U potrazi za frankopanskim posjedima – Izložba u Ogulinu

U Zavičajnom muzeju grada Ogulina  17.05.2018. otvorena je  povodom obilježavanja 900. godina od prvog pisanog spomena knezova Krčkih Frankopana i Međunarodnog dana muzeja zanimljiva izložba fotografija Darka Antolkovića pod nazivom “U potrazi za frankopanskim posjedima“.

Kroz ovu izložbu želi se predstaviti zaostala baština knezova krčkih Frankopana kao što su utvrde, crkve, kapele i sva graditeljska baština povezana s Frankopanima. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije sljedećih lokaliteta: Kaštel gradec, Frankopanski Kaštel na Krku, Fortičina Omišalj, Kaštel Baška, Stari grad Hreljin, Stari grad Ogulin, Modruš, Gvozd, Crkva bl. Djevice Marije od Čudesa Oštarije, Kaštel Drivenik , Stari grad Bosiljevo, Stari grad Bakar, Kaštel Grižane , Stari grad Trsat, Frankopanski kaštel u Novom Vinodolskom, Crkva sv, Duha u Modrušu i Tržan grad.

Za grad Ogulin ova izložba je od iznimnog značaja. Istaknuo je to u uvodnom govoru svećenik Ante Luketić, zahvalivši Darku Antolkoviću što je izložba otvorena u ovom predivnom Frankopanskom zdanju koje je izgradio Bernard Frankopan. Naglasio je također da su ovo veliki potencijali za sam grad Ogulin u turističkom i gospodarskom smislu. Frankopani su imali i veliki utjecaj na crkveni život na ovom području, na kojem su posjedovali pet crkvenih centara, a među njima i grad Otočac.

Uvidjevši da Modruš neće izdržati navalu Osmanlija, Bernardin Frankopan je iznad ponora rijeke Dobre dao  sagraditi novu utvrdu, današnji Stari grad Ogulin gdje se nalazi ovaj muzej. Frankopani su, iako u službi drugih nastojali ostati samostalni, frankopanski rod bio je identitet očuvanja Hrvatskog kraljevstva u to doba, naglasio je svećenik Luketić,  spomenuvši na kraju da su obiteljske razmirice i politička nesnalažljivost dovele do propasti Frankopanskog carstva .

Sam autor fotografija ukratko se obratio posjetiteljima izložbe, pozdravivši prisutne a posebno i prisutne iz susjednog grada Otočca koje s ovom izložbom i Ogulinom vežu Frankopani i njihova baština.
Izložene fotografije na prisutne su ostavile jak dojam,  utisci su iznimno pozitivni jer je fotograf na najbliži i najljepši način okom fotografa uspio promatraču približiti Frankopansku baštinu.

Ciljevi izložbe su osvještavanje građana o vrijednosti i važnosti frankopanske baštine i ostavštine ove značajne velikaške obitelji koja je stoljećima sudjelovala u kreiranju Hrvatske, u 15. stoljeću i ogulinske povijesti,
razvijanje senzibiliteta, pogotovo kod mladih prema povijesnim i arheološkim temama te kulturnoj baštini općenito, poticanje na obnovu i zaštitu zapuštenih utvrda, te stavljanje utvrda u turističku ponudu

U Zavičajnom muzeju postoji i spomen soba za poginule Hrvatske branitelje s Ogulinskog područja, tamna soba s križem na kojim svijetle pločice s imenima branitelja, knjiga sa slikama i predivni stihovi Ante Jakšića – posveta za heroje.

Posjeta gradu Ogulinu zasigurno bi mnogima mogao biti jedan prekrasan izlet tokom kojeg bi mogli posjetiti izložbu koja će trajati od 17.05.-30.06.2018. Uz šetnju gradom, pružiti će vam se između ostalog prilika baciti  pogled u Đulin ponor gdje je prema legendi djevojka Đula zbog nesretne ljubavi, gubitka svog mladića kapetana Milana u boju, svoj mladi život skončala u ponoru rijeke Dobre.

Autor: Jelena Benčić