32.6 C
Zagreb
24.2 C
Zürich
26.3 C
New York
12.1 C
Buenos Aires
28.8 C
Melbourne
Srijeda, 17 srpnja 2024

Svečano obilježen prvi prijateljski susret Vukovara i Chura

Da su Hrvati koji desetljećima žive izvan domovine najbolji most prema domovini pokazalo se u subotu, 9. lipnja 2018. godine u švicarskom gradu Churu. Savršena švicarsko-hrvatska organizacija prijateljskog susreta Vukovara i Chura, kombinirana s gostoljubljivošću domaćina oduševila je sve koji su nazočili ovom događaju.

O inicijativi koja je krenula u kombinaciji Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji pisali smo u najavi.

Realizacija inicijative održala se 8. i 9. lipnja 2018. u Churu na zadovoljstvo svih aktera koji su bili dio ovog susreta.

Službenu delegaciju iz domovine koju su činili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, voditeljica Odjela za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Croatiana Orešković, načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, zajedno s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji Slobodanom Mikcem te predsjednikom Hrvatske zajednice Graubünden Marcelom Djakovićem i tajnikom Marijanom Marijanovićem dočekali su i ugostili u gradskoj vijećnici predsjednik grada Chura Urs Marti i član gradskog poglavarstva Patrik Degiacomi.

Nakon upoznavanja i predstavljanja gradova te razgovora o ciljevima i mogućnostima ovakvih susreta, potpisana je Povelja o prijateljskom susretu kojom su gradovi izrazili namjeru da će njegovati i unaprjeđivati međuljudske, kulturne i turističke odnose. Kao poveznica između gradova djelovat će Hrvatska zajednica Graubünden. Kroz razmjenu će se poticati  i stvarati mogućnost između udruga i saveza koje će povezivati građane Vukovara i Chura.

Hrvatska delegacija imala je poslije zajedničkog ručka priliku prošetati gradom Churom i upoznati ga te posjetiti štand grada Vukovara gdje su se za večernji program tamburicama, pjesmom i plesom pripremali članovi HKGD Dunav iz Vukovara.

Nakon što su svečani program dvojezično otvorili te goste i uzvanike pozdravili voditelji cjelovečernjeg programa Anica Kutleša i Ivan Marijanović, u ime grada domaćina srdačnu dobrodošlicu gostima uputio je gradonačelnik Urs Marti. “Veseli me i čast mi je što vas mogu pozdraviti u ime Gradskog vijeća i turističke zajednice. Chur je prekrasan stari grad, otvoren za nova prijateljstva i veselimo se novim susretima. Poziv da se povežemo s Vukovarom generalnog konzula Mikca i državnog tajnika Milasa rado smo prihvatili. Jučer i danas razgovarali smo o tom kako povezati mlade i potpisali Povelju o prijateljstvu. O svima nama i vama ovisi hoće li se to prijateljstvo i razviti. Poznavajući Hrvatsku zajednicu Graubünden, kojoj zahvaljujem na organizaciji, siguran sam da će se ovo prijateljstvo kvalitetno razvijati,” rekao je između ostalog Marti i zahvalio Marijanu Marijanoviću, Danieli Federer i Robertu Furreru na njihovom doprinosu i angažmanu u organizaciji ovog susreta.

Prikazivanjem video spota grada Chura počeo je kulturni dio programa koji je bio švicarsko-hrvatskog sadržaja. Najstariji švicarski običaj, jodlanje približile su gostima članice dvojca MalTrin koje su već prvom pjesmom osvojile publiku.

Kao jedan od glavih aktera ovog susreta, inicijativu je predstavio Generalni konzul Slobodan Mikac. Osvrnuo se u svom govoru na prve kontakte i zahvalio za pomoć honorarnom konzulu Grenade dr. Franzu Hidberu. Također je zahvalio Hrvatskoj zajednici, gosp. Marijanu Marijanoviću te istaknuo još dvije osobe koje su u organizaciji susreta odradile veliki administrativni dio – gđu Danielu Federer i gđu Marinu Sekulić. „Prijatelji se ne gledaju, već zajedno gledaju u istom smjeru,poručio je Mikac gradovima i svima koji su krenuli graditi ovo prijateljstvo.

