, tako u metafizičkom smislu i kontekstu.

Dolaskom u Austriju, Ružica je marljivo učila i brzo naučila njemački jezik te sjajno i požrtvovano radila u izbjegličkom uredu Narodne pomoći. Prevodila je, predavala njemački jezik, brinula se za stanove te radila i pomogla gdje god je mogla i stizala.
U veoma kratkom vremenu uspjela je izgraditi funkcionalnu mrežu u Salzkammergutu, posebno za žene s novim obrazovanjima i mogućnostima integracije gdje je vodila tečajeve u malim skupinama pa čak i zajedno dok su kuhali.

Sa svojom nevjerojatnom predanošću Ružica Miličević je uspjela profesionalizirati mnoge njihove inicijative, a Ružičine ideje su usvojene u cijeloj Gornjoj Austriji. Danas, nakon 26 godina, ona je i dalje neumorna i stoji na strani onih kojima je potrebna pomoć, stručnost i ustrajnost.

Stoga je Ružica za svoj predani rad u četvrtak 5. travnja 2018. godine na svečanosti u Linzer Schlossmuseum-u odlikovana medaljom za zasluge Gornje Austrije, koju joj je dodijelio zemaljski poglavar Thomas Stelzer riječima „Integracija u Salzkammergutu je uspješna i ima svoje ime a to ime je – Ružica Kopačević Miličević,“  te dodao: „Draga gospođo mag. Miličević, želio bih izraziti svoju srdačnu zahvalnost za vašu aktivnu integraciju koja je danas društvena antena našeg društva, koja se ne zaustavlja no boji kože, društvenom podrijetlu ni religiji “.

Uz Ružičinu obitelj na proslavu i dodjelu medalje i plakete su došli prijatelji i gradonačelnik Hannes Heide.

Izvor: Posavina.org,  Mišo Perak

POVEZANI ČLANCI

Najnovije