9.8 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
7.8 C
New York
15.9 C
Buenos Aires
24.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Hrvatske udruge u iseljeništvu – HKUD “Fala” Schaffhausen

Za vsaku dobru reč, kaj reći si mi znala, za vsaki pogled tvoj, za vsaki smeh tvoj, fala! 

Hrvatsko kulturno umjetničko drušvo “Fala” osnovano je 1978. godine kao sastavni dio Misije St. Gallen kojoj je Schaffhausen u to vrijeme pripadao. U crkvenom zboru koji je tada vodio Karlo Margetić rodila se zamisao osnovati uz zbor folklorno društvo. Uz podršku voditelja Misije, fra Karla Lovrića, osnovano je društvo, plesači se jednom tjedno okupljaju i vježbaju hrvatske plesove u prostorijama župe St.Peter u Schaffhausenu. Od početka osnivanja do sredinom osamdesetih – svog povratka u domovinu, Falu je vodio Ladislav Fuš.

Još u istoj godini, 27. listopada 1978. godine, pod nazivom „HKM St.Gallen“ društvo nastupa u Merishausenu. 1979. članovi traže ime za društvo i većina se slaže s prijedlogom „Fala“, odabrano po pjesmi Dragutina Domjanića.

Jedna od prvih fotografija – HKUD “Fala” 1979.

Kupuju se nošnje i instrumenti, formira tamburaška sekcija koju vodi dr. Anđelko Krčmar i već za majčin dan u svibnju 1979. Fala nastupa uz pratnju tamburaša. Vremenom raste broj članova i kvaliteta nastupa sve je bolja.

Nakon nekoliko godina zajedničkog djelovanja s Misijom, krajem osamdesetih Fala se odvaja od Misije i od tada

djeluje samostalno.

Društvo cijelo vrijeme dobro surađuje s ostalim udrugama na području Schaffhausena, nastupa na hrvatskim hodočašćima u Švicarskoj i Njemačkoj, zabavama i za Švicarce.

Tokom domovinskog rata, Fala aktivno sudjeluje u humanitarnim akcijama, isto tako financijski pomaže obnovu oltara u crkvi St.Peter.

Svake godine u Thayngenu se organizira tradicionalna zabava na kojima su nastupala mnoga zvučna imena iz domovine: Ivo Robić, Vera Svoboda, Krunoslav Kićo Slabinac, Tomislav Ivčić, Marko Perković Thompson, Baruni, Gazde i mnogi drugi.

Hodočašće u Birnau, 1984. g.

Organiziraju se izleti u Hrvatsku i svaki put je cilj neko drugo područje gdje članovi imaju priliku upoznati onaj dio domovine koji još nikada nisu posjetili.

Izlet u Istru 2013.g.

Tijekom devedesetih… 

Kroz društvo su prošli mnogi Hrvati s područja Schaffhausena i okolice, teško je nabrojati sve koji su zaslužili da njihovo ime bude zapisano posebnim slovima jer iz mnogih godina nema zapisa. No svakako se ne smiju uz spomenute Karla Margetića, Ladislava Fuša – Slaveka i Anđelka Krčmara zaboraviti oni koji su u proteklih 40 godina vodili tamburašku ili folklornu sekciju: Štef Sermek, Tomo Tušek, Branimir Petranović, Ankica Škoda, Pave Medved, Mate Dujmović, Zdenko i Štefa Majnarić, Dragutin Pušec, Tomislav Bobinac, Lucija Bugara, Anđela Maloča, Domagoj Margetić te Ivan Tominac i Ankica Gomerčić. Uz sve njih, jedan je član bio aktivan skoro pa svih godina od osnivanja društva – Stjepan „Stipe“ Lucić.

Tri generacije Falaša, 2006.g.

Dugi niz godina Fala je djelovala kao društvo koje je vodilo nekoliko obitelji. Na godišnjoj skupštini održanoj 1. travnja 2006. godine uvedena je članarina, izabrani su upravni i nadzorni odbor i od tada Fala ima statute. Izborne skupštine upravnog i nadzornog odbora svake su dvije godine. Svih godina od osnivanja društvo vježba u prostorijama župe St. Petar. U župnom vijeću imaju svog člana, aktivno sudjeluju na sastancima ureda za integraciju. Uz očuvanje i njegovanje kulturnog hrvatskog blaga, često su aktivni i u humanitarnim akcijama.

Posebnu pažnju društvo je dobilo organizacijom međunarodne kulturno-zabavne večeri u rujnu 2013. godine.

Predsjednik društva je Dražen Bukovec, dopredsjednik i voditelj Ivan Tominac, rizničar Ivan Filipin. Uz njih, u upravnom odboru su Anita Alilović, Victoria Baljak, Anita Pušić i Valerija Rukavina, dok su u nadzornom odboru Katarina Dujmović, Mirjana Kralovec i Brigita Turkalj.

Trenutno društvo broji 35 aktivnih, prvenstveno mladih članova koji plešu u dvije folklorne sekcije, aktivnima i dječjoj. Tamburaški sastav «Ekipa» koji je nekada bio u sastavu društa i koji se u međuvremenu osamostalio prati ih često na nastupima.

Nastup kod Slavonac Zug’97, 2017.g.

Uz aktivne članove, društvo ima mnoge simpatizere i prijatelje koji Falu podržavaju svojim pasivnim članstvom.

Ove godine HKUD «Fala» obilježava 40 godina svog djelovanja. Tim povodom organiziraju, u subotu 8. rujna 2018. mini smotru folklora na kojoj će sudjelovati udruge iz Švicarske, Njemačke i Hrvatske. Nakon smotre, svojim bivšim članovima i gostima sadašnja uprava priprema zabavu te najavljuju mnogobrojna iznenađenja.

Više o društvu klikni

Kontakt: fala.schaffhausen@gmail.com

POVEZANI ČLANCI

Najnovije