Na izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH iz Austrije ide Antonella Rašić

Kako dani postaju sve topliji i lagano se približava ljeto, tako nam se bliži i jedno modno natjecanje nešto drugačije vrste. Naime, i ove godine i to peti put za redom, Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, organizira reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Ovaj hvale vrijedan projekt, koji se do sada održavao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad, već tradicionalno okuplja brojne Hrvatice i Hrvate sa svih kontinenata, koji se sastanu u prekrasnom kramelu Sv. Ilije na obalama Buškog jezera u Općini Tomislavgrad.

Nema sumnje da će i ove godine brojne ljepotice u narodnim nošnjama ukrasiti ovu reviju, a mi vam danas predstavljamo jednu od potencijalnih kandidatkinja – Antonellu Rašić.
Antonella je mlada djevojka koja boravi i studira u Innsbrucku, glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol. Rođena je 12. srpnja 1997. u Innsbrucku gdje uspješno završava gimnaziju i maturira 2016. godine. Trenutno je studentica druge godine na Visokoj pedagoškoj školi u Innsbrucku. Glazba, ples i folkor predstavljaju Antonelli mnogo više od hobija, s obzirom na to da je 12 godina učila svirati klavir u glazbenoj školi, ali vrijedi i napomenuti da joj nisu strani niti saksofon, flauta i gitara, koje svira već par godina. No lista Antonellinih glazbeno-folklornih aktivnosti tu ne prestaje.

Kroz svoje školovanje u raznim školskim zborovima imala je priliku dokazati i svoj pjevački talent, koji dolazi do izražaja i u dječjem zboru Hrvatske katoličke misije u Innsbrucku, kojega Antonella zajedno sa svojom majkom već neko vrijeme uspješno organizira i vodi. Od 2007. godine članica je folklorne skupine „Posavina“ iz Innsbrucka, s kojim je proputovala mnoge austrijske gradove. Prošle i pretprošle godine nastupala je sa svojim društvom i na velikoj smotri folklora u Zagrebu, a uz sve to, imala je priliku usavršiti svoje vještine i u sklopu ljetne škole folklora u Zadru.

Glazbeni talent i strast za folklorom kod Antoenelle sigurno nisu slučajni. Ona naime dolazi iz jedne glazbeno i sportski iznimno nadarene obitelji, koja joj je prenijela ne samo ljubav prema glazbi, nego također i prema hrvatskoj kulturi i običajima, čijem očuvanju Antonella daje iznimno veliki doprinos. Njena majka je rođena u Čapljini, otac u Daruvaru, a Antonella je pokupila i predstavlja ono najbolje što ove dvije tradicionalne hrvatske regije, Hercegovina i Slavonija, nude.
Vrijedi napomenuti da kako ona tako i cijela njena obitelj koriste svaku priliku da posjete Hrvatsku i to, kako smo vidjeli, ne samo u svrhu odmora nego i učenja nečeg novog. Stoga nema nikakve sumnje da će Antonella biti i više nego dostojna predstavnica Hrvatica iz Austrije na nadolazećoj reviji folklora u Tomislavgradu.