14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
19.5 C
Buenos Aires
24 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

52. Hodočašće Hrvata Švicarske u Einsiedeln

52. Svehrvatski molitveno-pokornički pohod Marijinu svetištu u Einsiedeln kao svake godine okupio je 9. i 10 lipnja 2018. mnogobrojne vjernike hrvatskog naroda iz svih 12 Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj.

Ove godine poseban gost bio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, koji je skupa s hrvatskim misionarima u Švicarskoj predvodio dvodnevni duhovni program.

Za pojedine vjernike hodočašće je počelo u subotu, 9. lipnja 2018. godine, u ranim jutarnjim satima. Tako je naprimjer skupina iz Zuga u 7.30 sati ujutro krenula na nekih 35 km dugi put prema Einsiedelnu. Zahvaljujući društvenim mrežama i međusobnim poznanstvima, na mjesto okupljanja u ovom malom srednjošvicarskom gradiću došlo je 26 hodočasnika iz misije Zug i okolnih misija Zürich, Aargau, Solothurn i Luzern.

Nakon početne molitve ispred crkve St. Michael, skupina je već na samom početku morala nadvladati prvo brdo. Nakon napornog Zugerberga, vjernici su uz molitve, pjesme i međusobna upoznavanja i razgovore lagano pješačili kroz sela Unter- i Oberägeri, Raten i Bibberbrugg prema Einsiedelnu. Put ka Einsiedelnu dokazao je vjernicima činjenicu da jedna zemlja ne treba more da bi bila prekrasna. Na putu su im se pridružile još tri osobe, tako da je broj hodočasnika porastao na 29 vjernika. Za kratki odmor i tjelesnu okrepu, za koju se hodočasnici od srca zahvaljuju, u selu Unterägeri pobrinuli su se Mirko i Anđa Volić.

Poslije 9 sati hoda, hodočasnici iz Zuga stigli su u Einsiedeln, gdje je mnoštvo vjernika iz svih drugih krajeva Švicarske stiglo na svetu Ispovijed koja je počela u 15.30 sati. Nakon sakramenta pomirenja, vjernici su se u 17 sati okupili za Put Križa. Tek na ovom svečanom pohodu i razmatranju Kristove muke po koloni naroda vidjelo se koliki je u biti broj hrvatskih vjernika.

Uz razmatranja i molitve, otac biskup, svećenici i narod obišli su 14 postaja Kristove patnje i okupili se nakon Križnog puta u 19 sati na svečano Euharistijsko slavlje u Gospinoj bazilici. Nakon završnog blagoslova oca biskupa, mons. Jure Bogdana, završio je prvi dan hodočašća.

U nedjelju, 10. lipnja 2018., nakon prigode za svetu Ispovijed, program za sve koji su ranije ustali počeo je u 11 sati biskupovim predavanjem u velikoj samostanskoj dvorani. Tema je bila “Kriva vjerovanja – u svijetlu najnovijeg vatikanskog dokumenta Placuit Deo”. Otac biskup je vjernike razmatranjem raznih krivih vjerovanja, kao što je nepotrebnost sakramenta svete Ispovijedi, pozvao na oprez pri slušanju krivih uputa vjerovanja.

Nakon poučnog razmatranja oca biskupa uslijedilo je Euharistijsko slavlje u Gospinoj bazilici, koje je završilo pjevanjem hrvatske crkvene himna «Zdravo Djevo, kraljice Hrvata» i hrvatskom himnom «Lijepom našom». Predivno vrijeme potaklo je mnoštvo naroda da ostane još neko vrijeme u Einsiedelnu i da se okrijepi uz razne specijalitete u ovom prekrasnom svetištu.

U ime hrvatskog naroda u Švicarskoj zahvaljujemo ocu biskupu, mons. Juri Bogdanu i svim Hrvatskim katoličkim misijama na ovom divnom hodočašću.

Izvori pojedinih slika:
⦁ Facebook stranica HKM Zug
⦁ Facebook stranica HKM Thurgau-Schaffhausen
⦁ Facebook stranica Anite Vidak (HKM Zürich)
⦁ Ruža Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije