Susret Hrvata u Padovi

I ove godine,  prilikom  slavlja u čast  Sv. Leopolda Mandića u njegovom Svetištu u Padovi  održao se već 12. po redu, tradiconalni dvodnevni skup  Hrvata i hrvatskih zajednica iz Italije i hodočasnika iz Hrvatske. Slavljenje je organizirala Hrvatska zajednica u Venetu u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika iz Dubrovnika.

Bila su to dva prekrasna zajednička dana ispunjena duhovnošću, kulturnim običajima, informativnim sadržajem te zajedničkim druženjem uz veselje i pjesmu.

Skup su svojom nazočnošću uljepšali mnogobrojni uzvanici: Jasen Mesić – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu Neven Pelicarić – izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine; Draženka Arar – savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, Dubravka Severinski – načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Hrvatske i Alen Matanić – voditelj Službe za gospodarsku suradnju. Uz njih, također su nazočili Hrvati iz Italije: Nevenka Grdinić – generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu i Iva Pavić – generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu,  predsjednici hrvatskih zajednica, udruga i instituta u Talijanskoj Republici; Ivana Milina – Rim, Snježana Hefti – Milano, Tatjana Barković – Udine, Damir Murković – Trst, Simona Sandrić-Gotovac – Rim i Svjetlana Lipanović – Rim .

U nedjelju na Duhove, svečanu Sv. Misu na hrvatskom jeziku predvodio je don Miljenko Babaić, dekan Stonskog dekanata, potaknuvši na razmišljanje svojom prekrasnom propovjedi, a uzveličao svojim pjevanjem Mješoviti zbor Libertas iz Dubrovnika, koji je uz to u subotu održao prekrasan koncert.

U sklopu programa održan je i informativni sastanak na kojem je Dragica Hadrović – članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predstavnica hrvatskog iseljeništva za Italiju izvjestila predstavnike zajednica o Zaključcima I. Plenarne sjednice drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, poslije čega se raspravljalo o pojedinim pitanima.

Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te predstavnici hrvatske diplomacije u talijanskoj republici.

Susret je uz savršenu organizaciju Duške Madunić, predsjednice Hrvatske zajednice u Venetu  i Maje Mozara, voditeljice ureda  Hrvatske matice iseljenika iz Dubrovnika završio zajedničkim ručkom i druženjem.

Autor:
Dragica Hadrović