7.5 C
Zagreb
6.4 C
Zürich
4.1 C
New York
24.2 C
Buenos Aires
21.7 C
Melbourne
Nedjelja, 25 veljače 2024
spot_img

Hrvatske udruge u iseljeništvu – FS “Adria“ Duisburg

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_heading heading=’Hrvatske udruge u iseljeništvu – FS “Adria“ Duisburg’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” admin_preview_bg=”][/av_heading]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’5px,15px’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_image src=’https://moja-domovina.net/wp-content/uploads/2018/04/600D45C6-5C68-448A-B178-10084C65995B.jpeg’ attachment=’15248′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=’lightbox’ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]
Tamburaši svirajte, pajdašice tancajte!

Folklorna skupina ADRIA je jedna od mlađih folklornih skupina hrvatskog iseljeništva u Njemačkoj, osnovana 16. veljače 2003. godine u suradnji Hrvatske katoličke misije i Saveza Hrvata u Duisburg i to na inicijativu Snježane Gudilin i Tanje Maleš – Krznar, koja skupinu i danas uspješno vodi. U početku skupina je brojila tek dvanaestoro članova, a danas ih broji oko 45.

Svakoga utorka u popodnevnim satima, članovi se okupljaju u prostorijama misije Duisburg. Njihova voditeljica uči ih napjevima, plesovima i tradicionalnim glazbalima.

Od samih početaka folklornoj grupi cilj je bio zainteresirati mlade ljude i djecu za folklornu baštinu i narodne pjesme iz raznih krajeva naše domovine. U ovih 15 godina, malo po malo, uz neumorni trud dobrotvornih ruku Katoličke Misije Duisburg i samih plesnih članova, folklornu grupu ADRIA ukrašavaju: slavonske, ličke, neumske, međimurske, hercegovačke i bunjevačke tradicionalne nošnje. Kao najveći dobrotvor nošnjama pridonose vješte ruke Anke Vrkić, Mande Oršulić i Ljiljane Galić.

Kako bi obogatile nošnje, članice se školuju na seminaru na otoku Braču. Ispod hrvatskog iseljeničkog folklornog neba, folklorna skupina aktivna je u različitim organizacijskim oblicima u svih 15 godina djelovanja. Najviše nastupa zabilježili su na njemačkim međunarodnim priredbama u Duisburgu s prosječno 12 nastupa kroz godinu. Kroz nastupe skupina promovira hrvatsku kulturnu baštinu. Osim na međunarodnim festivalima, ADRIA nastupa i u susjednim Hrvatskim katoličkim misijama u Mülheim a. d. Ruhr/ Essen, u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hannover, Stuttgart-Zentrum, u Rotterdamu u Nizozemskoj, te na Hrvatskim folklornim festivalima u Frankfurtu, Novoj Gradišci, Vinkovačkim jesenima, Zagrebu i Beču, gdje su već nekoliko godina redovni gosti. Najveće uspjehe zabilježili su 2011. godine na Međunarodnoj smotri u Zagrebu, gdje su imali priliku predstaviti svoje koreografije kao zastupnici Hrvata u Njemačkoj i drugo mjesto u kategoriji Hrvatskih folklornih skupina u Njemačkoj na Folklorijadi u Filderstadtu 2014. godine.

Pod pokroviteljstvom Saveza Hrvata, voditeljica Tanja Maleš – Krznar već deset godina organizira jednotjedni tečaj tradicionalnih glazbala ljerice/diple i tamburice. Skupina se može pohvaliti i folklornim orkestrom koji nosi ime “Zlatni Zvuci” i koji broj 10 članova. Vježbaju i nastupaju s pet vrsta tradicionalnih glazbala od gajdi, dipli, dvojnice, lijerice, samice, ličke dangubice sve do samog tamburaškog sastava koji su osnovali kroz zadnje dvije godine. Redovito vježbaju petkom u misijiskim prostorijama od 18:30 – 22:00 sati – podijeljeni u tri skupine: početnike, srednje tamburaše i A tamburaše.

Svojom pjesmom i plesovima, folklorna skupina ADRIA već 15 godina uljepšava folklorne festivale i priredbe po cijeloj Njemačkoj. Za svojih desetu obljetnicu snimili su i CD s napjevima Hrvatske i BiH. Cd sadrži cijeli njihov rad i trud iz proteklih deset godina. Bogat je i ispunjen napjevima kao i tradicionalnim glazbalima i tamburaškim orkestrom. Mladi folklorne grupe su izuzetno aktivni u katoličkoj misiji. U njihovim očima gori hrvatski plamen i neumorni su u naučavanju novih pjesma, nebitno je li to crkvena ili folklorna.

Voditeljica se osjeća dužna nuditi im jednu od tri mogućnosti druženja. Osim crkve i hrvatske škole, u folkloru im se nudi mogućnost druženja prilikom kojih će koristiti svoj maternji jezik i upoznavati svoju kulturu. Mnogi mladi ljudi iz skupine ADRIA su talentirani i rad s njima je jako zanimljiv. Nastupi i izleti u druge misije i domovinu su jako bitni i kreiraju njihov rad i trud. Svojim pjevanjem obogaćuju nedjeljna sveta slavlja, blagdane, ponekad i na vjenčanjima.

Koncertom zajedništva obilježiti će svojih 15 godina intenzivnoga rada 28. travnja 2018. u 19:30 sati u Kulturkirche Liebfrauen – Duisburg koji će održati zajedno s gostima iz domovine, Kud-om Sesvete. Bogat večernji program biti će ispunjen napjevima, tamubraškim intermezzima, klapskim pjevanjem, zvucima gajdi i folklornih plesova cijele hrvatske tradicije.

Više o udruzi: FS Adria
[/av_textblock]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’5px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

[/av_textblock]
[/av_one_full]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije