1.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
9.9 C
New York
22.1 C
Buenos Aires
19.2 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Poziv na prijateljski susret Vukovara i Chura

Prvo putovanje državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonka Milasa u Švicarsku u lipnju 2016., koje je između ostalog bilo i njegovo prvo službeno putovanje u inozemstvo, ove godine ima svoj nastavak.

Pri tom prvom susretu, u razgovoru s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Zürichu, Slobodanom Mikacom, stvorila se zamisao povezati jedan hrvatski grad sa švicarskim. U potrazi za gradom u Švicarskoj, Mikac je pronašao glavni grad istočnog kantona Graubündena, Chur. U tom mu je pomogla Hrvatska zajednica Graubünden koja je uz Generalni konzulat suorganizator ovog prvog prijateljskog susreta Chura i Vukovara.

Na susret u Chur dolazi delegacija iz Vukovara, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Na naš upit, odakle je krenula ova zamisao, nasmijao se i rekao:“Od mene nije. Inicijatori ove, hvale vrijedne akcije su Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas i Generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, Slobodan Mikac. Kao poveznica naše domovine i Vukovara sa Švicarskom, tko bi mogao biti bolja poveznica od dobitnika Nobelove nagrade, Lavoslava Ružičke rođenog u Vukovaru koji je svoju karijeru ostvario i usavršio u Švicarskoj? On zaslužuje mnogo više pažnje od svog rodnog Vukovara i na tom planiramo u budućnosti poraditi. Nadamo se da će kroz ovo prijateljstvo doći do ekonomske suradnje i povezivanja gospodarstvenika, kako Švicaraca, tako i Hrvata iz Švicarske s Vukovarom,“ kazao je između ostalog Penava.

Generalni konzul Slobodan Mikac izrazio je u razgovoru zadovoljstvo što će već na prvom susretu biti potpisana Povelja o prijateljstvu.  „U djelokrug poslova GKRH u Zurichu između ostalog spada i promocija Republike Hrvatske te povezivanje Hrvata i Švicaraca ne svim poljima. Kako je RH još uvijek nedovoljno poznata većini Švicaraca, Generalni konzulat u Zürichu pokrenuo je inicijativu približavanja gradova Chura i Vukovara. Ta dva grada, svaki na svoj način simboli su država i regija u kojima se nalaze. Chur, kao najstariji grad Švicarske i sjedište Biskupije kojoj pripadaju i gradovi poput Züricha, primjer je uspješne zajednice, koja je između ostalog i dom nekoliko stotina Hrvata. Oni su prema riječima gradonačelnika Ursa Marti vrijedni članovi zajednice i s njima nema nikakvih problema, a mnogi se ističu i svojim društvenim angažmanom na polju sporta, kulture i znanosti,“ istaknuo je Mikac.

Također je izrazio nadu da će ovo prijateljstvo otvoriti vrata budućoj suradnji na različitim stranama. „U prvom redu ovi će susreti mladima iz oba grada omogućiti da se bolje upoznaju i promoviraju vrijednosti koje ih zbližavaju – mladenački polet i otvorenost, njegovanje tradicije i europskih vrijednosti te kreiranje zajedničke budućnosti na principima prijateljstva uvažavanja različitosti, ali još više isticanje zajedničkih prioriteta kao doprinos boljitku dvaju gradova, županija/kantona i ne manje važno dvije prijateljske države.“

Posebnu zahvalu u pomoći pri ostvarenju ovog značajnog događaja Generalni konzul uputio je honorarnom konzulu Grenade dr. Franzu Hidberu, te Hrvatskoj zajednici kantona Graubünden i g. Marijanu Marijanoviću, bez čije bi svesrdne pomoći ovaj susret bilo teško organizirati.

Gospodin Marijan Marijanović mišljenja je, kao i predsjednik grada Chura, gospodin Urs Marti da ovaj događaj može označiti početak jednog prijateljstva koje bi moglo biti samo na dobrobit svim akterima. To prijateljstvo, unatoč brojnim suprotnostima živjet će onoliko koliko ga budu nosili svi sudionici ovog događaja. Urs Marti se veseli ovom susretu, iz intervjua koji je dao “Bündner Woche” pokazao je da je već stekao određene simpatije prema gradu Vukovaru. Istaknuo je između ostalog i Hrvatsku zajednicu Graubünden koja je svojim aktivnostima u gradu Churu ostavila dubok trag. U subotu, 9. lipnja s početkom u 19.00 sati, dvoranu Titthof ispuniti će domaćini Švicarci, gosti iz domovine i Hrvati iz cijele Švicarske. Grad Vukovar dobiti će priliku ove večeri gostima pokazati svoje pravo lice – lice grada koji gleda u budućnost. Uz delegaciju grada Vukovara, na susret dolazi i HKGD “Dunav” iz Vukovara koji će nastupiti u kulturnom djelu programa. Svoj dolazak najavili su također i iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. «Nadamo se da ovaj događaj neće ostati zabilježen samo u medijima i poveljama. Mi iz Hrvatske zajednice Graubünden spremni smo nositi ovaj projekt, očekujući da će nas podržati svi Hrvati naše regije i šire,» naglasio je Marijan Marijanović te pozvao sunarodnjake na svečanost u dvoranu Titthof.

Program  Chur_Vukovar

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije