14.4 C
Zagreb
5.4 C
Zürich
9.4 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
19.5 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Hrvatske udruge u iseljeništvu – FS “Adria“ Duisburg

Tamburaši svirajte, pajdašice tancajte!

Folklorna skupina ADRIA je jedna od mlađih folklornih skupina hrvatskog iseljeništva u Njemačkoj, osnovana 16. veljače 2003. godine u suradnji Hrvatske katoličke misije i Saveza Hrvata u Duisburg i to na inicijativu Snježane Gudilin i Tanje Maleš – Krznar, koja skupinu i danas uspješno vodi. U početku skupina je brojila tek dvanaestoro članova, a danas ih broji oko 45.

Svakoga utorka u popodnevnim satima, članovi se okupljaju u prostorijama misije Duisburg. Njihova voditeljica uči ih napjevima, plesovima i tradicionalnim glazbalima.

Od samih početaka folklornoj grupi cilj je bio zainteresirati mlade ljude i djecu za folklornu baštinu i narodne pjesme iz raznih krajeva naše domovine. U ovih 15 godina, malo po malo, uz neumorni trud dobrotvornih ruku Katoličke Misije Duisburg i samih plesnih članova, folklornu grupu ADRIA ukrašavaju: slavonske, ličke, neumske, međimurske, hercegovačke i bunjevačke tradicionalne nošnje. Kao najveći dobrotvor nošnjama pridonose vješte ruke Anke Vrkić, Mande Oršulić i Ljiljane Galić.

Kako bi obogatile nošnje, članice se školuju na seminaru na otoku Braču. Ispod hrvatskog iseljeničkog folklornog neba, folklorna skupina aktivna je u različitim organizacijskim oblicima u svih 15 godina djelovanja. Najviše nastupa zabilježili su na njemačkim međunarodnim priredbama u Duisburgu s prosječno 12 nastupa kroz godinu. Kroz nastupe skupina promovira hrvatsku kulturnu baštinu. Osim na međunarodnim festivalima, ADRIA nastupa i u susjednim Hrvatskim katoličkim misijama u Mülheim a. d. Ruhr/ Essen, u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hannover, Stuttgart-Zentrum, u Rotterdamu u Nizozemskoj, te na Hrvatskim folklornim festivalima u Frankfurtu, Novoj Gradišci, Vinkovačkim jesenima, Zagrebu i Beču, gdje su već nekoliko godina redovni gosti. Najveće uspjehe zabilježili su 2011. godine na Međunarodnoj smotri u Zagrebu, gdje su imali priliku predstaviti svoje koreografije kao zastupnici Hrvata u Njemačkoj i drugo mjesto u kategoriji Hrvatskih folklornih skupina u Njemačkoj na Folklorijadi u Filderstadtu 2014. godine.

Pod pokroviteljstvom Saveza Hrvata, voditeljica Tanja Maleš – Krznar već deset godina organizira jednotjedni tečaj tradicionalnih glazbala ljerice/diple i tamburice. Skupina se može pohvaliti i folklornim orkestrom koji nosi ime “Zlatni Zvuci” i koji broj 10 članova. Vježbaju i nastupaju s pet vrsta tradicionalnih glazbala od gajdi, dipli, dvojnice, lijerice, samice, ličke dangubice sve do samog tamburaškog sastava koji su osnovali kroz zadnje dvije godine. Redovito vježbaju petkom u misijiskim prostorijama od 18:30 – 22:00 sati – podijeljeni u tri skupine: početnike, srednje tamburaše i A tamburaše.

Svojom pjesmom i plesovima, folklorna skupina ADRIA već 15 godina uljepšava folklorne festivale i priredbe po cijeloj Njemačkoj. Za svojih desetu obljetnicu snimili su i CD s napjevima Hrvatske i BiH. Cd sadrži cijeli njihov rad i trud iz proteklih deset godina. Bogat je i ispunjen napjevima kao i tradicionalnim glazbalima i tamburaškim orkestrom. Mladi folklorne grupe su izuzetno aktivni u katoličkoj misiji. U njihovim očima gori hrvatski plamen i neumorni su u naučavanju novih pjesma, nebitno je li to crkvena ili folklorna.

Voditeljica se osjeća dužna nuditi im jednu od tri mogućnosti druženja. Osim crkve i hrvatske škole, u folkloru im se nudi mogućnost druženja prilikom kojih će koristiti svoj maternji jezik i upoznavati svoju kulturu. Mnogi mladi ljudi iz skupine ADRIA su talentirani i rad s njima je jako zanimljiv. Nastupi i izleti u druge misije i domovinu su jako bitni i kreiraju njihov rad i trud. Svojim pjevanjem obogaćuju nedjeljna sveta slavlja, blagdane, ponekad i na vjenčanjima.

Koncertom zajedništva obilježiti će svojih 15 godina intenzivnoga rada 28. travnja 2018. u 19:30 sati u Kulturkirche Liebfrauen – Duisburg koji će održati zajedno s gostima iz domovine, Kud-om Sesvete. Bogat večernji program biti će ispunjen napjevima, tamubraškim intermezzima, klapskim pjevanjem, zvucima gajdi i folklornih plesova cijele hrvatske tradicije.

Više o udruzi: FS Adria

POVEZANI ČLANCI

Najnovije