Da se i u Švicarskoj njeguje nacionalno kulturno blago već u najranijim godinama, prikazali su članovi Kindertrachtengruppe Rheinwald koju čine djeca i mladi različitog uzrasta. Njihov simpatičan nastup publika je u više navrata pratila pljeskom.

U svom pozdravnom govoru, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas obratio se i u ime Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg ureda zahvalio na toploj dobrodošlici i na trudu svima koji su ga uložili da gradovi Chur i Vukovar postanu gradovi prijatelji. „Hrvatska zajednica u svijetu najbolji je most između Hrvatske i država u kojima su nastanjeni. U povijesti Hrvatske i Švicarske o povezanosti govori nobelovac Lavoslav Ružička, danas dijelimo neke nove hrvatsko-švicarske nade s kojima će se zasigurno ponositi obje zemlje. Događaji poput današnjeg su važni, zahvaljujem svima koji promiču ove hrvatsko-švicarske odnose,“ kazao je između ostalog Milas.

Slijedio je nastup učenika Hrvatske nastave iz Chura koji su u svojim recitalima dotaknuli domovinu, Vukovar i Slavoniju. Ovaj dio upotpunila je svojim nastupom pobjednica natjecanja „Hrvatska nastava traži zvijezdu“ Katarina Duvnjak koja je odsvirala dvije kompozicije na harfi.

Zadnji dio kulturnog programa pripao je Vukovarcima. Ponajprije čovjeku kojeg su i Hrvati u iseljeništvu prepoznali kao čovjeka koji je probudio i pokrenuo grad Vukovar – gradonačelniku Ivanu Penavi koji je srdačno pozdravio i zahvalio domaćinu i svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog prijateljstva. „Svi mi znamo što nam znači Vukovar. Tu smo da steknemo nova prijateljstva i nova saznanja,tu smo da učimo jedni od drugih, tu smo da uzmemo drugi smjer i budemo osovina – grad simbol koji će stvarati most između Hrvatske i iseljeništva. Budite na ponos i vašim drugim domovinama, zemljama u kojima živite,“ rekao je i pozvao nazočne da posjete Vukovar. Simpatije i najkritičnijih Švicaraca pridobio je u trenutku kad ih je pozdravio s „Grüezi mitenand“.

Kratak film o Vukovaru zaokupio je pažnju nazočnih i probudio želju kod domaćina posjetiti grad kojeg su neki zainteresirani, to se iz razgovora moglo zaključiti već dobro upoznali. Nastup članova HKGD Dunav bio je doslovce šlag na torti. Već i same bogate nošnje djevojaka koje su nastupale izazvale su divljenje domaćina. A da su plesom i pjesmom oduševili, bilo je više nego očito. Zadnjom točkom svog nastupa, kad su na perfektnom njemačkom jeziku otpjevali pjesmu grada Chura Stadtlied“, Vukovarci su uspjeli izmamiti i pokoju suzu kod domaćina.

Završna riječ pripala je generalnom konzulu Slobodanu Mikcu koji je uručio zahvalnice svima koji su to i zaslužili. Nakon zajedničke fotografije, večer je nastavljena ugodnim razgovorima i pjesmom tamburaša Dunava.

Hrvatska zajednica Graubünden slavi ovih dana 25. obljetnicu postojanja. Za ovaj dan, koji je perfektno organizirala i kojim je istodobno obilježena i ta obljetnica, zajednica se intenzivno pripremala. Od petka do nedjelje ugostili su i bili domaćini delegaciji i folklorašima iz domovine. Svečanost u dvorani prikazala je ono važno – zajedništvo koje je neophodno za kvalitetnu organizaciju ovakvog događaja. Nazočnost gradonačelnika Martija pri dolasku i ispraćaju delegacije puno govori – govori da je grad Vukovar pronašao partnera kakvog se ne pronalazi na svakom uglu. Uistinu, bilo je lijepo u subotu na ovom prijateljskom susretu kao Hrvat sjediti među Švicarcima.

Foto: Hrvatska zajednica Graubünden

POVEZANI ČLANCI

Najnovije