Hrvatski susreti u Rimu 2018 – Nogometni turnir prijateljstva

U sklopu projekta “Hrvatski susreti u Rimu 2018.” – udrugaHrvatsko – talijanski Mozaik Rim“ organizira 3. manifestaciju –  Nogometni turnir prijateljstva /”Torneo dell’Amicizia” u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Rimu pod pokroviteljstvom Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan RH, CONI (Talijanski olimpijski odbor), Grad Rim, FIGC, Hrvatska Turistička zajednice iz Milana i  Udruge Jedna Musika iz Acquaviva Collecroce (Kruč).

Prvi put turnir prijateljstva organiziran je 2014. na kojem su sudjelovala veleposlanstva Kosova, Kazahstana, Albanije, Perua i Hrvatske, a već na drugom turniru 2015. sudjelovala su veleposlanstva Čilea, SAD-a, Španjolske, San Marina, Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Italije i Hrvatske, na trećem 2016. veleposlanstva Perua, Maroka, Venezuele, Italije Saudijske Arabije, Egipta, Rusije, Ekvadora, Kosova, i Hrvatske, dok su 2017.  sudjelovali veleposlanstava Perua, Venezuele, Italije, Saudijske Arabije, Egipta, Rusije, Brazila i Hrvatske.

Na ovogodišnjem turniru natječe se sedam ekipa iz veleposlanstava Saudijske Arabije, Egipta, Rusije, Brazila, Kolumbije, Rumunjske i Hrvatske.

Peti  turnir prijateljstva početi će 19. travnja 2018. a završaviti 12. svibnja svečanom ceremonijom uručenja nagrada na kojem će sudjelovati veleposlanici svih nazočnih zemalja, diplomatski predstavnici, predstavnici kulturnih i sportskih udruga država sudionica turnira.

Sudionici zemalja imat će svoje štandove na kojima će predstaviti tipične specijalitete nacionalnih kuhinja, suvenire, turistički promidžbeni materijal i razne publikacije.

Na  turniru prijateljstva nema samo nogometa već i puno drugih kulturnih događanja, a za sve učenike hrvatske nastave u Rimu turnir je zabavno iskustvo, prilika za druženje i razvijanje duha zajedništva, jačanje hrvatskoga identiteta, ali i divna lekcija o bogatstvu multikulturalnosti.

Voditeljica projekta je Zrinka Bačić koja je ujedno i trener hrvatske momčadi „CROAZIA“ već punih  7 godina. 

Autor fotografija: Zrinka Bačić